שתף קטע נבחר

הביקוש לחשמל עלול לגרען את תאילנד

וגם את וייטנאם, מלזיה, אינדונזיה, הפיליפינים וסינגפור. כ-8 חודשים לאחר האסון ביפן, מדינות דרום מזרח אסיה לא עומדות בביקוש לאנרגיה וחוזרות להתעניין בבניית תחנות כוח גרעיניות

הצורך לעמוד בביקוש הגואה לאנרגיה מבלי להוביל לעלייה במחירי הדלק, שכבר עכשיו רושמים מחירים גבוהים, עשוי לגרום לממשלות בדרום מזרח אסיה להתקדם במלוא הכוח אל עבר אנרגיה גרעינית, למרות החששות בנוגע לבטיחות הציבור.

 

אחרי יפן: אנרגיה גרעינית תהיה בטוחה בישראל?

העידן שאחרי הנפט - איך האנושות תיראה?

יפן: צמצום החשמל מגרעין - אסון או הבטחה?

 

חלק מהמדינות הודיעו כי בכוונתן לנטוש את ענף האנרגיה הגרעינית בעקבות הצונאמי ורעידת האדמה ביפן בחודש מרס האחרון, שהובילו לאסון הגרעיני החמור ביותר בעולם ב-25 השנים האחרונות ולספקות באשר לבטיחות של התחום. אך הכלכלות הרעבות לאנרגיה של דרום מזרח אסיה לא יכולות להרשות לעצמן את החלופות: ייבוא עוד דלק או השקעות בקנה מידה גדול באנרגיות מתחדשות.

 

גורמים מענף האנרגיה האטומית ונציגי ממשלות, שהשתתפו השבוע בכנס בסינגפור, אמרו כי מדינות כמו תאילנד ומלזיה, שקראו בתחילה לבחון את תוכניות האנרגיה הגרעינית בעקבות התקרית ביפן, מסבירות כעת שהן לא יכולות להרשות לעצמן לנטוש את רעיון הגרעין.

 

על פי נתוני חברת הייעוץ Wood Mackenzie, הביקוש לחשמל בדרום מזרח אסיה יצמח ל-163 מגה-וואט בשנת 2020, לעומת 92 אלף מגה-וואט נכון לעכשיו. "בטווח הזמן הרחוק, אי אפשר להזניח את אפשרות האטום", אמר אידריס ג'אלה, שר במשרד ראש הממשלה של מלזיה.

 

בלגיה: תחנות הכוח האחרונות ייסגרו

שש מדינות בדרום מזרח אסיה: וייטנאם, תאילנד, מלזיה, אינדונזיה, הפיליפינים וסינגפור, מתעניינות בבניית תחנות כוח גרעיניות. רק וייטנאם התחייבה עד כה לבנות תחנת כוח גרעינית, בעוד שהמדינות האחרות נמצאות בבדיקות ישימות. ס. איסווארן, תת השר למסחר ותעשייה של סינגפור, אישר לאחרונה כי האופציה הגרעינית עדיין נמצאת על השולחן. 

 

 "התגובה של רוב הממשלות נראתה פרגמטית למדי ורציונלית ברובה", אמר סלנה אנג, מנהל אזורי של דרום מזרח אסיה ואוקיאניה בחברת האנרגיה הגרעינית "ארווה" (AREVA) הצרפתית. 

 

חברת "ארווה", שמתכננת ומספקת כורים גרעיניים, סייעה ל-"טפקו" (TEPCO) היפנית בהתמודדות עם התאונה בפוקושימה. לדברי אנג, "הגורמים המניעים הבסיסיים מאחורי האנרגיה הגרעינית שלאחר פוקושימה הם אותם גורמים שהיו לפני התקרית".

 

הפיצוץ בכור הגרעיני בפוקושימה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפיצוץ בכור הגרעיני בפוקושימה(צילום: רויטרס)

 

אנג מספר כי במדינות רבות נמשכה הבנייה של תחנות כוח חדשות, ורק מספר מועט של מדינות באירופה כמו גרמניה, איטליה ושווייץ, ישמו את ההחלטה שלא להשתמש בהן. המדינה האחרונה לעשות זאת היא בלגיה, שאישרה השבוע לסגור את שתי תחנות הכוח הגרעיניות הפעילות שנותרו במדינה.

 

אך המחסור באנרגיה בדרום מזרח אסיה עשוי להוביל את המדינות באזור למצב שלא תהיה להן אפשרות של ממש לנטוש את רעיון הגרעין מסיבות פוליטיות. "גרמניה יכולה להרשות לעצמה לנתק את הזרם מהתחנות הגרעיניות", אמר נובו טאנקה, לשעבר מנהל סוכנות האנרגיה הבינלאומית IEA, "יש למדינה משאבים רבים, אבל המקרה של המדינות האסייתיות הוא שונה".

 

מחיר ההימנעות

החששות בציבור בנוגע לבטיחות שהגרעין מספק מונעים מהרשויות היפניות לתת אישורים להפעלה מחדש שלכורים שנסגרו לתחזוקה רגילה. כל צי הכורים במדינה עשוי להיסגר עד הקיץ הבא, צעד שיעלה ליפן 3 טריליון ין נוספים על ייבוא מקורות אנרגיה.

 

לא רק יפן מושפעת: הביקוש במדינה לגז שיחליף את הפקת התחנות הגרעיניות הוביל למחיר הגז הטבעי הנוזלי לעלייה של 70% לעומת המחירים שלפני פוקושימה. העלייה במחירי הגז והחשמל עשוי להעיב על מחשבותיהם של קובעי המדיניות.

 

"מחירי הגז הטבעי באסיה יישארו יציבים מאוד בעקבות הזינוק הפתאומי מכיוונה של יפן, ואם יפן תחליט להפסיק לחלוטין עם הפקת החשמל בתחנות כוח גרעיניות, מחירי הגז יהיו אפילו יותר נוקשים", אמר טנאקה.

 

עם זאת, החשמל מתחנות גרעיניות לא צפוי להופיע בדרום מזרח אסיה בעשור הקרוב, ללא קשר למידת הנחישות של הממשלות בקיצוץ הסובסידיות והפחתת התלות בייבוא גז טבעי ונפט. "גם אם ההחלטה תפעול תתקבל עכשיו, נוכל לראות משהו קורה רק ב-2025 או 2026", אמר גרהאם טיילור, ראש מחלקת המחקר בתחום החשמל והגז ב-Wood Mackenzie.

 

הליך השגת האישור מוועדת האנרגיה האטומית הבינלאומית והכשרת כוח אדם לתפעול תחנות הכוח יוסיפו לזמן שיעבור עד להפעלת התחנות, מלבד הזמן שייקח לבניית התשתית, לדבריו של טיילור. להערכת אנג, כ-15%-20% מהפרויקטים הגרעיניים שהיו צפויים להתחיל לפעול עד 2030, יתעכבו בעקבות הוספה של צעדי בטיחות שנלקחו לאחר המקרה בפוקושימה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים