שתף קטע נבחר

עצות בריאות: איך לא להידבק בשפעת בעבודה?

החבר שיושב אתכם במשרד מקנח שוב את האף, ומישהו אחר הרגע השתעל עליכם במטבח - איך נמנעים מהווירוסים שנמצאים בכל פינה בעבודה, מתי צריך להישאר בבית לטובת כולם ואיזה ציוד יעזור לכם להתגונן? מדריך לחורף בריא במשרד

קשה לראות אותם, אבל הם עובדים במשרד שעות נוספות למרות שלא משלמים להם - הווירוסים והחיידקים. מנקודת המבט של היצורים הזעירים, כמעט תמיד יש סיכוי להיתקל במישהו במשרד ששווה לפגוש. ואם לא, אפשר להמתין לפגישה המיוחלת על טלפונים, פקסים, מרקרים וידיות של דלתות.

 

איך מטפלים בשפעת ?

 

"המשרד הוא מקום סגור שבו אנשים נמצאים בקרבה גדולה גם מבחינת המרחק ביניהם וגם מבחינת המגע המשותף בחפצים", מסבירה ד"ר דבי בן דוד, מומחית למחלות זיהומיות, מנהלת השירות למניעת זיהומים במרכז הרפואי שיבא.

 

"הווירוסים עוברים באמצעות טיפות שמרוססות לכל עבר בכל התעטשות או שיעול. חלק מרסיסי הטיפות עם הווירוסים נשארים 'לנוח' על חפצים, ומעט מהווירוסים נשארים בתוך חלקיקי אוויר קטנים ומגיעים לדרכי הנשימה. לכן, למרות שלא בלתי אפשרי להידבק מאוויר שנושמים, אין תועלת רבה באוורור החדר, כי המנגנון העיקרי להעברת וירוסים בחורף הוא העברה טיפתית".

 

איך לא להידבק ולא להדביק

1. תתחסנו. בציבור ישנן מחלוקות גדולות בנוגע לחיסון, אבל בקרב המומחים למחלות זיהומיות דווקא אין. לדבריהם, החיסון מוריד ב-80%-70% את הסיכון להידבק, ותופעות לוואי רציניות הן נדירות עד אפסיות.

 

כדאי עוד יותר להתחסן אם אתן בהריון, אסתמטיים, סובלים ממחלות רקע כרוניות (לב וריאה או השמנת יתר) או שיש לכם קרובי משפחה הסובלים ממחלות אלה.

 

2. אל תבואו לעבודה חולים ושלחו את החולים הביתה. בלי להעליב, אם כל העובדים החולים יפסיקו להיות עובדים-חולים ויהפכו להיות חולים במשרה מלאה בבית, הסיכון להידבק יצטמצם באופן ניכר.

 

3. שמרו מרחק. אם העובד המצונן בכל זאת הגיע למשרד, שמרו ממנו מרחק. צריך לעמוד במרחק גדול ממטר כדי לא להידבק.

 

4. התעטשו כהלכה. הווירוסים נפוצים בהעברה טיפתית לכל עבר, לכן התעטשו לתוך טישו וזרקו אותו לפח. אם אין לידכם טישו, התעטשו לתוך המרפק. כשאתם מתעטשים לכף היד ואחר כך לוחצים את ידו של מישהו אחר, אתם משמשים כבלדרים של הווירוסים.

 

5. חטאו ידיים. לפני ארוחות והכנת אוכל, וכמובן לאחר ביקור בשירותים והתעטשות, הקפידו לשטוף את הידיים בצורה יעילה:

  • השתמשו במים פושרים עד חמים.
  • השתמשו בסבון נוזלי. חלק מהנגיפים והחיידקים נשארים על הסבון המוצק.
  • יבשו את הידיים במגבת נייר. חיידקים נוטים להיכנס לתעלות האוויר של מייבשי הידיים.
  • סגרו את הברז בעזרת מגבת הנייר. ברז הוא אחד מהמשטחים המשותפים המכילים כמות גבוהה של חיידקים.

 

ואם נדבקתם, מה עושים?

אם פתאום אתם משתעלים, מנוזלים וחשים כאב גרון, לכו הביתה. אי הנעימות מהחברים לעבודה שיצטרכו להתמודד עם המוטל עליהם גורמת לאנשים "לסחוב" בלי לקחת ימי מחלה, אבל כדאי לנוח כשחולים.

 

"מנוחה אינה פינוק", אומר ד"ר אילן היינריך, מומחה לרפואת משפחה, שירותי בריאות כללית, מחוז חיפה. "הגוף צריך מנוחה ושינה כדי להחלים, ולעתים גם כדי לתת לתרופות, יהיו אלה אנטיביוטיקה או תרופות נגד התסמינים, לפעול את פעולתן".

 

אגב, גם לקולגות שלכם מגיע שתישארו בבית. נכון, יכול להיות שהדבקתם אותם עוד לפני שידעתם שאתם מידבקים. בשפעת, למשל, אפשר להדביק כ-48-24 שעות לפני תחילת התסמינים, אבל מי שחמק מהגורל אז, עדיין יכול להידבק מכם במשך חמישה ימים לאחר הופעת התסמינים.

 

גם החוק, אגב, דאג לכך שתהיו זכאים לעד 90 ימי מחלה בשנה. אמנם אינכם משולמים על היום הראשון, ומשולמים רק 50% מהשכר הרגיל בימים השני והשלישי, אבל אתם זכאים לנוח אם אתם מביאים אישור מרופא, או במקרים מסוימים - הצהרת עובד.

 

השאלה הבאה אם להגיע לרופא או להישאר בבית? כמעט רבע מהאנשים אינם ממהרים להגיע לרופא בגלל מחלות חורף. זה לא פסול כשלעצמו, אבל איך תדעו אם אתם יכולים לחזור לעבודה בלי להדביק אחרים. קודם כל, כדאי שתדעו שלפעמים אפשר להסתפק בשיחת טלפון. אחרי שתשוחחו עם הרופא על התסמינים, הוא יאמר לכם כמה לנוח וידאג לספק לכם אישור מחלה.

 

מובן שלעתים יגיד שכדאי להגיע אליו בכל זאת. מתי? אם יש לכם חום מעל 38, צמרמורת, כאבי ראש מתמידים או כאבים בלחיים, הקאות, נזלת וליחה מוגלתיות, תחושת קוצר נשימה ומחנק גם בעת בליעה ואי יכולת לשתות, וגם אם יש לכם מחלות רקע הגורמות לסיבוכי שפעת, כמו מחלות ריאה כרוניות, דיכוי חיסוני ועוד.

 

גם לקולגות שלכם מגיע שתישארו בבית (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
גם לקולגות שלכם מגיע שתישארו בבית(צילום: Shutterstock)

 

איפה יש הכי הרבה חיידקים במשרד?

  • טלפון - 25,127

  • מקלדת - 3,295
  • עכבר מחשב - 1,676

  • מכשיר פקס - 301

  • מכונת צילום - 69

  • אסלת שירותים  - 49

* חיידקים לאינץ' רבוע (מתוך מחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה)

  

מה להחזיק במגירה: ערכת המיגון שלכם

לצד הטיפקס, המרקר והמהדקים הנמצאים במגירה, הוסיפו גם את הפריטים הבאים:

 

שפתון: גם השפתיים נוטות להתייבש מהיובש באוויר המחומם שבפנים או מהקור שבחוץ.

 

קרם ידיים: לדברי ד"ר שלומית הלחמי, רופאת עור במרכז הרפואי רבין, היובש ששורר באוויר בגלל החימום והשמירה על היגיינת הידיים גורמים ליובש בעור. מרחו קרם מיד אחרי שאתם שוטפים ידיים.

 

גרביים: החוקרים עדיין מתווכחים על הקשר בין קור לחיסוניות, ועם זאת מוסכם שמי שספוג גשם עד לשד עצמותיו נוטה יותר לחלות בדלקת ריאות.

 

ג'ל חיטוי: השתמשו בו אחרי כל ישיבה או שימוש במקרר המשותף.

 

ומתי לחזור לעבודה?

אם אינכם במעקב רופא, תוכלו להניח שאתם בריאים מספיק לחזור לעבודה אם:

  • החום ירד מתחת ל-37.5 מעלות.
  • הנזלת בהירה ולא מוגלתית.
  • הליחה בהירה ולא מוגלתית.
  • תחושת המחנק וקשיי הנשימה עברו.
  • כאבי הראש חלפו.  

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם כל העובדים החולים יהפכו להיות חולים במשרה מלאה בבית, הסיכון להידבק יצטמצם
צילום: shuttersock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים