שתף קטע נבחר

פישר: "גדל הסיכוי שגוש האירו ייצא מהמשבר"

נגיד בנק ישראל אמר באירוע של איגוד הבנקים הזרים שהתקיים בת"א כי ההסתברות שגוש האירו יצא מהמשבר עלתה, בעקבות ההסכם שהושג בוועידת האיחוד האירופי. עוד אמר כי ההסכם יתרום גם לחיזוק מצבו של המשק הישראלי

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר אמר כי ההסכם שהושג בלילה שבין רביעי לחמישי בוועידת האיחוד האירופי, מהווה התקדמות רבה בטיפול בבעיית היציבות בגוש האירו. הוא אמר את הדברים בנאום שנשא אתמול (ה') באירוע גאלה של איגוד הבנקים הזרים שהתקיים בתל אביב

 

  • המנהיגים הסכימו למחוק מחצית החוב של יוון

 

פישר ציין, כי למרות שהיבטים מסוימים של ההסכם בגוש האירו עדיין לא ברורים, ההסתברות שגוש האירו יוכל לצאת מהמשבר עלתה מאוד בעקבות העסקה.

 

לדברי הנגיד, ההסכם מהווה התקדמות רבה בטיפול בבעיית היציבות בגוש האירו. מחיקת החוב של יוון עליה הסכימו ממשלות גוש האירו תתרום ליכולתה של יוון לעמוד בהתחייבויות שלה כלפי האיחוד האירופי וקרן המטבע. כמו כן, ההחלטה על הצורך לטפל בבעיית יחסי ההון של הבנקים מהווה נדבך חשוב מאוד של ההסכם, כך אמר.

 

עוד אמר כי ההסכם יתרום לשיפור ברמת הפעילות והיציבות הפיננסית באירופה, ולכן יתרום גם לחיזוק מצבו של המשק הישראלי.

 

ועם זאת ישנן נקודות שאינן בהירות דיין בהסכם. למשל, טרם הוחלט באיזה אופן יבוצע המינוף של ה-EFSF, הקרן האירופית ליציבות פיננסית. ועם זאת הוא מצפה שמנהיגי גוש האירו ימשיכו במאמציהם להגיע להסכם על כל הפרטים הנדרשים.

 

 במסגרת ההסכמות אליהן הגיעו מנהיגי האיחוד האירופי, יקוצצו חובותיה של יוון בשליש, קרן היציבות למדינות הפריפריה של גוש האירו תגדל לטריליון אירו והבנקים ביבשת יאלצו לגייס 106 מיליארד אירו כדי להגיע להלימות הון של 9% עד אמצע 2012.

 

קרן היציבות המקורית בגוש האירו עמדה על 440 מיליארד דולר וכלכלנים רבים טענו כי היא איננה מספיקה כדי לענות על הצרכים של כל גוש היורו.

 

אחרי שהאיחוד האירופי עשה שימוש בחלק מהכספים של הקרן המקורית כשסייע ליוון, אירלנד ופורטוגל, נותרו בה עוד 275-250 מיליארד אירו. הכספים צפויים להיות מנוצלים לצורך הזרמת הון למערכת הבנקאית באירופה. כעת ידונו הבכירים באירופה בדרכים למינוף הקרן לרמה של טריליון אירו. העניין צפוי להיסגר בשבועות הקרובים.

  

ההפחתה החדה בחוב של יוון, עליה הודיעה אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, תאלץ את בעלי האג"ח הפרטיים לספוג תספורת של 50% מתקבולי האג"ח. בשל הקיצוץ, יוון תוכל להגיע ליחס חוב-תוצר של 120%, זאת לעומת הערכות כי ללא הקיצוץ היא הייתה מגיעה ליחס חוב-תוצר של 186% עד לסוף 2013. לגרמניה, לשם השוואה, יחס חוב תוצר של 83% בגרמניה.  

 

מנהיגי גוש האירו אף הסכימו שיהיה על הבנקים ביבשת לחזק את הלימות ההון שלהם לרמה של 9%. עדיין לא הודיעו ראשי גוש האירו איך יסייעו הממשלות לשם השגת יעד זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר. לא ברור איך יבוצע המינוף
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים