שתף קטע נבחר

פתרון למחירי החשמל: נורות מבקבוקי פלסטיק

מיליונים מתושבי הפיליפינים, שלא מסוגלים לעמוד בתעריפים הגואים, נאלצים לחיות על אור נרות. פתרון ירוק וחדש מספק לאלפים מהם תאורה סולארית. החומרים הדרושים: בקבוק עם תמיסה, מסמר, פסי מתכת, נייר זכוכית ודבק. המחיר: דולר אחד

התייקרות החשמל מביאה לפתרונות ירוקים מקוריים: תעריפי החשמל הגואים בפיליפינים, משאירים מיליוני תושבים במדינה ללא חשמל בבית ומאלצים אותם להסתפק באור נרות. פרויקט חדש וירוק שהושק במדינה יספק להם אור בשפע במחיר מזערי: מדובר בנורות המיוצרות מבקבוקי פלסטיק ישנים, שפועלות על אנרגיית שמש.

 

 

הפרויקט, שנקרא "ליטר של אור", הושק לפני כחצי שנה על ידי עמותה מקומית בשם My Shelter, במטרה לספק תאורה לכמיליון משקי בית. העמותה שולחת עובדים שמכינים ומתקינים את הנורה, ועד כה כ-25 אלף משקי בית בעלי הכנסה נמוכה בפיליפינים מוארים בעקבות הפרויקט.

 

הנורות בפיליפינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנורות בפיליפינים(צילום: AFP)
 

 

הפיליפינים הם עם עני, ש-40% מאוכלוסייתו מרוויח 2 דולרים ליום. נכון להיום, בכ-12 מיליון בתים אין אור חשמל או שהם נמצאים על סף הפסקת החשמל לביתם. חלקם משתמשים בנרות, אך בבתים הדחוסים בהם גרים בני משפחה בני כמה דורות, מתרחשות באופן שכיח דליקות מסוכנות.

 

"לפני שהיה לנו בקבוק האור, ההליכה בסמטאות לכיוון הבית היתה חשוכה, ובבית היה אפילו יותר חשוך", סיפר אדוארדו קארילו, תושב אחת משכונות העוני הרבות של מנילה. "עכשיו הילדים כבר לא מפחדים. הם משחקים בבית במקום לצאת ולשחק ברחובות".

  

החיסרון: תאורה רק בשעות היום

ה"נורה" בנויה מבקבוק פלסטיק ישן מלא בתמיסה של מים מחומצנים. כדי להכין אותה נדרשות רק כ-5 דקות, באמצעות פטיש, מסמר, פסי מתכת, נייר זכוכית ודבק אפוקסי. פסי המתכת קולטית את אנרגיית השמש ואז התמיסה נדלקת ומספקת אור.

 

הנורה מותקנת על התקרה ומפיקה אור ששווה ערך ל-55 וואט. מכיוון שהיא אינה מכילה תאים סולאריים היא פועלת רק במהלך שעות היום. עלות הייצור שלה היא דולר אחד בלבד.

 

הרעיון של שימוש בבקבוקי פלסטיק כמקור אור פותח בברזיל בשנת 2002. הנורה הפיליפינית עברה הסבה על מנת לעמוד בצרכים המקומיים, בעזרתם של סטודנטים מאוניברסיטת MIT שבמדינת מסצ'וסטס, ארה"ב. "התקנו מנעול חד-כיווני שמונע החלקה של הבקבוק מהמקום שלו", הסביר מייסד My Shelter, אליאק דיאז, "באופן זה, אם הגג מתרחב או מתכווץ בגלל החום, זה לא ישפיע על האיטום של המים וישמור על הבקבוק ללא פגע לשנים רבות".

 

דיאז סבור כי יש חשיבות רבה לשימוש בטכנולוגיות ירוקות שמתאימות למדינות עניות. "האתגר הוא כיצד העולם המתפתח יכול לבנות מודל משלו להגבלת פליטות גזי החממה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לקנות פתרונות מיובאים, בעלי פטנט או מיוצרים בקווי ייצור בעולם המפותח, ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחכות עד שהם יהפכו לסבירים במחיר שלהם", אמר.

 

התוכנית גם מאפשרת לייצר מקומות עבודה: מה שהתחיל בלימוד ומתן רישיון לאדם אחד לייצור 1,000 הבקבוקים הראשונים, התפתח לפרויקט שייצר יותר מ-20 מקומות עבודה למתקיני נורות מוסמכים. "רצינו להוכיח שאדם אחד יכול לשנות את כל הכפר שלו", אמר דיאז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מק'גיוור היה גאה בהם. מתקינים את הנורה
צילום: AFP
מומלצים