שתף קטע נבחר

צילום: EPA

למה את בוכה? צפון-קוריאה "באבל" על מות קים

לא מעט רודנים נפלו השנה, אבל תשכחו מכל מה שראיתם - במקום חגיגות, התמונות היחידות מצפון-קוריאה הן של אזרחים מתייפחים: "השמיים אכזריים, גנרל יקר, חזור אלינו!". הצגה מתוזמרת, פחד מהמשטר או תוצאה של שנים של פולחן אישיות? לכו תדעו

מלא מעט רודנים נפרדנו כבר השנה. בתוניסיה העיפו את זין אל-עבדין בן-עלי, במצרים נופפו לשלום לחוסני מובארק, בלוב חגגו את לכתו של מועמר קדאפי ובתימן נפרדו מעלי עבדאללה סאלח, כולם אחרי עשרות שנות שלטון. אבל באף אחת מהמדינות הללו, דיקטטוריות ככל שיהיו, לא נעלמו מהעין תמונות השמחה והאושר על פתיחת עידן חדש.

 

סופו של רודן - הכתבות האחרונות:

 

את מה שמתחולל היום (ב') ברחובות צפון-קוריאה, שעות אחרי ההכרזה ההיסטורית על מותו של הרודן קים ג'ונג איל, קשה מאוד לפענח. התקשורת הצפון-קוריאנית שידרה תמונות של אזרחים מתייפחים בפומבי ומבכים את מות המנהיג, אבל אי

אפשר כמובן שלא להניח כי מדובר בהצגת-אבל מתוזמרת היטב של המשטר.

 

ברחובות הבירה הצפון-קוריאנית נראו אנשים פורצים בבכי כששמעו על דבר מותו של "הגנרל היקר", כינויו של השליט המנוח. "איך השמיים יכולים להיות אכזריים כל-כך? אנא, חזור אלינו, גנרל. אנחנו לא יכולים להאמין שאתה אינך", צעקה אשה כשכל גופה רועד בסרטון ששודר בערוץ הטלוויזיה הממלכתית של צפון-קוריאה.

 

בסרטונים נוספים ששידרה הטלוויזיה הצפון-קוריאנית נראו אנשים ממררים בבכי ומתקשים לדבר. המצלמה עקבה אחרי חלקם ברחוב, לא נותנת לדמעות לחמוק מעדשתה.

 

כמה שעות אחרי התמונות ששודרו בטלוויזיה, פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של צפון-קוריאה סרטון נוסף שבו נראים המונים מתקבצים, כנראה בפיונגיאנג, להתאבל על המנהיג. הם נראים מוחים דמעות עם דגלי מפלגת השלטון, צורחים ובוכים ללא שליטה. חלקם חובטים ברצפה באקסטזה, כשמולם תמונתו של השליט המנוח.

 

קוריאנים בנכר: חשבנו שהוא יחיה לנצח

אבל אם במקרה הזה אפשר לחשוד שמדובר בסרטון תעמולה של המשטר, הרי שגם בדיווח של סוכנות הידיעות AP היה אפשר למצוא הפתעה. הסוכנות ביקשה את תגובתם של כמה אזרחים צפון-קוריאנים שהמתינו בנמל התעופה בבייג'ינג לטיסתם הביתה, לפיונגיאנג, ואלה הגיבו בהלם כשנשאלו מה הם חושבים על מות קים. אשה אחת פרצה בבכי ושלפה מטפחת, ואחד מחבריה ליווה אותה הצדה כשנראה היה שהיא עומדת להתמוטט.

 

במהלך שנות שלטונם הפכו קים ג'ונג איל ואביו קים איל סונג את צפון-קוריאה למדינה כה מסוגרת, עד שקשה לדעת בוודאות מה הלך הרוח של אזרחיה מתחת לפני השטח. יש שיניחו כי הבעת הצער של האזרחים לא הוכתבה בהכרח על-ידי המשטר, אבל נובעת מפחד תהומי מפני השלטונות. אחרים יאמרו כי פולחן האישיות לקים ג'ונג איל ואביו, שלו היו עדים

במשך עשרות שנים, עשוי לחלחל באופן כה עמוק אל תוך האזרחים, עד שהוא גורם להתרגשות אמיתית ואותנטית.

 

עם זאת, יש לזכור כי קים ג'ונג איל הנהיג משטר רודני אכזרי ביותר. לפי דיווחים של פליטים מצפון-קוריאה, הוא כלא במחנות ריכוז מאות אלפים ממתנגדי משטרו, העביד אותם בפרך, וגרם למות אלפים מביניהם. בשעה שאזרחי ארצו גוועים ברעב, גם בגלל אסונות טבע, הוא העדיף להשקיע כסף דווקא בבניית הצבא ובתוכנית הגרעין שלו, וניהל חיי נהנתנות שכללו ארוחות יוקרה.

 

בוכים על קים. דמעות תנין או צער של ממש? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בוכים על קים. דמעות תנין או צער של ממש?(צילום: רויטרס)

 

דרום-קוריאנים בנכר, על כל פנים, לא הסתירו את התפעלותם. "קים ג'ונג איל מת? אתה בטוח בזה? אין מצב! חשבתי

שהוא יחיה לנצח", אמר תושב לוס אנג'לס, בן 30, אזרח דרום-קוריאה. "הוא התנהג כאילו זה ככה. הוא תמיד רצה לחיות לנצח".

 

כ-200,000 קוריאנים חיים בלוס אנג'לס. קארן פישר מאריזונה, שנולדה בדרום-קוריאה וחיה בארה"ב זה 33 שנה, אמרה כי היא מודאגת מהאפשרות שמותו של קים יערער את היציבות בחצי האי הקוריאני. "יש לי משפחה שם - האחיות שלי, האחים שלי, הדודנים שלי... מדאיגה אותי השאלה מי הולך להחליף אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבכות עליך. מתוך שידורי הטלוויזיה הצפון-קוריאנית
צילום: רויטרס
"לא יכולים להאמין שאתה אינך". צפון-קוריאני בוכה
צילום: רויטרס
קים ג'ונג איל. פולחן אישיות של שנים
צילום: AP
מניחים פרחים מול שגרירות צפון-קוריאה בבייג'ינג
צילום: AP
מומלצים