שתף קטע נבחר

לפני הדו"ח: "מצפים לסנקציות חונקות נגד איראן"

בישראל מקווים שהדו"ח של סוכנות הגרעין יחזיר לסדר היום את האיום האיראני, ושרוסיה וסין ייאותו גם הן להטיל עיצומים על המדינה. בתקשורת הבריטית דווח כי הדו"ח יחשוף ש"אבי האטום" של פקיסטן העביר לאיראן את "המפתח" לנשק הגרעיני

גורמים במערכת הביטחון אמרו אמש (יום ב') כי הם מצפים מהקהילה הבינלאומית להטיל "סנקציות אפקטיביות וחונקות" על איראן, עם פרסום דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שצפוי לצאת לאור בימים הקרובים ולהצביע על ההיבטים הצבאיים בתוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית.

 

הגרעין האיראני - כתבות אחרונות ב-ynet: 

גרמניה: דיון על תקיפה באיראן רק מחזק את טהרן

פחד אטומי: גם הערבים מודאגים מהגרעין האיראני

 

"הדו"ח אמור לכלול ראיות ברורות לגבי הכוונות של איראן", אמרו במערכת הביטחון, "יש לזה חשיבות גדולה, ויש לקוות שגם רוסיה וסין, שלא מתלהבות מהדו"ח הזה, יצטרפו לסנקציות". בירושלים לא יודעים עדיין מתי בדיוק יתפרסם הדו"ח, וקיים חשש שהלחץ של רוסיה וסין מאחורי הקלעים יוביל לריכוכו.

 

כך פרושים מתקני הגרעין באיראן. "ראיות ופרוטוקולים ברורים" ()
כך פרושים מתקני הגרעין באיראן. "ראיות ופרוטוקולים ברורים"

 

"ארה"ב, צרפת ובריטניה ברורות מאוד ומודאגות מאוד", אמר גורם ישראלי, "ישראל לא יכולה להטיל סנקציות, אך ככל שיתרחב מעגל המדינות שיתמכו ביד קשה נגד האיראנים, כך יהיו הסנקציות חריפות יותר ויעילות יותר. לישראל ברור לגמרי מה הכוונות של האיראנים וכעת זה יהיה ברור גם לעולם. החומר כולל ראיות ופרוטוקולים ברורים".

 

כלי התקשורת בבריטניה התייחסו גם הלילה לפרטים מהדו"ח. בין היתר דווח ב"טלגרף" כי הוא צפוי לחשוף ש"אבי פצצת האטום הפקיסטנית", עבד אל-קאדר חאן, סיפק לאיראן את התוכניות למקור ניוטרונים, שהוא רכיב מפתח בנשק גרעיני, ומשמש ל"התנעת" ותזמון תגובת השרשרת המובילה לביקוע אטומי - ולפיצוץ גרעיני.

 

במקביל דיווח ה"אינדיפנדט" הבריטי כי לפי הדו"ח עבד אל-קאדר חאן מכר את המידע לאיראנים בידיעת הצבא הפקיסטני. עוד דווח בתקשורת הבריטית כי מספר גורמים נוספים סייעו לתוכנית הגרעין האיראנית, בהם מדענים מרוסיה ומצפון קוריאה. עבד אל-קאדר חאן הודה בשנת 2004 כי העביר טכנולוגיה גרעינית לאיראן, לוב וצפון קוריאה, אך בשנת 2008 חזר בו מהודאתו.

 

ניסוי איראני בטיל "סג'יל 2" שיכול לפגוע בישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניסוי איראני בטיל "סג'יל 2" שיכול לפגוע בישראל(צילום: AFP)

 

עוד אתמול דווח ב"וושינגטון פוסט" על מדען זר נוסף, ויאצ'יסלב דנילנקו הרוסי, שהוזכר כ"איש המפתח" בפיתוח החלק הצבאי בתוכנית הגרעין. האראנים, נטען, כבר יכולים להרכיב "במהירות" פצצה אטומית אם יחליטו לעשות כן.

 

"אפשר לפגוע באינטרסים הכלכליים" 

בירושלים מקווים שהדו"ח יכלול מידע ברור לגבי ההתקדמות בתוכנית האיראנית, כולל תוכנית הטילים. גורמי מודיעין במערב הצביעו בשנים האחרונות על המאמצים בטהרן להגיע ליכולת לחבר בין ראשי נפץ גרעיניים לטיל ארוך טווח. בישראל מקווים שהדו"ח יצביע על התקדמות בתחום, וכן על יכולת איראנית להעשיר אורניום מעל ל-20 אחוז.

 

אחרי פרסום הדו"ח, ירושלים צפויה להפעיל לחץ כדי להגביר את הסנקציות. לדברי פקיד ישראלי, "גם אם במועצת הביטחון יהיה קשה להגיע לסנקציות דרמטיות, הרי שהאיראנים יכולים להיפגע מסנקציות כלכליות. איראן אינה צפון קוריאה, ויש לה אינטרסים כלכליים שבהם ניתן לפגוע".

 

מועצת הביטחון תוכל להחליט על סנקציות נוספות? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מועצת הביטחון תוכל להחליט על סנקציות נוספות?(צילום: רויטרס)

 

בישראל הזכירו כי הסנקציות שהוטלו על איראן ב-2003 השפיעו על המנהיגות וגרמו להאטה בתוכנית הגרעין. אבל בשנים האחרונות חזרו האיראנים לפתח את יכולותיהם. "הדו"ח אמור להבהיר לעולם את הכוונות של האיראנים", אמרו בירושלים, "האביב הערבי הוריד את הנושא מסדר היום, והדו"ח אמור להשיב הנושא למרכז השיח".

 

בשעות הלילה מסרו גורמים דיפלומטיים בארצות הברית כי בוושינגטון מצפים שהדו"ח ישקף את חששותיהם מתוכנית הגרעין האיראנית, ומהאופן שבו טהרן אינה ממלאת את התחייבויותיה הבינלאומיות. דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, סירב להתייחס באופן ישיר לדו"ח טרם פרסומו,

 אך אמר כי האמריקנים סבורים כי יש להמשיך להתמודד עם איראן באמצעים דיפלומטיים, ועם זאת כל האפשרויות נותרות פתוחות. גורמים דיפלומטיים מסרו בעילום שם כי איראן כבר הקימה מודלים ממוחשבים של ראשי נפץ גרעיניים. 

 

אמש התייחס שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, לדיון הסוער בנוגע לאפשרות של תקיפה צבאית באיראן. "מדובר בדיונים שמחזקים את המנהיגות האיראנית במקום להחליש אותה", אמר וסטרוולה. בארה"ב אמרו כי הם מצפים שהדו"ח של סוכנות הגרעין "ישקף את דאגותינו בנוגע לכוונות איראן".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 07/11/2011 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. איראן אינה צפון קוריאה
צילום: רויטרס
מתקן הגרעין בנתנז
צילום: AFP
מומלצים