שתף קטע נבחר

מחקר: סגנון הדיבור משפיע על הזוגיות שלכם

מחקרים אחרונים מראים כי האופן בו בני זוג מדברים מהווה מדד לגבי הצלחת היחסים ביניהם. כלומר - מה שאנשים אומרים זה לזו הוא חשוב, אך מסתבר שהצורה בה נאמרים דבריהם לא פחות חשובה, וייתכן שהיא אף חשובה יותר מתוכן הדברים

"איך את מסובבת אותי, את מסובבת", היא זימרה לעצמה והשתעשעה בסביבון פלסטיק וורוד שבית הקפה חילק יחד עם החשבון. ארבע אותיות היו חרוטות עליו: 'נ.ג.ה.פ', וגם אם זו הייתה שאלת המיליון דולר בטריוויה טלוויזיונית, היא עדיין לא הייתה מצליחה לזכור מה משמעותן.

 

עוד מחקרים בערוץ יחסים:

הקול או כלום: קול עמוק כסממן לחוסר נאמנות

האם גברים נשואים הם אנשים טובים יותר?

תני לי להריח אותך - סוד המשיכה המינית

 

היא נדנדה רגל בנעל עקב סגולה, שצמחה לכל אורכה מתוך חצאית המיני שלה, ובתוספת הלק הסגול, הפירסינג בכל מקום שאפשר לחרר בגוף, ושיער ראשה הפזור לכל עבר, היא כמו אמרה ללא מילים: "אם אתה מחפש אצלי איי.קיו, אז תשכח מזה". באותה שעה לעסה חברתה מסטיק בפה מרוח בליפסטיק שחור, סלסלה את שיערה הצבוע על אצבע אחת, ואף היא נדנדה רגל, אם כי קצרה וקצת יותר עבת בשר מזו של חברתה.

 

 

- "מה לדעתך זה אומר האותיות הללו?" היא שאלה בין לעיסה לניפוח, בלון ענק של מסטיק.

- "אני יגיד לך בדיוק", ענתה ארוכת הרגליים, "נ' זה 'נשוי', ג זה 'גרוש', ה' זה 'הומו', ו-פ' זה 'פרפקציוניסט'. בקיצור, זה כל הגברים שכדאי לך להתרחק מהם. את מסובבת אותי...", היא המשיכה לזמזם.

 

- "יאללה, את והמרירות שלך מהחיים", ענתה לה חברתה, תוך כדי שהיא דוחפת אותה בכפות ידיה עמוסות הצמידים. "לי יש גרסה קצת יותר נחמדה בשביל הסביבון הנחמד שלך: נ' זה 'נחמד', ג' זה 'ג'נטלמן', ה' זה 'הורס' ו-פ' זה...", היא חשבה קצת ואז אמרה: "פרגן".

 

- "פרגן?" הרימה חברתה גבות במבט של גועל. "מה זה פרגן לכל הרוחות?"

- "פרגן, נו, מישהו שיודע לפרגן".

 

- "יאללה תעשי לי טובה, המצאת הרגע מילה, שהיא לא פחות המצאה מכל שאר האותיות שאמרת. אין גברים נחמדים, ג'נטלמנים או הורסים במציאות".

- "אולי לא במציאות שלך", ענתה לה חברתה, ובכך חשפה מעט ממנת האי.קיו שהיא טרחה להסתיר מתחת לכל הצמידים וחצאית המיני שלה.

 

הנוסחה לשפת האהבה

מחקרים מראים שאנו נוטים להימשך, לצאת ולהתחתן עם מי שדומה לנו באישיות, בערכים ובמראה החיצוני, ולא רק. מחקרים אחרונים מראים כי האופן בו בני זוג מדברים הוא מדד הרבה יותר חשוב לגבי הצלחת היחסים ביניהם. מחקר מינואר האחרון (2011), שפורסם ב-Psychological Science מצא את הנוסחה לשפת האהבה, לפיה - התאמה בסגנון דיבור בין בני זוג נמצאת ביחס ישר למערכת היחסים שלהם.

 

המחקר התמקד במילים המכונות "Function Words", מילים המעידות על הקשר בין שמות עצם לפעלים. קשה להגדיר אותן אך אנו משתמשים בהן כל הזמן. שימוש במילים הללו קשור להבנה פנימית בין בני הזוג המדברים, כיוון שהן רומזות על משהו שכבר דובר בו וששני בני הזוג יודעים על מה מדובר. כך, אם למשל זוג שישוחח על המאמר הזה, ומישהו מהם בהמשך השיחה יאמר "הוא", שניהם יבינו שמדובר על המאמר, בעוד מאזין מהצד לא יבין על מה מדובר. לכן החוקרים מחשיבים את המילים הללו כמילים חברתיות.

 

סגנון דיבור כמדד להתנהגות בדייטים

במחקרם, בדקו החוקרים האם סגנון דיבור וכתיבה שזוגות מאמצים לעצמם תוך כדי שיחה אחד עם השני, יכול לנבא את התנהגותם בדייטים הבאים שלהם וכן את חוזק מערכת היחסים שהם יבנו. לצורך כך הם השתמשו במחשב שניתח את השיחות של הזוגות במחקר, והשווה את סגנון השפה של שניהם. בשלב הראשון של הניסוי הוקצבו לזוגות הסטודנטים שהשתתפו במחקר, ארבע דקות לספיד-דייט, שבמהלכו שיחתם הוקלטה.

 

כמעט כל הזוגות שאלו את אותן השאלות: 'איזה מקצוע את/ה לומד/ת?', 'האם את/ה אוהב/ת את האוניברסיטה', וכן הלאה. למקשיב מהצד כל השיחות היו נשמעות כמעט אותו דבר, אך ניתוח המחשב גילה דבר מדהים: היו זוגות שהייתה להם התאמה רבה יותר מאחרים בסגנון הדיבור, ולזוגות שהתאמה זו הייתה גבוהה מהממוצע, היה סיכוי של פי ארבע להמשיך את הקשר הזוגי ביניהם, וליצור יחד מערכת יחסים רומנטית. לעומתם, זוגות שלא הייתה התאמה בסגנון הדיבור שלהם, או שההתאמה הייתה נמוכה יחסית, הראו פחות נטייה להישאר יחד.

 

בשלב הניסוי השני ניסו לבדוק את אותו הדבר בשיחות התכתבות בצ'אט בין צעירים שמחפשים פרטנר רומנטי. שיחות צ'אט בין צעירים שיצאו זה עם זו תועדו למשך 10 ימים. גם כאן נמצאה אותה התוצאה: 80 אחוזים מהזוגות שסגנון הכתיבה שלהם תאם, עוד המשיכו לצאת זה עם זו לפחות למשך שלושה חודשים נוספים לאחר סיום המחקר, בעוד רק 54 אחוזים מהזוגות שסגנון כתיבתם לא תאם, יצאו במשך תקופה דומה.

 

זה לא המה, אלא האיך

כלומר, מה שאנשים אומרים זה לזו הוא חשוב, אך מסתבר שהצורה בה נאמרים דבריהם היא לא פחות חשובה, וייתכן שהיא אף יותר חשובה מתוכן הדברים. אנשים אינם מתאימים את סגנון דיבורם לאדם אחר באופן מודע, אך ייתכן שמתוך החלטה בלתי מודעת לבחור בפרטנר מסוים על פניו של אחר - אנו מתאימים את סגנון הדיבור או הכתיבה שלנו לאותו האדם.

 

 

השאלה המסקרנת והבלתי פתורה היא מהו הביצה ומה התרנגולת - האם קודם אנו בוחרים את האדם כמתאים באופן בלתי מודע, ואז מתאימים אליו את סגנון הדיבור שלנו, או שמא לאחר שמוחנו מגלה בלי מודע שאנו מתואמים בסגנון הדיבור, הוא מחליט שזהו פרטנר רומנטי מתאים?

 

ועוד שאלה מעניינת: מי מתאים את עצמו למי, האם יש בן זוג דומיננטי יותר שאליו מתאים השני את סגנון דיבורו, כלומר - האם נשים נוטות להתאים את עצמן לסגנון הדיבור של גברים, או אולי להיפך? מה שבטוח, ראשי התיבות האמיתיים של הסביבון הוורוד, אילו רק ידעו אותן שתי הבנות מהפסקה הראשונה, היו בוודאי מעודדים מעט את רוחן: 'נס גדול היה פה'.

 

- רוצים לבדוק את התאמת סגנון הדיבור שלכם לזה של חבר או בן הזוג?  ג'יימס פנבייקר, מאוניברסיטת טקסס באוסטין, יצר את טופס LSM שנותן לכם תוצאה תוך שניות מעטות.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים