שתף קטע נבחר

בואי נתגרש: המדריך המלא למתגרשים הטריים

כמה עולה פגישת ייעוץ, אילו מסמכים צריך להכין ומה עדיף: עורך דין או מגשר? כל מה שרציתם לדעת על הליך גירושים סטנדרטי ולא העזתם לשאול

מישהו, כנראה למוד ניסיון, כבר אמר פעם: "יציאה להליך גירושים היא כמו יציאה לשדה מוקשים". ואם כבר פתגמים, עורכי דין רבים מחבבים גם את המשפט "אתה יודע איך אתה מתחיל הליך גירושים, אבל אתה לא יודע איך אתה מסיים אותו".

 

עוד על גירושים בערוץ יחסים:

מעושרות: איך נראים גירושים באלפיון העליון?

רעיון: מסיבת שחרור מדיכאון של אחרי גירושים

איך תדעו אם בן הזוג מתכנן גירושים?

טובים השניים או תובעים השניים? הומור גירושים

 

אני יכולה לצטט לכם עוד הרבה משפטי "חוכמה" (במיוחד שאת רובם המוחלט לא אני המצאתי), אבל מי שמתחיל הליך גירושים, צריך קודם כל הרבה סדר בראש, ומעט מאוד סיסמאות והגיגים. אז זהו, בהנחה שהחלטתם באופן סופי ומוחלט שנגמר ה'ביחד' והגיע הזמן לחוד, ויפה שעה אחת קודם, תעצרו רגע, קחו נשימה ארוכה, ותתחילו בפעולות לפי הסדר הבא.

 

 

השלב הראשון: החליטו איך אתם רוצים לסיים את הזוגיות

נשמע אבסורד? מעט, אבל כשחושבים על זה, יש בזה לא מעט היגיון. תחשבו מה בעצם אתה רוצים להשיג במהלך הליך הגירושים, ומה חשוב לכם יותר מכל.

 

האם חשוב לכם שהכל יסתיים במהרה ובצורה יפה, או שאולי יש שיקולים אחרים שגוברים, כמו למשל - להישאר בדירה הנוכחית/מזונות מסוימים/משמורת משותפת?

 

מעל הכל, נסו לחשוב האם חשוב לכם שאחרי שהכל יסתיים תיוותרו ביחסים הולמים וקורקטיים עם בן הזוג לשעבר, או שהסרט 'קרמר נגד קרמר' (או בגרסת הגשש "קרקר נ' קרקר") הוא הסרט המועדף עליכם?

 

המטרה הסופית שלכם היא לבחור קו שינחה אתכם לאורך התהליך ויסייע לכם לבחור בין הליך בבתי משפט לבין גירושים, בין עו"ד לוחמני לעו"ד שחותר להסכם, ובין הליך ארוך להליך קצר וממוקד.

 

השלב השני: לפנות לעו"ד המתמחה בדיני משפחה

באינטרנט יש לא מעט מידע על זכויות וחובות שונות הנובעות מהליך הגירושים, אבל כמובן שהמידע שמפורסם הוא מידע כללי לכולם, ועל מנת להבין ולדעת מה רלוונטי למקרה שלכם, עם הנסיבות הספציפיות שלכם, חובה לפנות לעו"ד המומחה בתחום דיני המשפחה, לקבוע פגישת ייעוץ ,ולהתרשם מה בדיוק קובע החוק שמגיע לכם, ומה אתם מחוייבים מנגד לתת לצד השני - על מנת שתדעו מה התמונה הכללית שצפויה לכם, פחות או יותר, לאחר הגט.

 

במהלך פגישת הייעוץ אתם צפויים להיפרד מסך של מאות שקלים בודדים ועד אפילו אלף או אלפיים שקלים (רק לייעוץ, הבנתם?), וכמובן שיש גם עורכי דין שלא גובים דבר עבור השקעת זמנם ועצתם. באופן טבעי, אחרי שתקבלו מידע על ענייני הרכוש, המשמורת והמזונות, הנטייה של עורך הדין תהיה להמליץ על פתיחה בהליך משפטי כנגד הצד השני, בטענה שהזמן הוא גורם מכריע, וישנה חשיבות רבה להאם התביעות מוגשות בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

 

כלומר, על פי רוב תקבלו במהלך פגישת הייעוץ המלצה להגיש תביעות ולפתוח בהליך שאתם יודעים איך הוא מתחיל (בסט תביעות), אבל לא איך הוא עתיד להגמר (זוכרים, ההוא עם הפתגמים למעלה?). יחד עם זאת ולמרות שישנם מקרים מסוימים שאכן אין ברירה אלא להגיש תביעות, חשוב לא לקחת כמובנת מאליה את ההמלצה לפתוח ולהגיש תביעות, אלא לחקור ולדרוש האם אפשר אולי, להמתין עם ההליך המשפטי ולנסות לסיים את הדברים בדרך אחרת.

 

דרך אחרת היא כמובן גישור. רבות אפשר להרחיב על גישור, אבל בקצרה אגדיר אותה כדרך אלטרנטיבית, חסכונית בזמן ובממון, המאפשרת להגיע להסכם גירושים יעיל שאותו אתם יוצרים בעצמכם (להבדיל מפסק דין שניתן על ידי שופט).

 

הבעיה היא שלאופציית הגישור ניתן לגשת רק כאשר שני בני הזוג מוכנים להתגרש, ומבינים שעדיף לסיים ברוח טובה ובהסכם, ולא להילחם מלחמת חורמה האחד כנגד השנייה. לאחר הפגישה רצוי להגיע הביתה, לארגן את הרשמים בראש, ולחשוב היטב האם ניתן להימנע מהגשת התביעות ולפנות למגשר המקובל על שניכם.

 

השלב השלישי: הכנה מוקדמת ואיסוף מסמכים

אחרי שקיבלתם סקירה כללית, כדאי להמשיך ולעשות סדר, כאשר על הפרק - המסמכים שלכם. הגיע הזמן לפתוח את קלסר המסמכים שניצב שם באופן קבוע, ולהתחיל לבדוק אילו זכויות צבורות (פנסיה, קופ"ג וכו') יש לכם, ואילו לבן הזוג שלכם; מה ההשתכרות האמיתית של בן זוגכם; מה מצב החשבון שלכם; מהן ההוצאות שאתם מוציאים מדי חודש בחודשו על הילדים ועוד ועוד, הכל בהתאם למקרה הספציפי שלכם.

 

רצוי להגיע למפגש עם עורך הדין או המגשר אחרי שאתם יודעים, פחות או יותר, מה מצבכם הכלכלי, ומהן ההוצאות וההכנסות החודשיות שלכם, בגיבוי מסמכים.

 

השלב הרביעי: בחירת העו"ד או המגשר

בין אם בחרתם לפתוח בהליך משפטי ובין אם בחרתם ללכת לגישור, חשוב לבחור עו"ד או מגשר שאתם מתחברים אליו גם במישור האישי. זכרו שבהליך רווי יצרים, מתחים וכעסים כמו גירושים, כדאי לבחור עו"ד או מגשר שחוץ מכישוריו המקצועיים יהיה גם אמפתי, נעים וסבלני. על פי רוב, גירושים זו אחת התקופות הקשות ביותר שתעברו בחייכם, ורצוי שהדמות שמלווה אתכם תמשיך ותהיה נעימה כלפיכם גם לאחר החתימה על הסכם שכר הטרחה.

 

חשוב מאוד גם לערוך תיאום ציפיות עם העו"ד או המגשר. כלומר, להחליט מראש עם העו"ד האם כוונתכם להגיש תביעות ואח"כ לנסות ולהגיע להסכם, מה צפוי לכם במהלך ההליך המשפטי וכדומה. שימו לב שלא מבטיחים לכם הבטחות גרנדיוזיות שלא יהיה להם שום כיסוי לאחר מכן.

 

לא פחות חשוב לבדוק מי העו"ד שמטפל בפועל בתיק. פעמים רבות נערכת פגישת ייעוץ עם בעל המשרד, ולאחר מכן מתגלה כי בתיק מטפל השכיר החרוץ, אך לא בעל המשרד עצמו. כמובן שאף שכר הטרחה הוא שיקול רלוונטי, ובשוק קיימים עורכי דין רבים עם טווח מחירים נרחב ביותר, שנע בין עשרות למאות אלפי שקלים, בהתאם לוותק ולמוניטין.

 

בבחירת עורך הדין, כמו בבחירת בגדים, לא תמיד המותג היקר הוא הטוב ביותר, ומאידך לפעמים מה שעולה בזול - יעלה אחר כך ביוקר, כך ששכר הטרחה צריך להוות אחד משיקולי הבחירה בעו"ד, אך לא השיקול היחידי.

 

השלב החמישי: להימנע מקבלת עצות מ"קרובים"

הליך גירושים הוא בעצם הליך לקראת "העסקה" המשמעותית ביותר בחייכם, שכוללת כל אספקט אפשרי, בין אם ענייני הרכוש, ובין אם משך הזמן שתבלו עם ילדיכם, היכן תגורו, ומה תהיה הכנסתכם בצירוף או בהפחתת מזונות. מסיבה זו, ותודה לכל הקרובים הדאגניים, כדאי שתקבלו את ההחלטות שלכם במנותק מהחבר שמשלם "רק 1,000 שקל מזונות" או מהחברה שמקבלת "4,000 שקל לילדה אחד".

 

אל תשכחו שכל מקרה לגופו, ושהחברים לא מספרים לכם פעמים רבות על כל אותם הוויתורים הנוספים שעשו על מנת לזכות בדמי מזונות מופחתים או גבוהים, כמו גם מה הנסיבות הכוללות הספציפיות שלהם. או בסיכום פשוט: מה שטוב לחברים שלכם, לא בטוח שיהיה טוב גם לכם.

 

 

השלב השישי: לשקול לקיים מספר שיחות עם פסיכולוג

אז נכון שהמלצתי לא לקבל המלצות מקרובים, אבל מה עושים כשצריך לפרוק, וגם להתלונן (חשוב!), ואולי גם קצת לבכות ולשחרר? התשובה היא איש מקצוע שעוזר ומסייע לעבור את התקופה הקשה הזו. איש מקצוע לא שופט, לא גוער ולא מייעץ, אלא פשוט נמצא שם בשבילכם.

 

ברור לי שבתמחור העלות הכללית של עו"ד והוצאות נוספות, לא תמיד נשאר תקציב גם לפסיכולוג, ועדיין - אני בהחלט מאמינה שחשוב לקיים לפחות כמה מפגשים, על מנת להפיג קצת מתחים. במקרים מסוימים, קופת החולים משתתפת במידה ניכרת בעלויות, ובהחלט שווה לבדוק עם רופא המשפחה.

 

  • כנרת בר-לב היא עורכת דין ומגשרת, המתמחה בדיני משפחה וירושה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד כנרת בר-לב
צילום: גיל פורת
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים