שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

משה קצב הולך לכלא: "המפגינים בכיכר ניצחו"

לאחר הסדר הטיעון שחתמו קצב ומזוז הגיעו רבבות לכיכר רבין כדי למחות. בעקבות פסיקת העליון, אותם מפגינים חשים ניצחון. "מזלנו שהנשיא בטיפשותו סירב", אמר אחד שהיה שם, "לסמן לכולם שעבירות כאלה לא יסתיימו בהסדרים מפוקפקים"

ב-1 ביולי 2006 נערכה בכיכר רבין בתל-אביב הפגנת ענק תחת הכותרת "את כבוד הנשיא הצילו, בואו נציל את כבודנו". רבבות בני אדם, גברים ונשים, הפגינו נגד הסדר הטיעון עליו חתם היועץ המשפטי לשעבר, מני מזוז, עם משה קצב. אולם מאז חלו תהפוכות. הנשיא לשעבר חזר בו מעסקת הטיעון, הורשע באונס ושורת עבירות מין ונשלח לשבע שנות מאסר. היום גם נדחה ערעורו ומה-7 בדצמבר יישב מאחורי סורג ובריח. ומה עם מזוז? הוא ספג ביקורת משופטי העליון שקבעו כי "התנהלותו מצערת".

 

יום הדין של משה קצב - כל הדיווחים והתגובות:

מזוז הודף את ביקורת העליון: "חובה לדווח לציבור"

קצב בביתו: "כועס על בית המשפט, אך לא אשבר"

א' מבית הנשיא: עונשו של קצב צריך להיות כפול

קצב נשאר עם הפנסיה: יקבל 50 אלף שקל בחודש

 

"הבנו שגם אם קצב לא אשם, אי אפשר לחתום על הסדר טיעון בנושא כזה עם נשיא מדינה. סוגיה כזו צריכה להיבדק עד תום, שעה שמדובר בנבחרי הציבור ובמיוחד בכאלה במשרות רמות מעלה", כך אמרו צבי ומרים שילוני ממדרשת בן גוריון שמדרום לבאר שבע.

 

בני הזוג שילוני עוקבים היטב אחר פרשת קצב מאז התפוצצה. הם גם עשו את כל הדרך מביתם כדי להגיע לאותה הפגנה בכיכר רבין נגד הסדר הטיעון. "לא סביר שהמשפטים נגד נבחרי ציבור, ובפרט בכירים, ייסגרו בהסדרי טיעון מחוץ לבית המשפט", סבורים השניים, "אם הם לא אשמים שבית המשפט יקבע 'זכאים' אם לא, שיילך עד הסוף ויענישם. אם מישהו התיימר להעמיד עצמו למשרה ציבורית, במיוחד רמת מעלה, הוא איבד מוסרית את הזכות להסדר טיעון".

 

שילוני, ד"ר במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, סבר מתחילת הפרשה שקצב אשם במעשים שיוחסו לו. לכן הוא גם זעם על הסדר הטיעון שנחתם עמו והחליט להגיע לכיכר כדי למחות. "סברתי שקצב ביצע את המעשים המיוחסים לו, כולל את מה שביצע קודם וחל עליו חוק התיישנות. סברתי שבהיותו האזרח מס' 1 צריך להוות דוגמה בנושא הזה, בשביל לסמן לכולם שעבירות כאלה לא יסתיימו בהסדרים מפוקפקים", אמר בזעם.

 

ב-7 בדצמבר קצב ייכנס לכלא. "הדרך בכיכר ניצחה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ב-7 בדצמבר קצב ייכנס לכלא. "הדרך בכיכר ניצחה"(צילום: רויטרס)

 

למרות הכעס והבושה, חש שילוני גם אופטימיות. "הדרך בכיכר ניצחה. אני מרגיש ניצחון לחינוך, לציבור, אני מרגיש ניצחון למערכת המשפט שהוכיחה חוזק", אמר והוסיף ביקורת על מזוז והפרקליטות: "מי שרחוקים מניצחון הם התביעה והפרקליטות שרצו לעשות עסקה. מזלנו שהנשיא בטיפשותו סירב לזה".

 

"הלכתי ברחוב והזדקפתי"

בנוסף לבני הזוג שילוני, באותה הפגנה ב-2006 השתתפה גם קרן לוי, המתנדבת במרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית בתל-אביב. "יצאתי להפגין אז עם נשים אחרות בתחושה של עוצמה משותפת. ההרגשה הייתה שנמאס מהאלימות המינית שמשתוללת ברחוב ובבית ושהשתלטה על כל ההוויה התרבותית שלנו".

 

לוי ציינה כי חשה הקלה רבה כששופטי העליון דחו הערעור של הנשיא לשעבר והותירו את העונש על כנו. "התחושה היום היא שמחה עצומה ולא על זה שהאיש הזה הולך לכלא, אלא כי מדובר ביום היסטורי", הסבירה, "העובדה, שנשיא שהינו סמל הסמכות והכוח הגברי וכפה אלימות מינית על נשים הולך לכלא, מסמלת מבחינתי שהעידן הזה תם. האנשים הכי חזקים לא יכולים להיות מוגנים כשהם

פוגעים".

 

אל מרכז הסיוע הגיעה לוי לאחר שבעצמה עברה תקיפה מינית ובמסגרת תהליך השיקום נשארה במרכז כדי לסייע לנשים אחרות. "אני מרגישה יותר גאה. הלכתי היום ברחוב והזדקפתי. העובדות מוכיחות שאנחנו, שהפגנו אז בכיכר, צדקנו לאורך כל הדרך. צריך לזכור שגברים עדיין פוגעים בנשים, אבל היום עבר כאן מסר עם חשיבות לעולם כולו".

 

דורית אברמוביץ', שעמדה מאחורי ריכוז מאבק ארגוני הנשים נגד קצב, הוסיפה: "זהו יום של בשורה אדירה לכל נפגעת תקיפה מינית. הלוואי שמעתה ואילך יוסר אותו מבט ספקני כלפי נשים שבאומץ רב שוברות את השתיקה". על כך שגם שופטי העליון קבעו שקצב אכן ביצע את המעשים, אמרה אברמוביץ': "ארבע שנים דרשנו שקצב יורשע וישלם על פשעיו, והיום התקבל המענה לקריאתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצב חוזר לביתו. "נמאס מהאלימות המינית"
צילום: חיים הורינשטיין, ידיעות אחרונות
מני מזוז. "הסדר מפוקפק"
צילום: ג'ורג גינסברג
מומלצים