שתף קטע נבחר

לראשונה: תרופה עיכבה תסמיני הזדקנות בעכברים

טיפול תרופתי שקיבלו עכברים מהונדסים גנטית הצליח לעכב שלושה תסמיני הזדקנות: התפתחות קטרקט, קמטים ודלדול שרירים. עם זאת, תוחלת החיים של העכברים במחקר לא השתנתה. מתי יהיה אפשר ליישם על בני אדם?

האם נתגלה סוף סוף מעיין הנעורים? חוקרים בארצות הברית מדווחים כי הצליחו לעכב את סימני ההזדקנות, ובהם קמטים, רפיון שרירים וקטרקט האופייניים לקשישים, בניסוי בעכברים. את הממצאים המפתיעים מפרסם כתב העת למדע Nature בגיליונו החדש.

 

החוקרים עשו זאת באמצעות סילוק תאים שהפסיקו להתחלק - תאים המצטברים בגוף באופן טבעי כחלק מתהליך ההזדקנות. החוקרים מאמינים כי ממצאי המחקר יסייעו לעכב תהליכי הזדקנות באופן ממשי בעתיד. לדבריהם, התוצאות "מרתקות", אולם הדרך עד ליישום בבני אדם ארוכה.

 

מה אפשר לעשות נגד הזדקנות?

 

החוקרים התמקדו כאמור בתאים הנקראים senescent cells. תאים אלו מפסיקים להתחלק לתאים חדשים, ונראה שלהם תפקיד משמעותי בצמיחת גידולים ובהתפשטותם. תאים אלה מסולקים מהגוף על ידי מערכת החיסון, אולם עם השנים הם מצטברים בגוף. החוקרים מאמינים כי כ-10% מתאי הגוף של קשישים הם תאי Senescent.

 

במסגרת המחקר חיפשו החוקרים במאיוקליניק שבארצות הברית דרך להרוג את התאים מסוג senescent בעכברים שהונדסו גנטית כך שיזדקנו במהירות. העכברים טופלו בתרופה חדשה שפיתחו החוקרים, אשר גורמת להרס של אותם תאים ספציפיים.

 

לאחר מכן בחנו החוקרים שלושה תסמיני הזדקנות: היווצרות קטרקט (עכירות עדשת העין), הידלדלות רקמות השרירים ואובדן מרבצי שומן תת-עורי היוצרים קמטים וקמטוטים. החוקרים דיווחו לאחר תום הטיפול התרופתי בעכברים על ירידה משמעותית בתסמיני הזקנה שלהם, החל בשיפור בתפקוד השרירים וכלה בהשטחה של קמטים ומניעת קטרקט.

 

הטיפול לא השפיע על תוחלת החיים של העכברים, אולם החוקרים משערים כי זאת בשל סוג העכברים שנחקר, שהונדס גנטית להזדקן מהר.

 

"מעולם לא ראינו דבר כזה", אמרו החוקרים. "הופתענו מאוד לגלות עד כמה משמעותית השפעת התרופה. אנחנו אופטימיים מאוד לגבי השלכות המחקר. אף אחד לא רוצה להאריך את תוחלת החיים, אם איכות החיים ירודה. ייתכן שכל מה שנדרש לשם כך הוא לסלק את התאים המזדקנים".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החוקרים מאמינים כי ממצאי המחקר יסייעו לעכב תהליכי הזדקנות באופן ממשי בעתיד
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים