שתף קטע נבחר

ציפי לבני: סותמים פיות, זו לא דרך ז'בוטינסקי

השרים אישרו הצעות חוק שיגבילו תרומות לארגוני שמאל, ויו"ר האופוזיציה מבטיחה להיאבק ב"מחטף של זכויות אדם בחסות ממשלה מפוחדת". לטענת לבני, "ישראל חזקה מספיק כדי לא לסתום פיות ולשמוע כל דעה, גם אם לא אוהבים אותה"

האופוזיציה בכנסת ה-18 ספגה לא מעט ביקורת על רפיסות מול הממשלה, ועכשיו היא עומדת בפני מבחן לא קטן נוסף: מאבק על שורת חוקים שמיועדים לפגוע בשמאל ובחופש הביטוי, ומעוררים ביקורת קשה גם מצד גורמים משפטיים. ביום שבו אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה הצעות המגבילות תרומות לארגוני שמאל, יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, מבטיחה להילחם ואומרת ל-ynet ש"זהו ניסיון למחטף של זכויות אדם בחסות ממשלה מפוחדת".

 

מימון ארגוני השמאל - כותרות אחרונות בנושא:

בריטניה: איסור התרומות לשמאל יפגע בישראל

 

לבני אמרה אחר הצהריים (יום א') כי "ישראל מספיק חזקה כדי להתמודד עם עמדות שונות בתוכה, אבל הממשלה הנוכחית, בתהליך מכוון, מנסה לסתום את פיות אזרחיה מתוך חשש מביקורת ומתוך רצון לשרוד. זה חלק ממכלול הצעות החוק שמוגשות בימים שונים ומייצגות מטרה דומה. החוק שעבר היום בוועדה מייצג את זה - זו לא הדרך של ז'בוטינסקי".

 

לבני. "ננהל את הקרב הציבורי נגד חוקים שסותרים את ערכינו" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לבני. "ננהל את הקרב הציבורי נגד חוקים שסותרים את ערכינו"(צילום: גיל יוחנן)

 

מתוך "חשש, פחד והתכנסות עצמית", טוענת יו"ר קדימה, הממשלה "מעבירה שורה של חוקים שעוסקים בסתימת פיות וחוקים שגורמים לשופטים להצטרך לומר תודה כל יום לפוליטיקאי אחר על כך שנבחרו. ישראל חזקה מספיק כדי לא לסתום פיות ולהיות מדינה שבה כל אחד מסוגל לומר דעתו, גם אם אנו לא אוהבים אותו. אנחנו ננהל את הקרב הציבורי הזה מול שורה של חוקים שלא עולים בקנה אחד עם המערכת הערכית של ישראל".

 

תגובת הליכוד לדברי לבני: "היא ממשיכה לקבוע שיאים של צביעות. בממשלת אולמרט היא שתקה כששר המשפטים דניאל פרידמן יצא השכם וערב נגד האקטיביזם השיפוטי ונגד בית המשפט העליון. לבני כבר שכחה שכשרת המשפטים היא נמנעה מלכנס את הוועדה למינוי שופטים כיוון שלא הצליחה ליצור רוב למועמדים מטעמה לעליון. מוטב היה לו הייתה ממשיכה בשתיקתה כפי שנהגה בעבר בעת שהותקף בית המשפט העליון".

 

יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה הערב כי "ממשלת הליכוד בראשות נתניהו החליטה לפתוח במלחמה נגד מערכת המשפט, לפגוע בחופש הביטוי, ולהרחיק עצמה מהעולם הדמוקרטי הנאור. נתניהו אינו יכול עוד להסתתר מאחורי ח"כים ממפלגתו ולהתנער מאחריות למבול הצעות החוק הלא דמוקרטיות".

 

יחימוביץ' לנתניהו: שמור על החוק כמו מנחם בגין

לדבר ח"כ יחימוביץ', "מפלגת העבודה תמשיך להיאבק בכל כוחה על שמירת ערכי הדמוקרטיה, ותפעל לסכל את הצעות החוק דוגמת: שינוי הרכב ועדת הבחירה לשופטים, שימוע למועמדים לעליון, הגבלת המימון לארגונים חברתיים, פגיעה בחופש הביטוי בעיתונות ועוד. יחימוביץ' אמרה כי "על ראש הממשלה נתניהו לפקוח את עיניו ולנהוג כמעשה מנחם בגין ששם את שמירת שלטון החוק לנגד עיניו ולא להיות שותף להרס המעוזים הדמוקרטיים של מדינת ישראל".

 

ח"כ יצחק הרצוג מהעבודה הגיב גם הוא על אישור ההצעות, ואמר: "החלטת ועדת שרים לענייני חקיקה היא מהלך אנטי-דמוקרטי חמור, המנוגד לחירות הביטוי, ההתאגדות והמחשבה, ומנוגד להתחייבות מפורשת של יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, שלא לקדם אותו. אני מתכוון להוביל את המאבק האופוזיציוני בוועדת חוקה של הכנסת כנגד הקואליציה ההרסנית של ביבי וליברמן".

 

ח"כ יחימוביץ'. "נאבק בכל כוחנו על שמירת הדמוקרטיה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ יחימוביץ'. "נאבק בכל כוחנו על שמירת הדמוקרטיה"(צילום: גיל יוחנן)

 

גם השר להגנת העורף, מתן וילנאי, אמר מוקדם יותר כי הוא מתנגד בחריפות להצעות החוק שנועדו להגביל את ארגוני השמאל ומצטרף לערר שהגיש השר בני בגין, שנועד להביא את ההחלטה לדיון מחודש במליאת הממשלה. "התערבות הממשלה בפעילותם של ארגוני זכויות האדם מסוכנת ומנוגדת לעקרונות הדמוקרטיה", טען וילנאי, והזהיר: "הניסיון לחתור תחת המשטר הדמוקרטי וההתנכלות לארגוני זכויות האדם תעמיק את בידודה של מדינת ישראל בעולם".

 

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים שתי הצעות חוק שיפגעו בפעילותם השוטפת של ארגוני השמאל. הצעתה של

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) מבקשת לשלול מארגונים ועמותות את הפטור ממס ולגבות 45 אחוז מהסכום, וההצעה השנייה דורשת להגביל את התרומות לארגונים אלה מממשלות וגופים בינלאומיים ל-20 אלף שקלים בשנה לארגון.

 

11 מחברי הוועדה תמכו בשני החוקים, חמישה התנגדו ושניים נמנעו. השרים מיכאל איתן, דן מרידור, ובני בגין הגישו מיד ערר על שתי ההצעות, על מנת לקיים בממשלה דיון והצבעה. לדרישתם הצטרפו גם השרים שמחון ונוקד, שטענו כי היוזמה היא נסיון לסתימת פיות ולפגיעה בשיח הדמוקרטי. בגין, מרידור, איתן, שמחון ונוקד התנגדו להצעות. בין השרים שתמכו: לבנת, ארדן, הרשקוביץ', פלד, כחלון, סער, אהרונוביץ', מיסז'ניקוב, לנדבר ואדלשטיין.

 

במהלך הדיון בוועדה היום העביר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, סקירה בניסיון לשכנע את השרים להצביע נגד. הוא טען שהחוק "יוצר בעייתיות מאוד גדולה" כיוון שהוא נוגד חוקי יסוד. לדברי ליכט, "יכול מאוד להיות שהחוק ייפסל בבית המשפט העליון, כי הוא יוצר אפליה".

 

ליכט אמר בפתח הדיון כי "ההצעות לא חוקתיות. קיבלנו ביקורת בינלאומית במשרד המשפטים". חלק מהשרים מחו על כך שהוא מתערב בענייני משרד החוץ, והוא השיב כי "החוק הזה קיים באריתריאה, זימבבווה, אוזבקיסטן ובלרוס. ספק אם ההצעות ישיגו את מטרתן של היוזמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי לבני. "הממשלה מפחדת"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים