שתף קטע נבחר

התמ"ת לסודה סטרים: רוצים את המפעל בישראל

סערה בעקבות הפרסום ב"ממון" על כוונת החברה לבטל הקמת מפעל בנגב בגלל ביורוקרטיה. ראשי רשויות זועמים: "זה חלם". התמ"ת לסודה סטרים: אפשר להקים את המפעל באזור שפותח כדי לחסוך זמן. המנכ"ל: בחו"ל אקים מפעל תוך 3 חודשים

בעקבות הפרסום ב"ממון" פנתה אתמול הנהלת משרד התמ"ת אל מנכ"ל סודה סטרים, דניאל בירנבאום, במטרה לשכנעו להקים את המפעל באזור אחר בישראל.

 

 

אתמול פורסם כי סודה סטרים מושכת את בקשתה להקמת מפעל בנגב בהשקעה של יותר מ־100 מיליון שקל, לאחר "שהתייאשה מההליכים הביורוקרטיים הממושכים", כדברי המנכ"ל. המפעל היה אמור לקום באזור התעשייה החדש "עידן הנגב" ולספק 1,000 מקומות עבודה.

 

בירנבאום, השוהה בניו־יורק, קיבל אתמול שיחת טלפון מלשכת שר התמ"ת ומנהל מרכז ההשקעות חזי צאיג, שהפציר בו לשקול את הקמת המפעל באזור תעשייה קיים בישראל כדי לקצר את תהליכי הקמתו. בנוסף אישר אתמול מרכז ההשקעות מענק תעסוקה למפעל של סודה סטרים בעפולה. המענק, בסכום של 7.5 מיליון שקל, יאפשר העסקת 165 עובדים נוספים.

 

מלשכת שר התמ"ת נמסר: "חבל שסודה סטרים בחרו להקים את המפעל באזור תעשייה חדש שעדיין לא פותח. מטבע הדברים, הליך הפיתוח דורש זמן. ניתן להקים את המפעל מיידית באזור תעשייה שכבר פותח. בשיחה שהתקיימה אתמול עם מנכ"ל סודה סטרים סוכם כי תיקבע פגישה לבחינת הקמת המפעל באזור שכבר פותח, כדי לחסוך בזמן הקמה".

 

בירנבאום אמר בתגובה: "זה מרגיז שמי שהבטיח להקים אזור תעשייה, מטיל ספק בכוונות שלנו. אנחנו הקמנו צוות הקמה שכלל משרד אדריכלים, יועצי תשתיות ויועץ לכיבוי אש. היו לנו תוכניות אב, השקענו מיליונים בפרויקט, ביזבזנו זמן יקר. התרענו כבר לפני חודשיים על הביורוקרטיה בפני עוזרו של השר סילבן שלום וראש המועצה האזורית בני שמעון. אפילו עשינו טקס הנחת אבן פינה. אבל כל מה שיש היום בעידן הנגב זה דיונות שהפכו לאתר פסולת.

 

"במצב כזה אין טעם לעלות על הקרקע. מי היזם שיקים מפעל במקום בלי כביש ובלי חשמל? יש לנו מפעלים בכל העולם, ואני יכול להקים בחו"ל מפעל בשלושה חודשים. זה לא שאנחנו רוצים להקים מפעל בסינגפור. אנחנו מעדיפים את ישראל, אבל צריכים את התנאים המתאימים".

 

לדברי חזי צאיג, מדובר על פערים תקציביים בעיקר בגלל הקצאת קרקע שהגיעה מאוחר. בראיון ל"רדיו דרום" אמר צאיג: "אני חושב שהסחבת הזו של השנה בהקצאה היא יותר מדי. אבל כעת הבעיה כבר לא תקציבית. אני מקווה מאוד שנצליח להשאיר את סודה סטרים בישראל".

 

עם או בלי קשר, לאחר עיכוב של חודשים, חתם אתמול האוצר על תוספת תקציב בסכום של 100 מיליון שקל ליחידת פיתוח אזורי תעשייה במשרד התמ"ת. תוספת התקציב הועברה לאישורה של ועדת הכספים. בכך יתאפשר מתן היתר להקצאת קרקע ליזמים הממתינים להקצאות כמו קרגל, פרוטרום ועוד.

 

האוצר: התמ"ת אשמים בסחבת

השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום, אמר: "אנו נפעיל את כובד משקלנו על מנת לשנות את החלטתה של סודה סטרים, להשאירה בנגב ולמשוך חברות נוספות לאזור. לצד מפעל סודה סטרים ישנן 14 חברות נוספות הנמצאות כבר בהליכים לפתוח מפעלים באותו אזור תעשייה".

 

החשיפה ב"ממון" עוררה סערה בקרב ראשי מועצות בנגב, במשרדי הממשלה ובכנסת. "זה חלם ושערורייה שאין כדוגמתה. אני פשוט בהלם מזה שמוותרים בגלל ביורוקרטיה בלבד על העסקת 1,000 עובדים במפעל חדש. זהו מקרה חמור ביותר", אמר אתמול ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת.

 

גם במשרד האוצר זעמו: "חבל שאנחנו מאבדים מפעל במקום חשוב כמו הנגב בגלל כשלים ביורוקרטיים", אמר בכיר באוצר. "לוקח לנו שנים לשכנע מפעלים להגיע לארץ, ואז בגלל מה שניתן לכנות רק אטימות וחוסר תבונה – אנחנו מפסידים אותם לטובת מדינות שיודעות מה לעשות עם משקיעים זרים, ביתר הצלחה מאיתנו".

 

באוצר האשימו את משרד התעשייה במחדל סודה סטרים. פקיד בכיר במשרד האוצר, שהיה מעורב בנושא, אמר: "אנו מצרים על כך שתהליך הקצאת הקרקעות בשנת 2011 לא בוצע עד עכשיו, למרות דרישות משרד התמ"ת לתוספות תקציביות. האוצר מוכן גם עכשיו לכל סוג של פתרון במסגרת התקציב, שיאפשר את פיתוח התעשייה בפריפריה.

 

במשרד האוצר טוענים כי הגדילו את תקציב מינהל אזורי פיתוח במשרד התמ"ת בלא פחות מ־60% בשנת 2011. "יתרה מכך, כאשר משרד התמ"ת ביקש להקדים תקציבים מהשנים 2012 ו־2013, לצורך פיתוח קרקעות בתעשייה, בקשתו אושרה מיד על ידי משרד האוצר. אנחנו מכירים בהחלט בחשיבות העניין", אמרו באוצר.

 

"צריך להילחם על כל מפעל שיישאר בארץ"

אנדריי אוזן, ראש המועצה התעשייתית רמת חובב, הזהיר מפני הביורוקרטיה שמבריחה מפעלים לחו"ל. "גם אני נתקלתי במקרה דומה. בסוף השבוע נודע לי שחברת הברום, שבחנה הקמת מפעל נוסף ברמת חובב בעלות של 40 מיליון דולר שיעסיק עוד 50 עובדים, החליטה לבסוף להקים את המפעל בהולנד".

 

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר־שבע, קרא לשרי האוצר והתמ"ת לפעול לשינוי ההחלטה. "אני מצפה מהממשלה לקחת אחריות ולקדם בזריזות את ההליכים הנדרשים על מנת להביא את סודה סטרים, כמו גם חברות נוספות, להקים מפעלים בנגב".

 

שמוליק ריפמן, ראש מועצת רמת הנגב: "בכאוס הכלכלי שמסביבנו אנחנו צריכים להילחם על כל מפעל שיישאר בארץ. אני מקווה שיפיקו את הלקחים מהאירוע ויפעלו בנחישות וביתר יעילות לאפשר את פיתוח הנגב".

 

אלי לוי, ראש מועצת להבים, האשים את התמ"ת בסחבת: "הנושא נמצא זמן רב מדי לפתחו של שר התמ"ת שלום שמחון, אבל הוא הפגין שאננות יתר. בשבועות האחרונים הזהרתי שעלולים חלילה לאבד את המשקיעים".

 

סיגל מורן, ראש מועצת בני שמעון, גוננה על שר התמ"ת: "נכון שיש בעיה בקצב שבה עובדת הביורוקרטיה, אבל לפני חודש נכנס לתמונה שר התמ"ת והדברים החלו לרוץ מהר יותר".

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הידיעה השתתפו נווית זומר, גד ליאור, מתי סיבר ועופר פטרסבורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכשיר סודה סטרים
צילום: דודו אזולאי
דניאל בירנבאום
צילום: יהושוע ויינברג
מומלצים