שתף קטע נבחר

כמה טעויות יכולה המשטרה לעשות בתיק אחד?

המקרה של א' אמור היה להסתיים בהרשעה קלה: בבדיקת שכרות שנערכה לו נמדד ריכוז אלכוהול גבוה בכ-50% מהמותר על-פי חוק. אלא ששרשרת טעויות וליקויים בהתנהלות המשטרה במהלך משפטו, הביאה לזיכויו

משטרת ישראל מציגה: כך מבצעים בדיקת שכרות בחלם. לפני שנה בדיוק, ב-12 בנובמבר 2010, נעצר א' לבדיקת שכרות ליד קריית אתא. כמקובל במקרים אלה, ערכו לו השוטרים שתי בדיקות: בדיקת מאפיינים, שבה התבקש לבצע פעולות בסיסיות כמו הליכה בקו ישר ועמידה, ובדיקה באמצעות מכשיר "ינשוף" משטרתי, המודד את ריכוז האלכוהול באוויר נשוף.

 

לטענת השוטרת שעצרה את א', בבדיקת הנשיפה נמדד ריכוז של 365 מיקרו-גרם אלכוהול בליטר אוויר - גבוה בכ-50% מהרף החוקי (240 מיקרו-גרם), וגבוה גם מרף האכיפה שקבעה המשטרה בעקבות פסיקות בתי משפט (290 מיקרו-גרם). התוצאה: נגד א' הוגש כתב אישום חמור, בגין נהיגה בשכרות. העונש המינימלי הקבוע בחוק לעבירה זו, הוא פסילת רישיון נהיגה לשנתיים לפחות.

 

"השוטרת חתמה על פלט כיול אחד, וביצעה את המדידה עם מכשיר אחר" (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
"השוטרת חתמה על פלט כיול אחד, וביצעה את המדידה עם מכשיר אחר"(צילום: תומריקו)

 

אלא שכאשר החל משפטו של א', התברר כי הראיות שהגישה המשטרה בעייתיות - בלשון המעטה. רשימת הליקויים שמפרט השופט שלמה בנג'ו בהכרעת הדין בעניינו של א', מציגה את המשטרה באור לא ממש מחמיא:

 

  • התנאי הראשון לקביעת שכרותו של נאשם על-בסיס בדיקה במכשיר הינשוף, היא הצגת הוכחה לכיולו. אלא שלא כך עשתה המשטרה במקרה של א'. "מכשיר הנשיפה באמצעותו נמדד הנאשם כלל לא כויל", כותב השופט בנג'ו, "ולמצער - אין בפני עדות שכך נעשה".
  • בניסיון להוכיח בכל זאת את כיולו, הציגה המשטרה ראיה ממכשיר אחר: פלט הכיול שהוצג בבית המשפט הופק ממכשיר שמספרו 0047, בעוד שמספר המכשיר שבאמצעותו נבדק א' היה 001. "פלט הכיול שהוצג כראיה לכיול המכשיר, כלל לא הופק מהמכשיר שלגביו העידה השוטרת", מבהיר השופט.
  • לרשימת התקלות החלמאיות מתווספת בעיה של זמנים: בדיקת השכרות של א' נערכה ב-12 בנובמבר, מעט אחרי השעה שתיים וחצי לפנות בוקר. על-פי פלט הכיול שהוצג לשופט, הכיול של מכשיר הינשוף - שכאמור, כלל אינו תואם את זה שבאמצעותו נבדק א' - נערך ב-12 בנובמבר בשעה 21:52, או עשרים שעות אחרי שנעצר א'.
  • לעתים ניתן להוכיח את שכרותו של נהג באמצעות בדיקת מאפיינים, או לכל הפחות אפשר להוכיח כי היה תחת השפעת אלכוהול. בבדיקה של א', ציינה השוטרת כי "לא עמד יציב". מה הייתה כוונתה? לא ברור, שכן בשאר הבדיקות הוא דווקא עמד בהצלחה. "לא בכדי ביקשה המאשימה (התביעה, ש.ה) מבית המשפט להתעלם מהבדיקה", מציין השופט בנג'ו.

 

"הנאשם פגש את השוטרת"

אחרי פירוט הליקויים שנפלו בבדיקת השכרות של א', לא נותר לשופט בנג'ו אלא לזכותו מחמת הספק - ובמקרה זה, אין מדובר בספק סביר בלבד. "נוכח עדות השוטרת, עולה ספק גדול ביחס לכל תהליך הבדיקה שביצעה השוטרת לנאשם", מסביר השופט בהכרעת הדין את החלטתו לזכות את א'. "אין באפשרותו של בית המשפט לבסס כל ממצא ודאי ומרשיע ביחס לשכרותו של הנאשם".

 

בהתייחסות להשתלשלות האירועים, מתמצת השופט בנג'ו את הבעיות בהתנהלות המשטרה באופן שנראה כמו נלקח ממערכון קומי: "בדיקת הכיול שנעשתה, הגם שנעשתה למכשיר שונה מזה בו נבדק הנאשם, נערכה זמן רב לאחר המועד בו נמדד. הואיל והנאשם פגש את השוטרת באירוע, ברור כי הכיול לא נערך במשמרתה... נראה (גם) שהשוטרת חתמה על פלט כיול אחד, וביצעה את המדידה עם מכשיר אחר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאן נעלם מכשיר מספר 001?
צילום: קובי קואנקס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים