שתף קטע נבחר

לקראת טקס הנובל: "ישראל מעצמה בכימיה"

במוצאי שבת יתקיים בשבדיה הטקס שבו יקבל פרופ' דן שכטמן את פרס נובל בכימיה. נשיא הטכניון, שילווה אותו במעמד המכובד, אמר: "אנחנו מגיעים להישגים בתקציב קטן, אבל עם הרבה נחישות ואהבה למדע"

ההתרגשות בשבדיה מתגברת לקראת הטקס במוצאי שבת, בו יוענק פרס נובל לכימיה לפרופ' דן שכטמן מהטכניון. החוקר הישראלי זוכה לשבחים רבים על הישגו המדעי, כאשר במקביל בקהילת המדע העולמית מתקשים להבין איך מדינה כל כך קטנה כמו ישראל הפכה למעצמה בינלאומית בתחום הכימיה - ארבעה חתני פרס נובל בשבע שנים.

 

הכימיה של ישראל - כתבות נוספות ב-ynet

בירת הפיזיקה? תלמידי באר שבע מחכים לנובל

שכטמן: חצי לא לומדים ליבה - זה חור ענק

זוכה הנובל נתן לנתניהו שיעור בכימיה

 

"אין ספק שההתרגשות גדולה וזה מדהים לראות את ההערכה והתמיכה ששכטמן מקבל מכל עבר", אמר ל-ynet משטוקולהם שר המדע וחברו הקרוב של פרופ' שכטמן, פרופ' דניאל הרשקוביץ. "יש כאן תכונה אדירה לקראת הטקס והכל מתקיים בסדר מופתי ובצורה מרשימה ביותר. כנציג הממשלה, אני יכול להגיד שאנו מתקבלים כאן כמעצמה עולמית בתחום המחקר. כל הזמן פונים אלינו נציגים ממדינות אחרות ושואלים אותנו מה סוד הקסם של ישראל, שמדינה כל כך קטנה זוכה בכל כך הרבה פרסי נובל".

 

פרופ' דן שכטמן במסיבת עיתונאים בשבדיה, השבוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פרופ' דן שכטמן במסיבת עיתונאים בשבדיה, השבוע(צילום: EPA)

 

נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, שנמצא בדרכו לשטוקוהלם, סיפר כי זו הפעם השנייה בשבע שנים האחרונות שהוא עושה את המסע המרגש לשבדיה. בשנת 2004 הוא ליווה כסגן נשיא המוסד האקדמי את פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' אהרון צ'חנובר. "זהו הישג נדיר עבור הטכניון החוגג פרס נובל שלישי בתקופה כל כך קצרה", אמר, "הגאווה היא עצומה ואין הרבה אוניברסיטאות בעולם שיכולות להתגאות בהישג כזה".

 

פרופ' לביא הוסיף: "אין ספק שהדרך ששכטמן עשה עד לנובל היא כמו סיפור הוליוודי מרתק, כנגד כל הסיכויים ועל אף הביקורת העצומה נגדו הוא המשיך בדרכו והוכיח את צדקתו. כל הזמן שואלים אותנו את השאלה איך אנחנו עושים את זה - התשובה שלנו היא בתקציב קטן, אבל עם הרבה נחישות ואהבה למדע".

 

שכטמן גילה בראשית שנות ה-80 כי בניגוד לסברה המקובלת בקהילה המדעית, האטומים אינם מסודרים במבנה סימטרי שחוזר על עצמו שוב ושוב, אלא בדפוס שונה שנחשב עד אז לבלתי אפשרי. שכטמן ניסה להגן על ממצאיו, אך בשל המסקנות השנויות במחלוקת הוא התבקש לעזוב את קבוצת המחקר שלו. בסופו של דבר טענתו התקבלה והיום, כ-20 שנה מאוחר יותר, הוא זוכה להכרה בינלאומית על מחקרו שאילץ את המדענים לשקול מחדש את תפיסתם לגבי טבעו של החומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' דן שכטמן, השבוע בשבדיה
צילום: AFP
מומלצים