שתף קטע נבחר

הכסף לחקירת חרירי: חיזבאללה יפיל עוד ממשלה?

ראש ממשלת לבנון מיקאתי איים להתפטר אם לא יאושר מחר המימון לבית הדין שחוקר את רצח רפיק אל-חרירי. חיזבאללה, שאנשיו הואשמו בהתנקשות, כבר מתכנן את היום שאחרי

מאז החלה הטלטלה בעולם הערבי, לבנון הסוערת בדרך כלל הייתה אולי היציבה מבין מדינות האזור. אבל גם אם בדמוקרטיה המשוסעת אין סימני התקוממות עממית, הזירה הפוליטית שוב רותחת - בזמן שאצל הפטרונית השכנה סוריה משטר בשאר אסד על סף נפילה. יומיים אחרי חידוש ירי הקטיושות על ישראל, מחר (יום ד') תעמוד ממשלתו של נג'יב מיקאתי בפני מבחן קריטי.

 

עוד חדשות אחרונות על לבנון

"הפיצוץ בלבנון - מלכודת ישראלית בעזרת מל"ט"

"נעצרו עשרות סוכני CIA שפעלו באיראן ובלבנון"

 

עוד בערוץ החדשות

ישראל - שיאנית העוני במערב: 10% סובלים מרעב

החשוד בהזמנת רצח: בלש ממשטרת נהריה

 

ראש הממשלה מיקאתי, שמונה ביוני על-ידי מחנה "8 במרס" של חיזבאללה ובעלי בריתו אחרי הפלת סעד אל-חרירי, איים בסוף השבוע להתפטר אם לא תאושר מחר בישיבת הממשלה העברת הכספים לבית הדין המיוחד בשיתוף האו"ם (STL) בעניין רצח ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי. לבנון התחייבה עם הקמתו לממן 49 אחוזים מעלות פעילות בית הדין, שאמורים לעמוד השנה על כ-33 מיליון דולר.

 

הפגנה נגד חיזבאללה במרס האחרון, בעקבות הפלת ממשלת חרירי (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה נגד חיזבאללה במרס האחרון, בעקבות הפלת ממשלת חרירי(צילום: AP)

 

בקיץ נחשפו רשמית כתבי אישום נגד ארבעה פעילי חיזבאללה בגין ההתנקשות באל-חרירי ב-2005. הארבעה מוגדרים עדיין כמבוקשים, אך הארגון השיעי כופר באישומים ומסרב לשתף פעולה עם בית הדין, למרות היותו חלק מממשלת לבנון, המחויבת למוסד השיפוטי הבינלאומי. כעת מתעקש מזכ"ל הארגון חסן נסראללה שלא להמשיך לממן את בית הדין "שפועל מאינטרסים של ארצות הברית וישראל", כפי שהגדיר לא אחת.

 

בהצהרה נדירה, הכריז מיקאתי כי לא ימשיך בתפקידו אם לא תאושר העברת הכספים, שכן אז עלולה לבנון לעמוד בפני סנקציות בינלאומיות. לפי דיווח בעיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט", הנהגת חיזבאללה מתייחסת לאיום ברצינות וכבר החלה בהכנות לעידן "פוסט מיקאתי", בין היתר בהתייעצות עם אחד מראשי הממשלה לשעבר, עומר קראמי, לגבי מועמדים להחליף את מיקאתי.

 

ארבעת הנשאמים ברצח. חיזבאללה לא משתף פעולה (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON) (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)
ארבעת הנשאמים ברצח. חיזבאללה לא משתף פעולה(צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)

 

היום נמשכו מגעים בניסיון למצוא פשרה שתמנע הפלת ממשלה נוספת בלבנון, אולם חיזבאללה מחד ומיקאתי מנגד נותרו דבקים בעמדותיהם. נראה שהארגון השיעי - שלפי ההערכות בישראל שרוי בלחץ רב בשל הנפילה המסתמנת של פטרונו מדמשק - נמצא במיעוט, שכן גם הנשיא הנוצרי מישל סולימאן וגם מנהיג הדרוזים, ווליד ג'ונבלאט, מצדדים בהמשך מימון ה-STL.

 

דיווחים אחרונים על היערכותו של נסראללה לקריסת משטר אסד, העידו על תכנון מעין הפיכה צבאית והשתלטות על הבירה ביירות, באופן נרחב בהרבה מההשתלטות החלקית במאי 2008. ברקע זה, ניתן אולי לראות במשבר הפוליטי הנוכחי כחלק מהמהלך האסטרטגי של חיזבאללה להתבדלות מהשלטון הלבנוני, אחרי שכבר התבסס בלבו.

 

למרות הפגנות גדולות יחסית בעיר הצפונית טריפולי נגד אסד וחיזבאללה, מטעם גוש "14 במרס" שבראשו עומד ראש הממשלה הקודם – ובנו של זה שנרצח – סעד אל-חרירי, לבנון הייתה מהבודדות שהתנגדו להטלת הסנקציות התקדימיות על סוריה מטעם הליגה הערבית. חרירי עצמו, אגב, נמצא בגלות מאז אפריל, ואמר בתחילת החודש שיחזור ללבנון אחרי שאסד ייפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסראללה. זומם להשתלט צבאית על ביירות?
צילום: AFP
מיקאתי. כבר לא בובה של חיזבאללה?
צילום: AFP
צילום: איי אף פי
ג'ונבלאט. לצד מיקאתי
צילום: איי אף פי
רפיק אל-חרירי
צילום: איי אף פי
מומלצים