שתף קטע נבחר

המבקר: 150 ילדים בסיכון לפקיד סעד אחד

בדו"ח הביקורת על הרשויות המקומיות נמצא כי ליקויים מדו"ח קודם לא תוקנו. המבקר מזהיר מהמחסור בפקידי סעד - לבני נוער וגם לקשישים

מי שהכי צריך סיוע - לא מקבל אותו: מבקר המדינה מצא מחדל משמעותי מתמשך בהעברת מידע בנושא איתור ילדים ונערים נפגעי התעללות ובנוגע להגנה הנדרשת להם – על-אף החלטת ועדת שרים בנושא זה. השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס כתב בדו"ח המתפרסם אחר-הצהריים (יום ג') שיש מקום להתריע, כי העברת מידע בין המשטרה, גורמי חינוך, גורמי הבריאות וגורמי הרווחה היא מרכיב חיוני באיתור האוכלוסיות חסרות הישע, ובמתן ההגנה והטיפול הדרושים לכך.

 

עוד דיווחים על פעולות המבקר:

  • חגיגת ג'ובים בלשכת ראש הממשלה

לוועדות לצמצום העישון נדרשו 11 שנים

 

המבקר כתב כי ההגנה על נערים וילדים וכן על זקנים חסרי ישע הופקדה בידי פקידי סעד שמינה שר הרווחה. אך משרד הרווחה לא פרסם הוראות מפורטות ומעודכנות לעבודת פקיד הסעד המטפל בילדים ונערים. זאת ועוד, ההמלצות בדו"ח על מחדלים שמנעו אפשרות להגן על ילדות במשפחה באריאל ואולי אף למנוע את מותה של תינוקת, הוראות שנועדו לתקן את ההוראות לפקיד הסעד, לא מולאו – גם שלוש שנים לאחר הדו"ח.

 

מהביקורת עולה כי יש מחסור בפקידי סעד. משרד הרווחה לא קבע מהו מספר המטופלים האופטימלי לכל משרת פקיד סעד. בעיריית חולון מטפל פקיד סעד ב-150 ילדים ונערים ואילו ברמלה המצב טוב במקצת, שם כל פקיד מטפל ב-100 ילדים ונערים במצוקה.

 

סיוע לקשישים? לקונה בחוק (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
סיוע לקשישים? לקונה בחוק(צילום: דודו אזולאי)
 

המבקר העיר כי מוסדות החינוך הם גורם ראשוני לזיהוי התעללות בקטינים והזנחתם ולאיתור נפגעים. ומה נעשה בפועל? בעיריות חולון, קריית-מלאכי ורמלה לא התקיימו השתלמויות למורים להגברת המודעות להתעללות בקטינים והזנחתם בתוך המשפחה ולזיהוי אותות מצוקה המלמדים על הזנחה.

 

בחולון, קריית מלאכי ורמלה, לא הביאו הרשויות לידיעת התושבים את החובה המוטלת על כל אדם להודיע למחלקה לשירותים חברתיים על חשד לפגיעה בקטינים או בקשישים חסרי ישע.

 

מי מטפל בקשישים?

גם לגבי הקשישים המצב בכי רע. מנתוני השירות לזקן במשרד הרווחה עולה כי ב-82 מתוך 250 רשויות מקומיות אין כלל פקיד סעד לזקנים וברובן גם אין עובד סוציאלי ייחודי לטיפול בזקנים.

 

לא פעם, ברשויות שבהן יש פקידי סעד לזקנים, יש לפעול למניעת

 התעללות - בין היתר גם בנוגע ל"ניצול כלכלי", כלומר "ניצול ושימוש לא חוקי ולא הולם ברכושו ומשאביו של הקשיש". אך נמצא כי ניצול כלכלי אינו אחד מסוגי ההתעללות בחסר ישע שנקבעו בחוק העונשין.

 

בנוסף, הזנחה גם היא אינה אחת מהעבירות שמנהל או איש צוות במעון שבו שוהים קשישים חייב לדווח עליהן לפקיד הסעד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים