שתף קטע נבחר

הרב של טורקיה על ארדואן: "איש אהוד"

"עברנו ימים קשים, אבל מבחינה ביטחונית לא היתה בעיה", מספר ל-ynet הרב יצחק חליווה על הימים שאחרי המרמרה. הוא מעיד כי היהודים לא סובלים מאנטישמיות - ובכלל, הכל בסדר

יהדות טורקיה, שהייתה אחת הקהילות היהודיות המשפיעות במזרח התיכון, הפכה מאז שיט המרמרה לצל של עצמה. זו קהילה שמנסה בכל כוחה לתת תחושה ששום דבר לא השתנה, אבל המאמץ הגדול שהיא משקיעה בלהגיד ש"הכל בסדר" חושף את חוסר הביטחון שבו הם נמצאים. 

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

הרב הראשי של טורקיה, החכם באשי יצחק חליווה, הגיע השבוע לביקור בישראל במסגרת הכנס "לדינו והחברה בישראל: שיח של זהויות", שיזם פרופ' שמואל רפאל, ראש המרכז לחקר הלדינו באוניברסיטת בר אילן. הרב חליווה שמח מאוד לענות על כל שאלה בנוגע ליהדות טורקיה או ללדינו, אך קימץ במילים בכל הנוגע לראש ממשלת טורקיה ארדואן או לעמדתו ביחס למשבר מול ישראל.

 

"אנחנו לא מתערבים בעניינים פוליטים", הוא הבהיר בשיחה עם ynet. "יש לנו קשר טוב עם הממשל, וכשיש לנו בעיות אנחנו פונים אליהם ועוזרים לנו. יש לנו קשר טוב עם ראש הממשלה, ששומע לבעיותנו ומשתדל לעזור. אנחנו מתנהגים כקהילה טובה ולא נוקטים עמדה פוליטית".

 

המרמרה עוגנת באיסטנבול (צילום :AP) (צילום :AP)
המרמרה עוגנת באיסטנבול(צילום :AP)

 

גם כשהוא מתבקש להתייחס לבעיות, הרב חליווה מתרחק מאלו הביטחוניות, כמו תיגבור השמירה על בתי הכנסת, ומתמקד בקשיים פחות מהותיים: "בית הקברות היהודי כבר התמלא", הוא מספר. "פנינו לרשות המקומית, והיא נתנה לנו שטח מיוחד להקים עליו בית קברות יהודי חדש".

 

"עברנו ימים קשים"

באשר ליהודים שעדין חיים בטורקיה הרב חליווה מנסה לתאר חיים שאפקט המרמרה ומשבר היחסים הפוליטים לא השפיעו עליהם.

 

"אנטישמיות? אין לנו בעיה מיוחדת עם האנטשימיות", הוא מבהיר. "אנטישמיות יש בכל מקום וכבר משנים קדמוניות, אבל אנחנו לא מרגישים את זה ממש. יש כמובן עיתונאים אנטישמים אבל אנחנו מנסים לקדם חוק נגד שנאה. אנחנו מקווים שבמסגרת החוק גם מי שלא עושה בפועל פעולות של שנאה, אלא רק כותב על זה, גם ייענש. בינתיים לא הצלחנו, והחוק מעניש רק מי שגרם נזק ממשי".

 

איך נראים החיים של יהודי טורקיה מאז שיט המרמרה?

 

"עברנו ימים קשים, בוודאי, אבל מבחינה ביטחונית לא היתה בעיה, כי בכל פעם שיש צורך אנו פונים למשטרה ושולחים לנו שומרים. ללא ספק, כשיש אוניה שרוצה לעבור את הגבול זה גורם לאווירה לא נעימה, כי גם אם אין לנו קשר פוליטי לישראל, יש לנו קשר ואהדה כלפי יהודים".

 

השבוע בחרו גולשי המגזין "טיים" בראש ממשלת טורקיה ארדואן כאיש השנה לשנת 2011, אבל מספר גדול מאוד של גולשים גם בחר בו כאיש השנוא ביותר. כשהרב חליווה מתבקש להתייחס לבחירה הוא נשאר נאמן לדרכו: "הבחירה של הטיים היא החלטה שלהם. הוא ללא ספק אדם אהוד, וכמו כל איש ציבור יש לו מתנגדים".

 

אין רפורמים, אין קונסרבטיבים

בתחילת המאה הקודמת היו בטורקיה כ-300 אלף יהודים. עם קום המדינה רבים מהם עלו לארץ וכיום הקהילה היהודית בטורקיה מונה כ-20 אלף איש, רובם באיסטנבול - שם פועלים גם כ-18 בתי כנסת, בעיקר בשבתות וחגים. בנוסף, יש באיסטנבול מערכת חינוך יהודית מגן ועד תיכון, מועדוני נוער ותלמוד תורה.

 

לרבנות המקומית יש בית דין שעוסק בגירושין וכן מחלקת כשרות, שבין היתר אחראית על האטליזים הכשרים. הם מייצרים יין וגבינות כשרים, ועד לפני שלוש שנים היה גם מפעל למצות.

 

על אף שטורקיה מרגישה כמו באירופה, הקהילה היהודית שם שונה לגמרי. "זו קהילה מאוד מיוחדת

שלא מפולגת לזרמים שונים", מסביר הרב חליווה, "כל היהודים הטורקים שייכים ליהדות האורתודוכסית. אין רפורמים, אין קונסרבטיבים. כמו לכל יהודי גם ליהודי טורקיה יש אהדה למדינת ישראל, אין אצלנו אנטי-ציוניות. היום אין עלייה המונית לארץ כי כל יהודי נשאר איפה שהפרנסה שלו. מי שלא הולך לו בעסקים - עולה לישראל".

 

מה אתה מאחל ליהודי טורקיה?

 

"אני רוצה שיהיה שלום בכל העולם. שנפתח טלוויזיה ולא נשמע שיש פיצוצים ויריות. אני חושב שהעולם כולו צמא לשלום, וכאיש דת אני מתפלל שיהיה בכל מקום שלום, אני מאמין שכשאדם מתפלל השם שומע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יצחק חליווה. רבה של טורקיה
צילום: יוני רייף
מומלצים