שתף קטע נבחר

צילום: Gift of Robert Marx, Yaffa Eliach Collection, Center for Holocaust Studies, Museum of Jewis

הילד מהמשרפות גילה קרובי משפחה חדשים

מרטין הכט איבד את מרבית בני משפחתו באושוויץ. בסוף השבוע פרסם ynet את סיפור חייו, ומאז לא מפסיק הטלפון בביתו לצלצל. "הדבר הכי מרגש היה הטלפונים שקיבלתי מקרובים רחוקים, במיוחד הדור הצעיר שבהם, ששמעו לראשונה את התלאות שעברתי בשואה". "זוכרים אותי?" - כתבה רביעית בסדרה

בסוף השבוע האחרון, הטלפון בבית משפחת הכט ברחובות לא הפסיק לצלצל. מכל רחבי תבל הגיעו תגובות נרגשות לסיפור חייו של מרטין הכט שפורסם ב-ynet, במסגרת הפרויקט "זוכרים אותי?" של מוזיאון השואה בוושינגטון לזיהוי 1,100 ילדים יתומים מתקופת השואה. "אנשים התקשרו מניו זילנד, ארצות הברית, קנדה, אנגליה וקרואטיה. כולם קראו את סיפור חייו של מרטין והתרגשו", מספרת אידה הכט, רעייתו של מרטין. "לא דמיינו לעצמנו שזו תהיה התגובה".

 

ynet נרתם לעזרת מוזיאון השואה בוושינגטון: 

 

הכט, יליד טרנסלבניה שברומניה, נשלח בשנת 1944 למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, שם איבד את מרבית בני משפחתו. הוא ואחיו ג'ק שרדו את התופת, בעוד הוריו ואחיו נשלחו להשמדה. על התקופה באושוויץ סיפר הכט בכתבה שפורסמה ביום שישי האחרון ב-ynet: "נשלחנו לצריף. אחד הוותיקים שראה את ההלם על פניי שאל אותי: 'אתה יודע איפה אתה?' השבתי בשלילה. 'אתה באושוויץ, מפה אין דרך חזרה. פה כולם בסוף מתים'. לא הבנתי מה הוא רוצה. 'המשפחה שלכם כבר מזמן נשרפה', הוא אמר. 'תסתכל בחוץ, אתה רואה את הארובה? פה שורפים את היהודים'. ואני, ילד בן 12, לא הבנתי דבר. מי שורף? את מי שורפים? למה שיהרגו אותנו?"

 

זיכרונות ילדות מעומעמים. מרטין הכט (צילום: אלי אלגרט, מוזיאון השואה בוושינגטון) (צילום: אלי אלגרט, מוזיאון השואה בוושינגטון)
זיכרונות ילדות מעומעמים. מרטין הכט(צילום: אלי אלגרט, מוזיאון השואה בוושינגטון)

 

בין כל הטלפונים הרבים, הגיע אחד מרגש במיוחד - קרוב משפחה רחוק, המתגורר בתל אביב, שחשף בפני מרטין כי ישנם קרובי משפחה נוספים שלא ידע על קיומם. "בשיחה על שורשי המשפחה העלינו שמות של אנשים שמרטין מעולם לא שמע עליהם, ייתכן שזה משום שזיכרונות הילדות שלו מעומעמים", מספרת אידה. "אחת מקרובות המשפחה, מתברר, חיה כיום בארה"ב וטוענת שסבה היה אחיו של סבא של מרטין. היא בת 90 ובכוונתנו לנסוע בחודש הבא לבקר אותה ולהכיר אותה".

 

מה עלה בגורלו של האח ג'ק?

נוסף לקשרים המשפחתיים, פנו ביומיים האחרונים למרטין קרובי משפחה של ניצולי שואה ששהו אף הם במחנות הרבים בהם הוחזק בתקופת השואה, את חלקם מכיר מרטין, אחרים נספו וקרובי משפחתם ביקשו להתחקות אחר סיפור חייהם ומותם.

"אחד מהם, שקרוביו נספו במחנה הריכוז פלוסנבורג, פנה בעקבותינו בסוף השבוע למוזיאון השואה בוושינגטון וגילה ברשומות של המוזיאון את המקום והתאריך שבו נספו במחנה".

 

אך הדבר הכי מרגש, מספר מרטין, היה הטלפונים הרבים שקיבל מקרובי משפחה רחוקים, במיוחד הדור הצעיר שבהם, שלראשונה בחייהם שמעו את התלאות שעבר בתקופת השואה. "מרטין תמיד היה אדם מופנם ואף פעם לא סיפר על מה שקרה לו. המשפחה הרחוקה ידעה שהוא היה באושוויץ אבל לא ידעו מעבר לזה. ופתאום הם קראו בפעם הראשונה את כל הסיפור והתרגשו מאוד. הם לא תיארו לעצמם איזה סבל הוא עבר שם", מספרת אשתו.

 

באשר לג'ק, אחיו של מרטין ששרד אף הוא את השואה, רבים מהפונים למרטין הכט ביקשו לדעת מה עלה בגורל האח. "אחרי מספר שנים בהוסטל של הקהילה היהודית הוא למד בבית הספר אורט ובנה את ביתו בלונדון. הוא נישא לנוצרייה שהתגיירה, יש לו שני ילדים שאחת מהם מתגוררת כיום בירושלים", מספר מרטין. ג'ק מתגורר כיום בלונדון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרד עם אחיו את התופת. מרטין הכט בילדותו
צילום: באדיבות מוזיאון השואה בוושינגטון
"פה כולם בסוף מתים". אושוויץ
צילום: EPA
מומלצים