שתף קטע נבחר

את ההשקעות הזרות אסור להפסיק

מדינות בעולם ישאלו כיצד ייתכן שישראל כה להוטה לקבל הלוואות, מענקים וסיוע בתחום הנשק והביטחון - אך מסרבת לקבל השקעות שנועדו לקידומה של החברה בישראל

השבוע התייצב ראש הממשלה בנימין נתניהו מאחורי יוזמת חקיקה אנטי-דמוקרטית והרסנית, שאם תעבור, תגביל בצורה משמעותית את השקעותיהן של ממשלות זרות בארגונים לא-ממשלתיים.

 

מימון ארגוני השמאל - כותרות אחרונות בנושא:

 

למרות שעל פי כל ההערכות, צפוי בג"ץ לסכל את ההצעות, תמיכתו האישית של ראש הממשלה ביוזמת החקיקה גורמת נזק אדיר לישראל, לדמוקרטיה הישראלית, למעמדה המעורער כבר עתה של ישראל בקרב הדמוקרטיות של העולם, וליחסיה עם העולם היהודי.

 

ישנן מספר סיבות לכך שהתייצבותו של נתניהו מאחורי היוזמות היא נמהרת וחסרת הגיון. ראשית, בעוד שהצעות החוק מיועדות במוצהר לפגוע (ולא בצדק) בארגוני

 זכויות אדם בגין עבודתם בגדה המערבית ובעזה, חקיקה שכזו תסב נזק בלתי הפיך למיזמים רבים בתחום החברה האזרחית בישראל, הנמצאים בלב ליבו של הקונצנזוס ונתמכים בידי ממשלות זרות.

 

עם אלה נמנה הארגון שבראשו אני עומד, מרחבים - המכון לקידום אזרחות משותפת בישראל. מרחבים פועל בשיתוף פעולה מלא עם משרד החינוך הישראלי כדי לקדם את המושג שהטמיע משרד החינוך עצמו - "חיים משותפים" של צעירים המגיעים מרקעים מגוונים ושונים. כל ניסיון להגביל את השקעותיהן של ממשלות זרות בארגון מרחבים תפגע ביכולתו של משרד החינוך לממן את פעילותו החינוכית של מרחבים, שנמצאת בלב הקונצנזוס הישראלי.

 

כרגע נתמכת הפעילות בידי ממשלותיהן של ארצות הברית, קנדה, הולנד ובריטניה, במטרה לקדם מטרות אזרחיות וחברתיות שהציב משרד החינוך.

 

יוזמה שגויה והרסנית

גם אם תוגבל החקיקה המוצעת לסיכול התרומות של ממשלות זרות לארגונים יותר שנויים במחלוקת, המדובר ביוזמה שגויה והרסנית. ארגוני זכויות אדם אמנם אינם זוכים לאהדה כאשר הם מבקרים את ממשלותיהם, אך יש להם תפקיד חיוני בהגנה על זכויות אדם ועל הדמוקרטיה. למעשה, בתקופה שבה גופים בינלאומיים מקדישים לישראל תשומת לב מופרזת ורואים בה מדינה הראויה לביקורת חריפה במיוחד בגין הפרות זכויות האדם המתבצעות בה לכאורה, קיומם של ארגוני זכויות אדם מקומיים חזקים ואקטיביים דווקא יכול לסייע לישראל להדוף ביקורת זו.

 

מסיבה זו מרבים ידידיה של ישראל כמו גם דיפלומטים ישראלים להזכיר את פעילותם של ארגוני זכויות האדם הישראליים כאשר הם מגינים על ישראל בפורומים בינלאומיים שונים.

 

סוגיה נוספת המאירה את יוזמות החקיקה האלה באור אבסורדי היא שמדובר בחקיקה שתגרום בפועל להדרת השקעות בישראל. בכך, תקדם ממשלת ישראל חרם כלכלי נגד ישראל - בשעה שבכנסת הנוכחית רוקמים במקביל יוזמת חקיקה שנועדה להיאבק בחרמות מסוג זה. מלבד העובדה שיוזמת החקיקה המסוכנת תהיה משום מתן לגיטימציה לחרם כלכלי נגד ישראל, היא תעלה לישראל במאות מיליוני שקלים של השקעות זרות, תביא לקיצוצן של מאות משרות, ותמנע מאזרחי ישראל שירותים חיוניים בתחום החינוך, הבריאות, הרווחה, המדע ועוד.

 

מיותר לציין שהחקיקה המוצעת תהיה משום יריקה בפרצופם של ממשלות ועמים של המדינות היחידות שעוד נותרו לימינה של ישראל מקרב הדמוקרטיות המערביות. אלה צפויים לתהות כיצד ייתכן שישראל כה להוטה לקבל הלוואות, מענקים וסיוע בתחום הנשק והביטחון - אך מסרבת לקבל השקעות שנועדו לקידומה של החברה בישראל ולחיזוק הערכים שעליהם מגן אותו נשק.

 

היוזמות המסוכנות האלה יחריפו את הנתק בין ישראל לבין מספר הולך וגדל של יהודים בתפוצות, שמאוד היו רוצים להזדהות עם ישראל ולהתקרב אליה, אך במקום זאת מרגישים כלפיה ניכור ואולי אפילו בושה. אלה צפויים להיעלב מדחיית הסיוע האזרחי שמציעות ממשלותיהם - במימון כספי המסים שהם עצמם משלמים - שנועדו להקים את אותה ישראל שעליה חלמו ובה רצו להתגאות.

 

כפועל יוצא מחקיקה זו, צפויה גם פגיעה באלפי ארגונים בלתי ממשלתיים ישראלים שלא היו אמורים להינזק ישירות מהמגבלות על השקעות זרות, מאחר שתורמים יהודים רבים עשויים להדיר

 מישראל את השקעותיהם לאות מחאה.

החקיקה המוצעת היא אנטי-דמוקרטית, ונועדה להגביל את חופש המידע, חופש המחשבה וחופש הביטוי - הערכים העומדים בבסיסה של הדמוקרטיה. היא גם חושפת את הפאראנויה הגוברת של מנהיגי ישראל, שמעשיהם מובילים אותנו לבידוד בינלאומי הולך ומעמיק.

 

לא מאוחר מדי: ראש הממשלה עדיין יכול להסיר את תמיכתו ביוזמת החקיקה - וחשוב שכל מי שמדינת ישראל, החברה הישראלית והעם היהודי יקרים לו, יעשה כל שביכולתו כדי לסכל אותה.

 

מייק פרשקר הוא מנכ"ל ומייסד ארגון "מרחבים" – המכון לקידום אזרחות משותפת בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפעמים כן רוצים, לפעמים לא. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים