שתף קטע נבחר

גוגל והלווין חושפים: השינוי במתקני הגרעין באיראן

ענקית האינטרנט פרסמה צילומי לווין של מתקני הגרעין באראק ובנתנז, ובהם ניתן לראות מה השתנה באתרים מאוקטובר 2010 עד לאוקטובר השנה: דרכים נסללו, מבנים הוקמו ואחרים הוסרו. איראן ממשיכה לרוץ לפצצה

דו"ח סבא"א הוציא את השקרים לאור, צילומי הלווין של גוגל מראים בדיוק מה השתנה מאז. לאחר הדו"ח הלא-עדכני, שהשורה התחתונה שלו היא שאיראן פועלת לפיתוח נשק גרעיני, נחשפו היום (ו') צילומי לווין של האתרים באראק ונתנז, בהם ניתן לראות מה השתנה בין אוקטובר 2010 לחודש המקביל השנה. ומתברר כי לא מעט השתנה.

 

בעקבות דו"ח סבא"א - הדיווחים האחרונים:

 

אוקטובר 2010: כך נראה המתקן הגרעיני בנתנז בתמונת לווין (צילום: google maps) (צילום: google maps)
אוקטובר 2010: כך נראה המתקן הגרעיני בנתנז בתמונת לווין(צילום: google maps)

 

בצילומי לווין אלו השתמשה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כשקבעה שבשני אתרים אלו מתקנים שעשויים להיות מתקנים גרעיניים. הצילומים, שהוצגו על ידי גוגל לאחר פרסום דו"ח סבא"א, מעלים את ההערכה שבנתנז המתקן הגרעיני הגדול ביותר במדינה ככל הנראה מוגן באמצעות נשק נגד מטוסים. כמו כן בתמונות ניתן לראות כי חלקים מהדרכים הפנימיות נסללו בהרחבה, או שהוסרו, וכן נערכו שינויים שונים במבנים במקום. 

 

באראק, לפי התצלומים, מתקן המים הכבדים התפתח וניתן להפיק באמצעותו אנרגיה גרעינית. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ביקשה מאיראן גישה לאותו מתקן באוגוסט - ולא זכתה לתגובה. בתצלומי הלווין ניתן לראות כי חלק מהמבנים בצד השמאלי של התמונה הוסרו, ואילו במרכז המתקן הוקם מבנה חדש וגדול.

  

שנה אחרי: המתקן בנתנז התפתח עד אוקטובר 2011 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
שנה אחרי: המתקן בנתנז התפתח עד אוקטובר 2011(צילום: google maps)

 

לפי הדו"ח שהגישה הסוכנות השבוע, בעוד ניתן לפרש חלק מההתפתחויות במתקנים האיראניים כהתקדמות בתוכנית הגרעין לצרכים אזרחיים, חלק מהישגיה של איראן ניתנים לפירוש אחד בלבד: פיתוח נשק גרעיני. בין היתר, במתקן באראק, לפי ההערכות, ניתן להפיק גם פלוטוניום עבור נשק גרעיני. רשת BBC דיווחה כי ככל הידוע במערב, איראן לא הקימה כור גרעיני המצדיק שימוש במים כבדים.

 

אוקטובר 2010 באראק: כך נראה אז מתקן המים הכבדים (צילום: google maps) (צילום: google maps)
אוקטובר 2010 באראק: כך נראה אז מתקן המים הכבדים(צילום: google maps)

 

מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, הזהיר הערב את ישראל וארצות הברית מפני ההשלכות שיהיו לתקיפת מתקני הגרעין באיראן. בהתייחסות פומבית ראשונה לדיבורים הגוברים על פיתרון צבאי לבעיה האיראנית, אמר נסראללה כי על ישראל וארה"ב "להבין היטב שמלחמה נגד איראן וסוריה לא תישאר רק בשטחן של מדינות אלה, אלא תתגלגל לכדי מלחמה אזורית כוללת".

 

וכך התפתח מתקן המים הכבדים באראק עד אוקטובר 2011 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
וכך התפתח מתקן המים הכבדים באראק עד אוקטובר 2011(צילום: google maps)

 

בעיתון האמריקני "וול-סטריט ג'ורנל" נכתב הבוקר כי בממשל אובמה מתכוונים לספק לאיחוד האמירויות תוך מספר ימים 4,900 פצצות חודרות בונקרים ותחמושת נוספת, כחלק מהגברת הסיוע האמריקני לקואליציה האזורית נגד איראן. המכירה המתוכננת לאיחוד האמירויות תאפשר לנסיכות להגדיל פי כמה את יכולות חיל האוויר שלה לפגוע במטרות נייחות, כבונקרים ומנהרות.

 מהלך זה מראה את הניסיון האמריקני לפעול נגד איראן בדרכים אחרות, בזמן שסין ורוסיה - החברות אף הן במועצת הביטחון - צפויות לסכל את כוונתה להטיל סנקציות נוספות, ואף למכור כורים נוספים לאיראן.

 

שר ההגנה האמריקני, לאון פאנטה, הזהיר אמש כי לפעולה צבאית נגד איראן עלולות להיות השלכות בלתי צפויות, ואמר כי היא תעכב את תוכנית הגרעין האיראנית לכל היותר בשלוש שנים. הבית הלבן התייחס קודם לכן לדו"ח סבא"א על תוכנית הגרעין האיראנית וכינה אותו "מדאיג ביותר". דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר הממשל ימשיך להפעיל לחץ על טהרן "לשנות את התנהגותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה הוא מחביא? אחמדינג'אד בסיור בנתנז (ארכיון)
צילום: איי אף פי
המתקן בנתנז לפני שהוצב סביבו נשק נגד מטוסים (ארכיון)
צילום: AFP
צילום: איי פי
איראן לא מקימה כור שמצדיק מים כבדים. אחמדינג'אד במתקן באראק
צילום: איי פי
מסוגל להפיק פלוטוניום לפצצה גרעינית. מתקן המים הכבדים באראק
צילום: EPA
מומלצים