שתף קטע נבחר

משרד הבריאות האמריקני מציג: מגיפת הזומבים

משרד הבריאות האמריקני פרסם קומיקס שמסביר כיצד להתמודד עם התפרצות מגפת זומבים. התוצר הסופי מעורר בקורא הישראלי תחושה של 'מה היה קורה אם הערוץ הראשון היה מפרסם קומיקס': מוצר מסורבל ומצחיק, אבל בהחלט ראוי להערכה

אזהרה: משרד הבריאות האמריקני ושלוחתו - המרכז לביקורת מחלות (CDC) רותמים למטרותיהם בעלי ברית בלתי צפויים - הזומבים. המרכז לביקורת מחלות בארצות הברית החליט לנצל את גל הפופולריות שמקבלים המתים החיים ברחבי המדיה, החל מסרטי אימה כמו "Resident Evil" ו"World War Z" המצטלם בימים אלו (ועלילתו מתרחשת בישראל), דרך סדרות טלוויזיה ("The Walking Dead" , שהחלה את דרכה בקומיקס) ולשבץ אותו גם בקומיקס מפתיע.

 

רוצים לקרוא עוד על קומיקס? היכנסו לכאן!

 

כיצד נתמודד כשהזומבים יגיעו? מתוך הקומיקס של משרד הבריאות  (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
כיצד נתמודד כשהזומבים יגיעו? מתוך הקומיקס של משרד הבריאות

 

ה-CDC (המרכז לפיקוח על מחלות) פרסם לאחרונה חוברת קומיקס בשם "Prepardness 101 :Zombie Pandemic", המתארת את התמודדותם של זוג צעיר וכלבם עם התפרצות מגפת זומבים, כאשר לאורך הסיפור שזורות עצות וטיפים המלמדים כיצד יש להתמודד עם התפרצות כזו.

 

ניסיון לתת גוון עדכני לחוברות ההדרכה. רק באמריקה (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
ניסיון לתת גוון עדכני לחוברות ההדרכה. רק באמריקה

 

עלילת הקומיקס פשוטה למדי ומסופרת בשני קווים מקבילים: בראשון הקוראים עוקבים אחרי התמודדות אישית של זוג צעיר וכלבם עם התפרצות מגפה שגורמת לזומבים להסתובב ברחובות, ובשני את הטיפול של ה-CDC עם אותו אירוע.

 

מתים על המיינסטרים

עצם הבחירה בקומיקס בכלל, ובפרט בקומיקס שזהו נושאו, מהווה נקודת ציון משמעותית ומשעשעת בהתקדמות הז'אנר עוד מימיו הראשונים. בנוסף לניסיון לתת גוון עדכני לחוברת ההדרכה, מדובר בעוד הוכחה שהמתים המהלכים כבשו מחדש את לב המיינסטרים.

 

לזומבים היסטוריה ארוכה בקומיקס. כבר בשנות ה-40 וה-50 במאה החולפת, כשסיפורי האימה והפאלפ שלטו בתחום בארצות הברית, וילדים היו גומעים בצימאון סיפורים על ערפדים ואנשי זאב, היו הזומבים מהנבלים הפופולריים ביותר.

סדרות קומיקס עם שמות מבעיתים כמו "Tales from the Cript" שהתגלגלה בהמשך לסדרת קאלט ו-"The Vault of Vorror" שלטו ביד רמה ורקובת ציפורניים בדוכנים.

 

"Tales From The Crypt". נבלים פופולריים  (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
"Tales From The Crypt". נבלים פופולריים

 

אך הכל השתנה ב-1954 כשפסיכיאטר בשם פרדריק ורטייהאם פרסם ספר בשם "פיתויים של התמימים" ("Seduction of the Innocent"). בספרו, ורטייהאם יוצא למלחמה בקומיקסיי האימה והפשע, בטענה שהם מעודדים אלימות בקרב הילדים הקוראים אותם, ומוחם הצעיר מושפע מהם לרעה.

 

בעקבות פרסום הספר והתמיכה הציבורית שקיבל, נוצרה רשות שמטרתה לפקח על התכנים המפורסמים בקומיקס, ונוסד קוד הקומיקס (The Comic Book Code) - מערכת חוקים דרקונית שפעלה כצנזור, ובפועל הרגה את קומיקס האימה לעשורים הקרובים.

 

מכופפים את החוקים

פה ושם נעשו ניסיונות לכופף את חוקי הקוד, ואחת המופרכות ביותר התרחשה כשחברת Marvel הוציאה סיפור בו נבל המשתמש בכוחות וודו, מהפנט אנשים והופך אותם לזוומבים (zuvembies) שאינם בדיוק זומבים - למרות שמדובר באנשים נטולי נשמה המהלכים ממקום למקום בכבדות.

 

הזומבים של Marvel. אימת הקוד המוסרי ריחפה במשך שנים על הז'אנר (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
הזומבים של Marvel. אימת הקוד המוסרי ריחפה במשך שנים על הז'אנר

 

השפעה מתוך קומיקסים צעירים וקלילים    (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
השפעה מתוך קומיקסים צעירים וקלילים

 

עם חלוף השנים פחת כוחו של הקוד עד לביטולו המוחלט לפני כשנה, ויצורי האימה שבו ותפסו את מקומם המכובד לצד חוברות גיבורי העל, לעיתים אפילו באותה החוברת. סיפורים כמו "Marvel Zombies" בהוצאת Marvel כמובן, ו-" Blackest Night" שלDC  הפכו את הגיבורים המוכרים למתים חיים בולסי מוחות.

 

הקומיקס של משרד הבריאות האמריקני שואב השראה ממסורת אימה ותיקה זו, במטרה ללמד כיצד להתמודד עם התפרצות של מגפה אמיתית, או כל אסון בקנה מידה דומה - במסווה של סיפור אימה. את הזומבים בסיפור ניתן להחליף בקלות בהוריקן או שפעת עופות. הסיפור עצמו מוגש בצורה יבשושית ונטולת הומור, שלא מאתגרת את המדיום בשום צורה. עם זאת, זו לא בהכרח בחירה שגויה - אם לוקחים בחשבון שקהל היעד לאו דווקא מורכב מקוראי קומיקס ותיקים.

 

נקודת האור בסיפור מגיעה דווקא בחלקים הפרקטיים וה"מציאותיים" שלו, בהם מראים לנו את התנהלות ה-CDC בזמן ההתפרצות, חלק שבדרך כלל לא נחשף בסיפורי זומבים ובטח שלא בקומיקס.

מדובר בכותבים ומאיירים לא מוכרים שיצרו את הקומיקס הממלכתי: מגי סילבר שכתבה, ובוב הוקס ואליסיה אקרט שאמונים על האמנות. הם בחרו לא ללכת בדרך הצפויה של אמנות קומיקס מיינסטרימית, ושואבים השראה מהנעשה בתחום האימה האלטרנטיבי.

 

בין היתר ניכרת בקומיקס השפעתו של הצייר בן טמפלסמית' שמצייר בסגנון מרוח ואקספרסיבי, וידוע בעיקר בזכות עבודתו על הסדרות "Fell" של הכותב המוערך וורן אליס, וכן על סדרת האימה "30 Days of Night".

 

לסיכום: נראה שנעשה כאן ניסיון להשתמש במדיום שנחשב צעיר וקליל, במטרה לחמוק מההרגשה הכבדה, שלא לומר המשעממת, שעלולה ללוות פרויקט עליו חתום משרד ממשלתי. התוצר הסופי מעורר בקורא הישראלי תחושה של 'מה היה קורה' אם הערוץ הראשון היה מפרסם קומיקס: מוצר מסורבל וקצת מצחיק, לא תמיד מהסיבות הנכונות. מצד שני, הוא בכל זאת נגיש יותר מאשר ספרון הוראות יבש - ובכך הוא משיג את מטרתו ואפילו ראוי להערכה, או חיוך.

 

ועכשיו, אחרי שלמדנו עצות מעשיות על איך להתכונן למתקפת מתים-חיים (או כל אסון אחר), נשאר רק לתהות האם השילוב של היצורים השנואים עם גוף ממשלתי יגרמו לפרדריק ורטייהאם להתהפך ולצאת בזעם מקברו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זומבים ב-DC קומיקס. צונזרו על ידי מערכת חוקים דרקונית
עטיפת הקומיקס
לאתר ההטבות
מומלצים