שתף קטע נבחר

ו' הכספים מתנגדת להעלאת גיל פרישה לנשים

קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל שהיתה חברה בוועדה שהמליצה על העלאת הגיל, סקרה את הנתונים עליהם התבססו נימוקי ההמלצה. ח"כ יעקב אדרי: "אם שכר הנשים היה כמו של פלוג בבנק ישראל, הייתי ממליץ להעלות את גיל הפרישה ל-85"

חברי ועדת הכספים התאחדו היום (ג') כאיש אחד מקיר לקיר נגד הצעת האוצר להאריך את גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64 שנים. עם זאת, ההצבעה נדחתה למועד שלא נקבע והמילה האחרונה טרם נאמרה. הוועדה שמעה את נימוקי הוועדה הציבורית שהוקמה לבחון את הנושא ואת ההתנגדויות שנימקו דוברי הסיעות.

 

 

סיכום הביניים התבטא במסר של יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהציע לאוצר: "הביאו לדיון הבא נתונים והצעות שיהיו בסיס להחלטה שונה מהאווירה שהיתה כאן היום".

 

האווירה התבטאה בטענה החוזרת שאין מקום לדבר על העלאת גיל הפרישה לנשים וכל שינוי לא יהיה רלבנטי מפני שמבטלים את האפליה המסורתית של הנשים בעבודה בשכר נמוך משכר הגברים באותו תפקיד, בעובדה שהשכר של 80% מהנשים העובדות מתחת לסף המס, ובעיקר – כשמחציתן מפוטרות הרבה לפני גיל הפרישה הנוכחי – כפי שהתריעה יו"ר נעמ"ת עו"ד טליה לבני – ושיעור העסקתן בשוק העבודה יורד בפועל דרמטית בטווח הגילים של 55-59 שנים ללא סיכוי למציאת מקור פרנסה חלופי.

 

לבני אמרה, "ממשלות אירופה נותנות היום תמריצים למעסיקים לקלוט נשים מעל גיל 50, כדאי שהאוצר יבין זאת אם הוא שואף להשוות את ישראל לאירופה במקום לנהוג בציניות הגובלת באלימות שבהארכת גיל הפרישה. אין מה לדבר על זה לפני שמעבירים חקיקה האוסרת לפחות על פיטורי נשים מעל גיל 50".

 

היו"ר גפני אמר שאת עמדתו יביע רק לפני ההצבעה. עם זאת, רמז עליה כשהזכיר שהוא נמנע על החותמים על הצעת החוק הפרטית שהוגשה לאחרונה להקפאת גיל הפרישה הנוכחי (62) אשר עברה בקריאה טרומית. היא נמצאת עכשיו בהסכמתו על שולחן ועדת העבודה מאחר שהעומד בראשה, חבר הכנסת חיים כץ הוא מהליכוד וגם תומך בחוק.

  

צעד נחוץ למניעת התמוטטות

גפני גם גילה שקיים שיחות עם האוצר על הארכת גיל הפרישה וקשה לו להתעלם מהנימוק שהארכת הגיל היא צעד נחוץ למניעת התמוטטות המערך הפנסיוני. זאת עקב גידול מואץ של החובות האקטואריים כתוצאה מעליית תוחלת החיים.

 

בראשית הדיון דיווח גפני רשמית על הצעת שר האוצר להאריך את הגיל ל-64 למרות שהוועדה הציבורית המליצה להעלות את הגיל ל-67. גפני הדגיש כי בסמכות ועדת הכספים להכריע בהצבעה אם לקבל או לדחות את ההצעה שכן אי החלטה תביא להארכת אוטומטית של הגיל החל מראשית 2012 כפי שנקבע בחוק מלפני שבע שנים.

 

באשר לסמכות ההכרעה של ועדת הכספים, אמר גפני כי קיים ויכוח בין היועצים המשפטיים של האוצר ושל הוועדה. יועצת הוועדה, עו"ד שגית אפיק, קבעה שסמכות ההכרעה בידי הכנסת. האוצר טוען שלא.

 

ד"ר קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל, שהיתה חברה בוועדה הציבורית, סקרה את הנתונים עליהם התבססו נימוקי המלצתה, כגון עלייה בשיעור תעסוקת הנשים ובהכנסותיהן לאחר הפרישה כתוצאה מעליית הפנסיה וקצבת הזקנה.

 

כמקשה אחת

תגובת חברי הכנסת – רובן נשים – היתה בראש אחד: "הוועדה הציבורית גילתה רגישות למספרים ולא לאנשים" (פאינה קירשנבאום, ישראל ביתנו). "הוועדה הציבורית סימנה מראש את המטרה להעשיר את קופת המדינה והתבססה על נתונים מגמתיים ומניפולטיביים" (זהבה גלאון, מרצ).

 

"הוועדה לא המליצה על הסרת החסמים בשוק העבודה לנשים" (רוחמה אברהם- בלילא, קדימה), "קשה לדבר על פרישה כשאין תמריצים לנשים להשתלב בכלל במעגל העבודה" (מירי רגב, ליכוד), "מסקנות הוועדה הציבורית יהפכו את הנשים לשפחות" (ציפי חוטובלי, ליכוד) , "הארכת הגיל תפגע בעולות מרוסיה שהיו מהנדסות ומדעניות וכאן נאלצות לעבוד בניקיון" (מרינה סולודקין, קדימה).

 

ח"כ יעקב אדרי (קדימה) אמר: "אם שכר הנשים היה כמו של קרנית פלוג בבנק ישראל, הייתי ממליץ להעלות את גיל הפרישה שלהן ל-85". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר נעמ"ת עו"ד טליה לבני
צילום: ישראל מלובני
יעקב אדרי
צילום: יצחק אלהרר סקופ 80
ד"ר קרנית פלוג
צילום: דודי ועקנין
משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים