שתף קטע נבחר
צילום: דודו אזולאי

פלצ'ינטה וסופגניות מרשרשות: חנוכה הונגרי

חנוכה נחגג ברוב פאר בבית אמהּ של דגנית כהן-פריד, עם שלל מאכלים ומשקאות מיוחדים. לרגל החג, היא מעלה את מתכוני הבית: סופגניות מרשרשות, פלצ'ינטה, שוקו חם וסופגניות קרנבל הונגריות

לפני המלחמה, בשנים היפות, נחגג חג החנוכה בביתה של אימי בעיר גייר בהונגריה ברוב הדר ופאר. מדוע דווקא חנוכה מכל החגים? שאלה מצויינת. סיפורנו מתחיל בחנוכה ומסתיים בחנוכה שלאחר שנה.

 

עוד בערוץ האוכל:

סופגילייט: מיקי שמו עם מתכוני דיאט לחג

חם בלב: טיפ ו-3 מתכוני יין חם מנצחים

גומבוץ, גולאש ולצ'ו: להיטי המטבח ההונגרי

לכל מתכוני החנוכה בערוץ האוכל

 

סבתי וילמה, שהייתה נערה עדינה ושברירית, נשלחה באמצע החורף ההונגרי הקשה על ידי אמהּ לזמן את כל המשפחה להדלקת נרות חנוכה. בדרך צלפה בה הרוח וסבתא לקתה בדלקת ריאות. כל החורף הייתה חולה ורק לעת האביב חשה הקלה.

חגיגה אמיתית. סופגניות קרנבל (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חגיגה אמיתית. סופגניות קרנבל(צילום: ירון ברנר)

 

לרגל השיפור במצבה ועל מנת שתתחזק שלחה אותה משפחתה לבית מרפא. אחיה הבכור ליווה אותה לתחנת הרכבת ובתחנה פגשו את חברו של אחיה לספסל הלימודים. דוד היה גבר נאה ולבוש בקפידה. מטר ותשעים היה גובהו ושפם שחור עיטר את פניו.

 

לאחר שהתברר שסבתא ודוד נוסעים באותה הרכבת, ביקש האח מדוד שישגיח על סבתי בדרך הארוכה. הוא השגיח עליה בדרך וגם לאורך כל האביב, הקיץ ואף בסתיו לא גרע עיניו ממנה.

 

כשהגיע החורף הוזמן דוד לבית משפחת סבתי להדלקת נר ראשון של חנוכה. הוא הגיע הדור כמנהגו וכשהתקבצה כל המשפחה כרע סבא דוד על ברכיו ואמר באבירות לסבתא: "העלמה וילמה, האם תועילי בטובך לחלוק איתי סופגנייה?" .

 

בעיניים דומעות ענתה סבתא לסבא כן גדול, כי בהונגריה כולם יודעים שהסופגניות הם אות וסמל לאירוסין - הטבעת המקיפה את הסופגנייה מסמלת את צורת הטבעת וצבעה מרמזת מאיזה חומר עדיף שתהיה.

 

בחנוכה שאחריו התחתנו סבא וסבתא וכאמור, עד ימי המלחמה נחגג בביתם חג החנוכה ברוב פאר והדר. סבא היה מדליק את החנוכייה, שהייתה מוצבת ברוב גאווה והדר על החלון המזרחי של הבית בצד הפונה לכיוון ישראל וסבתא הייתה עושה מיני סופגניות ולביבות וכמו בכל בית הונגרי טוב גם פלצ'ינטה, משקה שוקולד ויין חם ומתובל.

 

הילדים שחקו בסביבון ובאגוזים (כן, אמי מתעקשת שבהונגריה שיחקו באגוזים בחנוכה!) ובמקום לתת מעות חנוכה היו מטמינים בתוך הסופגניות לילדים פתקים עם שמות המתנות שיקבלו.

 

בימי המלחמה סבי נהרג. המשפחה התפזרה מאז - אמא עלתה ארץ, לאילת. קרובי משפחה אחרים עברו למחוזות אחרים ועדיין - בכל שנה בימי החנוכה, סבתא הייתה מופיעה בבית ובידיה סופגניות חמות ומתוקות שאין טובות מהן ואין טובות כמותן.

 

סופגניות מרשרשות

סופגניות קטנות ופריכות שאינן מכילות שמרים. את מקור שמם איני יודעת, ייתכן שניתן להן בזכות פריכותן ובזכות הרעש שהן עושות כשהן מתפצחות בפה. נהדר להגיש אותן עם משקה שוקולד חם והמהדרין יוסיפו למשקה קצת פולנקה או וודקה.

 

המרכיבים:

100 גרם סוכר

5 חלמוני ביצה

1 ביצה שלמה

1 כף שמנת חמוצה

1 כף ברנדי

כף תמצית וניל

קורט מלח

350 גרם קמח

 

לטיגון:

שמן לטיגון עמוק

 

פריך בפה. סופגניות מרשרשות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פריך בפה. סופגניות מרשרשות(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל המרכיבים מלבד הקמח.
  2. מוסיפים בהדרגה ובעדינות את הקמח עד לקבל בצקת.
  3. חוצים את הבצק ומעצבים ממנו 2 כיכרות, אותן מברישים בשמן כדי שלא יתייבשו. נותנים להן לנוח כחצי שעה.
  4. מקמחים משטח עבודה ומרדדים את כיכרות הבצק לעובי של כ-2 ס"מ. חותכים מהכיכרות ריבועים בגודל של 3X10 ס"מ, מלפפים שני ריבועים אחד לשני וקושרים אותם בצורת קשר.
  5. מחממים שמן לטיגון עמוק ומכניסים את הסופגניות לשמן. הסופגניות יתנפחו ויצופו. אם הן לא מסתובבות מעצמן יש לעשות כן עבורן, עד שהן זהובות משני הצדדים. מוציאים למסננת ומפזרים אבקת סוכר.

 

טיפ בנוגע לטיגון: מוצר שמנוני הוא תוצאה של טיגון בשמן לא חם מספיק. אם יש לכם מדחום בבית, הביאו את השמן ל-180 מעלות, מידת טיגון אופטימלית בה הסופגניות מוזהבות בצורה מושלמת וסופגות פחות שמן  (נכון גם לגבי סופגניות שמרים).

 

סופגניות קרנבל

את הסופגניות, המצאה אוסטרו הונגרית גאה (כן, כן!), מגישים בהונגריה במהלך קרנבלים, כשריבת פירות יער או משמשים שרקחו בקיץ מלווה אותם לדם ולא בתוכם.

 

מספרים שהסופגניה ההונגרית, שקטנה באופן משמעותי מחברתה הישראלית, נולדה בסיר רותח של אופה הונגרייה סוערת, שהרבה פפריקה זרם בדמה. ביום מן הימים עמדה אותה אופה והכינה לחמניות לתושבי העיר. אחד מהלקוחות הנודניקים האיץ בה ללא הרף להזדרז והאופַה, שדם חם זרם בעורקיה ההונגריים, השליכה לחמנייה לא אפויה על הלקוח המנדנד. הלחמנייה פספסה אותו במקצת, נחתה בסיר שמן רותח שעמד ליד והיטגנה והזהיבה לאיטה. כך בעצם נולדה הסופגניה הראשונה בעולם.

 

המרכיבים:

500 מ"ל חלב

1 כף סוכר

20 גרם שמרים מוצקים

500 גרם קמח (רצוי שטיבל 2)

2 חלמוני ביצה

5 כפות אבקת סוכר

50 גרם חמאה מומסת

קורט מלח

2 כפות ברנדי

שמן לטיגון

 

לריבת פירות היער:

300 גרם פירות יער קפואים

300 גרם סוכר

1 מקל קינמון

3 מסמרי ציפורן

קליפה מגוררת ומיץ מלימון 1

כוסית וודקה

 

גם לסופגניות וגם לפלצ'ינטה. ריבת פירות יער (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גם לסופגניות וגם לפלצ'ינטה. ריבת פירות יער(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים ראש עיסה מ-1/4 1 כוסות חלב, סוכר, שמרים ו-3 כפיות קמח ונותנים לעיסה לתסוס 10-15 דקות.
  2. טורפים חמאה, חלמונים ואבקת הסוכר עד לקבלת תערובת אוורירית. מוסיפים את ראש העיסה, מערבבים ומוסיפים לתערובת את הביצים, שאר הקמח, הברנדי ואת שאר החלב. מערבבים הכל בנמרצות עד שנוצרות בועות בבצק ומרדדים על משטח מקומח לעובי של 1.5 ס"מ.
  3. קורצים לעיגולים עם כוסית בקוטר 5-6 ס"מ (שימו לב: הסופגניות ההונגריות הן קטנות יחסית) ומתפיחים את העיגולים על משטח מקומח כחצי שעה, עד שיכפילו את נפחן.
  4. יוצרים שקעים בעזרת האצבע במרכז העיגול (בהם ניתן יהיה להזליף ריבה לאחר הטיגון) ומחממים שמן לטיגון בסיר עמוק.
  5. כשהשמן חם, מחליקים פנימה כמה סופגניות בכל פעם. הסופגניות תופחות מהלך הטיגון ויש להוציאם כאשר הן זהובות-בהירות. דולים את הסופגניות ומניחים על נייר סופג. מזליפים קצת ריבת פירות-יער (או כל ריבה אחרת) בשקערוריות ומגישים עם צלוחית נאה עם סוג ריבה אחת או שתיים .
  6. מכינים ריבת פירות יער:מרתיחים בסיר פירות יער, סוכר, מקל קינמון ומסמרי ציפורן. מורידים את הלהבה למינימום אחרי הרתיחה ומבשלים שעה.
  7. מוסיפים את הוודקה ואת מיץ וגרדת הלימון ומבשלים עוד כרבע שעה על אש נמוכה. בתום הבישול מוציאים את מסמרי הציפורן ומקל קינמון. מצננים ומגישים, כאמור, בגומחה של סופגניות הקרנבל.

 

שוקו חם ומשכר

אבקה ביתית ומתכון אישי, שמסב לבני ביתי הרבה הנאה בערבי חורף קרירים:

 

המרכיבים (לצנצנת בינונית של אבקה):

 

3/4 כוס סוכר

1/3 כוס שקדים מולבנים

2/3 כוסות אבקת קקאו

1/4כפית אגוז מוסקט

1/4כפית קינמון

1/2 כפית קפה נמס

1/2 כוס אבקת חלב

300 גרם שוקולד מריר טחון דק

 

לשוקו:

1 כוס חלב

1-2 כפיות ברנדי או ליקר - לא חובה

 

שוקולדי ומושחת. השוקו ההונגרי של דגנית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שוקולדי ומושחת. השוקו ההונגרי של דגנית(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מעבדים את הסוכר והשקדים במעבד מזון עם להב פלדה וטוחנים לתערובת אחידה
  2. מוסיפים את יתר התבלינים, מעבדים דקה נוספת ומעבירים לצנצנת.
  3. מכינים את השוקו: מבשלים 2 כפות גדושות בתערובת עם כוס חלב עד לרתיחה עדינה. מוסיפים ברנדי או ליקר ומגישים מיד

 

לפינוק חגיגי במיוחד: מבשלים 4 כפות גדושות מהאבקה עם כוס חלב כוס, מעט שמנת מתוקה ואלכוהול (ברנדי, ליקר שוקולד, וודקה, ליקר קפה או רום)

 

פלצ'ינטה לחנוכה

זו לא חגיגה הונגרית בלי פלצ'ינטה (שגרסה מהודרת שלה ככבר כיכבה בכתבת מתכוני ראש השנה), כי אם כבר רקחנו ריבה - מתבקש להשחיל אותה לחביתיות הנהדרות האלו:

 

המרכיבים (ל-20 יחידות):

1 כוס קמח רגיל

1 ביצה

11/3 כוסות חלב (ניתן להמיר חצי מהכמות במי סודה)

1 כף גדושה סוכר

1/4 תמצית וניל משובח

קורט מלח

3 כפות חמאה מומסת

 

למילוי:

ריבת פירות יער (ר' מתכון לעיל)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל המרכיבים ידנית או במעבד מזון ומניחים במקרר מכוסה לחצי שעה.
  2. מחממים מחבת מקטנה ומרובעת. כשהמחבת חמה, ממיסים בה חצי כף חמאה. יוצקים מצקת מהבלילה למחבת ומנערים את המחבת קלות עד שתתכסה כולה בשכבת בלילה דקה. מטגנים על אש נמוכה כ-2 דקות, עד שהצד התחתון מזהיב והצד העליון נראה יבש. הופכים את הבלינצ'ס ומשאירים על האש לזמן קצר. משמנים את המחבת בחמאה לפי הצורך.ממשיכים לטגן את כל החביתיות ומניחים אותן אחת על גבי השנייה, כשהצד החיוור מעל והמטוגן – מתחת.
  3. מורחים בכל פלצ'ינטה כפית ריבה (ניתן לשים כל סוג של ריבה) ומגלגלים.
  4. זורים אבקת סוכר ומגישים מייד

 

דגנית כהן-פריד היא בעלת בית הקפה והבלוג דגנית ושבעת הגמדים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סופגניות הקרנבל של דגנית
צילום: ירון ברנר
אוהבים אותה גם בחנוכה. פלצ'ינטה
צילום: דודו פריד
הקשר ההונגרי. ריבת פירות יער לפלצ'ינטה ולסופגניות
צילום: ירון ברנר
טעים אש. שוקו הונגרי חם
צילום: ירון ברנר
לחנוכה חשיבות משפחתית עבורה. דגנית כהן-פריד
צילום: דודו פריד
מומלצים