שתף קטע נבחר

השרים ידונו: הרס מאחז - רק אחרי פסק דין

על שולחנה של הוועדה לענייני חקיקה תונח בשבוע הבא הצעת חוק, שלפיה מפקד צבאי יוכל להורות על הרס מאחז רק אחרי שבית משפט יפסוק בנושא. כיום יכול מפקד להורות על הרס מאחז, ורק כשהוא לא מיושם - הפלסטינים מביאים הנושא לבג"ץ

החוק שיסייע לימין למנוע את הפינוי הבא? ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק שלפיה מפקד צבאי או מי שהוסמך על פי חוק לפנות אנשים מבתיהם הבנויים על קרקע שאינה מסודרת, יוכל להורות על פינוי המבנים רק כשיש פסק דין שניתן על-ידי ערכאה המוסמכת לדון בנושא הקרקע ורק לאחר בירור העובדות. החוק נועד להקשות על פינוי משפחות ומבנים ממאחזים בלתי-חוקיים, ולעכב את ההליכים המשפטיים בנושא.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

כיום, המפקד הצבאי של שטח ביהודה ושומרון שבו נמצא מאחז שנוי במחלוקת יכול להורות על פינויו או הריסתו, ורק אז - אם הפינוי או ההריסה לא מתבצעים - יכולים הטוענים לבעלות על הקרקע ותומכיהם לעתור לבג"ץ. לפי ההצעה החדשה, המפקד הצבאי לא יוכל להורות על פינוי או הריסה, לפני שבית משפט (בערכאה נמוכה מבג"ץ והעליון - א.ג) ידון ויפסוק בנושא.

 

בדברי ההצעה, שעליה חתומים בין היתר חברי הכנסת דוד רותם, זאב אלקין, יריב לוין, מירי רגב, פאינה קירשנבאום וציפי חוטובלי, נכתב כי הרעיון העומד מאחורי ההצעה הוא שכדי לקבוע בעלות על קרקע שאינה מוסדרת יש לשמוע ראיות ולקבוע ממצאים. לדברי חברי הכנסת, בדיון בבג"ץ לא מוצגות ראיות, ולכן לעתים נקבעת הבעלות ללא בירור העובדות בעזרת ראיות.

 

"ראוי כי לא יפונה אדם משטח המוחזק על ידו בשל טענות של מי שאינו הבעלים ושלא הוכיח את בעלותו", נכתב בדברי ההסבר.

 

יו"ר הקואליציה, זאב אלקין (ליכוד), אמר: "מדובר בחוק שעושה דבר טריוויאלי וצודק. הוא אומר שלא נהרוס בית ולא נפנה משפחה לפני שהוכח במסגרת משפטית מסודרת שהקרקע שייכת למישהו אחר. כל עוד איש לא הוכיח שהוא הבעלים של הקרקע, אין הצדקה שניקח משפחה שיושבת על האדמה הזו עשר שנים בעידוד המדינה ונפנה אותה. למרות חוות דעת קיימות, אם יש עוד ספק בנושא הזה, עדיף לתקן זאת בחקיקה. קודם שיוכיחו ואז נהרוס ולא להפך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאחז רמת גלעד (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים