שתף קטע נבחר

ויטמינים הורגים: 10 הסיפורים החמים של 2011

מחקרים חדשים, תרופות שאושרו או נפסלו, פריצות דרך מדעיות ושביתת רופאים אחת גדולה - כל אלה השפיעו השנה על הבריאות של כולנו. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מביא את עשרת סיפורי הרפואה הדרמטיים והחשובים של 2011

1. שביתת הרופאים

  • מורה נבוכים: למה בעצם הרופאים שובתים?

 

שנת 2011 תיזכר לנצח בישראל כשנה של שביתת הרופאים הגדולה. אחרי יותר מעשור שבו ספגו הרופאים בשקט את הקושי היומיומי בעבודה, את המשמרות האינסופיות, את התנאים הקשים ואת המשכורת הנמוכה - נולד המרד הגדול.

 

מאבק הרופאים, שנולד תחת הסיסמה "להציל את הרפואה הציבורית‭,"‬ חולל מהפך של ממש ביחסי העבודה בבתי החולים, ושלח מסר ברור של הרופאים למדינה: אם את רוצה להמשיך להשתמש בשירותינו הטובים, לא תוכלי להמשיך להתעמר בנו.

 

כתבות אחרונות בערוץ הבריאות ב-ynet:

 

השביתה הזו נמשכה חצי שנה ועוד קצת, ובסופה נולד מאבק המתמחים, שהתעוררו למחאה ספונטנית שכמעט יצאה משליטה. היא גרמה נזק קשה לעשרות אלפי חולים שהטיפול בהם נדחק ונדחה. בכירים במערכת הבריאות הביעו בשבועות האחרונים דאגה למוסר העבודה של הרופאים הצעירים, שמשהו בו נפגע במהלכה.

 

מצד אחר, המאבק הזה גם הקנה תוספת חיונית של ‭1,000‬ תקנים של רופאים, וחיזוק משמעותי של מקצועות הרפואה הפחות מבוקשים ושל הרפואה הנזקקת כל כך בפריפריה. מאות רופאים שיעברו לעבוד בבתי החולים בצפון הארץ ובדרומה יקבלו בתקופה הקרובה מענק של מאות אלפי שקלים עבור עבודה שהיא גם אידיאולוגיה.

 

שביתת הרופאים הסתיימה לקראת סוף השנה והבטיחה - לפחות רשמית - שקט תעשייתי למערכת הבריאות הציבורית בשנים הקרובות; אבל את מלוא השלכותיה, הטובות והרעות, ניתן יהיה להעריך רק בעתיד.

 

2. פריצת דרך בטיפול במלנומה

אחרי שלושה עשורים בלי תקווה התרחשה השנה פריצת דרך בטיפול בסרטן העור מסוג מלנומה גרורתית. מלנומה היא סרטן העור המסוכן ביותר. בישראל מתגלים מדי שנה כ‭1,200-‬ חולי מלנומה חדשים, כמחציתם צעירים. רוב החולים נרפאים באמצעות ניתוחים להסרת הגידול, אולם ‭15%‬ מהם סובלים ממחלה גרורתית ומפושטת במערכות רבות בגוף, ותוחלת החיים שלהם עומדת על חודשים ספורים בלבד.

 

שנים רבות נותרו החולים הקשים ביותר ללא טיפול משמעותי. ביוני השנה נערך בשיקגו כנס האונקולוגים שבו הוצגו שלוש פריצות דרך בטיפול במלנומה גרורתית, שמאריכות את חיי החולים ועשויות אף לתת תקווה לריפוי מלא. מומחים מעריכים כי זו פריצת הדרך הגדולה ביותר בתחום האונקולוגיה בשנה החולפת.

 

התרופה הראשונה, Vemurafenib שמה, פועלת במנגנון פעולה ייחודי המותאם לחולים בעלי מוטציה גנטית מסוימת, המצויה בקרב כ‭50%-‬ מחולי המלנומה.

 

מחקר שכלל 675 חולי מלנומה גרורתית עם המוטציה המדוברת, מצא כי הטיפול ב‭Vemurafenib-‬ מפחית ב‭63%-‬ את הסיכון לתמותה בהשוואה לכימותרפיה המקובלת כיום. לאחר שישה חודשי טיפול ‭84%‬ מהמטופלים ב‭Vemurafenib-‬ נותרו בחיים, לעומת ‭64%‬ מהמטופלים בכימותרפיה.

 

נוסף על כך הראה המחקר כי הטיפול בתרופה השיג הקטנה משמעותית של הגידול ב‭50%-‬ מהחולים בהשוואה ל‭5%-‬ בלבד בקרב המטופלים בכימותרפיה. רופאים דיווחו כי השיפור במצבם של החולים נראה לעיתים כבר 72 שעות לאחר התחלת הטיפול.

 

עם זאת, עד כה הראתה התרופה יעילות בהארכת חיים בכמה חודשים בלבד.

 

תרופה אחרת, שכבר אושרה לשימוש מסחרי, היא Yervoy המבוססת על מערכת החיסון של החולה עצמו. מנתונים שהוצגו בכנס עולה כי היא יעילה אצל ‭40%‬ מהחולים וגורמת לתופעות לוואי מינימליות בלבד. משך התגובה לתרופה ארוך מאוד ונמשך בחלק מהמקרים שנים.

 

פיתוח אמריקאי אחר, שמיושם גם בישראל, מכונה "טיפול בתאי טיל".‬ הטיפול הזה מבוסס על עידוד מערכת החיסון של החולה לתקוף את תאי הגידול ולהשמידם. הרופאים מוציאים גרורה אחת באופן כירורגי, מפיקים ממנה תאים של מערכת החיסון שאותם מגדלים ומרבים במבחנה במשך שלושה שבועות, עד ליצירת כמות ענק שלהם שלא קיימת בגוף באופן טבעי. אז הורסים את מערכת החיסון של הגוף באמצעות כימותרפיה במינון גבוה ומחדירים את התאים החדשים שתוקפים את הגידול ומשמידים אותו.

 

במכון "אלה" לטיפול ומחקר במלנומה בבית החולים שיבא טופלו עד היום 60 חולים בשיטה זו. כ‭50%-‬ מהם הגיבו לטיפול. החולה הוותיק ביותר, מורה בן 35 מצפון הארץ, נקי מהמחלה כבר שלוש שנים וחצי.

 

"מדובר בטיפול חד-פעמי שנמשך שלושה שבועות, והחולה יכול לצאת אחריו הביתה‭,"‬ אומר פרופ' יעקב שכטר, מנהל המכון. "עד היום לא נפטר אף חולה, וב‭50%-40%-‬ מהחולים חלה הקטנה משמעותית בגרורות. יש לנו חולים שהגרורות נעלמו אצלם לגמרי, והשיפור הזה נמשך בחלק מהמקרים שנים רבות. אנחנו מתחילים כרגע לדבר במונחים של ריפוי, אם כי המעקב צריך להימשך".

 

שלוש פריצות דרך בטיפול במלנומה, שמאריכות את חיי החולים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
שלוש פריצות דרך בטיפול במלנומה, שמאריכות את חיי החולים(צילום: shutterstock )
 ‬

 

3. ריטלין לא פוגעת בלב

  • מחקר ענק של ה-FDA: ריטלין לא מסוכן לילדים

 

עשרות אלפי ילדים בישראל סובלים מהפרעות קשב וריכוז, אבל במקרים רבים מעדיפים הוריהם לא לתת להם את התרופה ריטלין, מחשש מהשפעותיה המזיקות.

 

בשנים האחרונות הביעו אנשי מקצוע דאגה לגבי רעילותה של הריטלין ללב, אולם מחקר ענק שהתפרסם לפני חודש בארצות הברית בחסות מינהל המזון והתרופות האמריקאי מפיג את החשש הזה. החוקרים אספו מידע על ‭1.2‬ מיליון ילדים ומבוגרים צעירים, בגילים שנתיים עד ‭,24‬ כולל השימוש שעשו בתרופות נגד הפרעת קשב וריכוז.

 

הם הצליבו את המידע עם נתונים על אירועים חריפים בלב ובכלי הדם (מוות פתאומי, התקפי לב ושבץ מוחי) שהתרחשו אצל אוכלוסיית המחקר, וניסו להעריך את הסיכון לפתח אירוע כזה בקרב משתמשים בתרופות בהשוואה למי שלא השתמש בהם. ממצאי המחקר העלו כי ילדים וצעירים שנטלו את התרופות לא נמצאים בסיכון מוגבר לאף אחד מהאירועים שנבדקו, וכי אין הבדל בין מי שנטל את התרופה בעבר למי שמשתמש בה בהווה.

 

מסקנות המחקר היו שאין עדות לקשר בין נטילת תרופות נגד הפרעות קשב וריכוז לאירועים חמורים בלב ובכלי הדם.

 

איגוד רופאי הילדים בישראל הודיע לכלל הרופאים כבר לפני שנתיים, שאין צורך לבצע בדיקות דם בילדים שעומדים לקבל ריטלין וכי יש צורך בבירור בעיה בלב רק במקרה של היסטוריה משפחתית של מחלות לב או ממצא מדאיג בבדיקה הגופנית.

 

4. הקשר בין סלולריים לסרטן

  • ארגון הבריאות העולמי: סלולרי עלול לגרום לסרטן

 

המחקר על הקשר בין שימוש בטלפונים סלולריים לסרטן עשה בשנה החולפת צעד משמעותי קדימה. במאי הודיע ארגון הבריאות העולמי כי קרינה מטלפונים סלולריים עלולה לגרום לסרטן, בהתבסס על מחקר מקיף שנערך על ידי 31 מדענים ב‭14-‬ מדינות. שלושה חודשים קודם לכן הודיעו חוקרים מארה"ב כי שימוש בטלפונים סלולריים, במידה שהם צמודים לראש, משנה את מנגנון חילוף החומרים באזורי המוח הקרובים לטלפון.

 

עם זאת, המידע החדש המצטבר בנושא עדיין מבלבל: ביולי הודיעו חוקרים כי ילדים ומתבגרים, שנחשבים לאוכלוסייה רגישה במיוחד לקרינה ולהשלכותיה, אינם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן מוח כתוצאה משימוש בסלולרי.

 

שורה תחתונה: כמו בתחומים אחרים גם כאן מומלץ עיקרון הזהירות המונעת. גם סיגריות היו בשימוש עשרות שנים עד שהתגלה מלוא הנזק הבריאותי שהן גורמות. צמצמו את החשיפה לנייד, הקפידו על שימוש באמצעים המאפשרים את הרחקתו מהגוף בזמן השיחה כמו דיבוריות ואוזניות, והגבילו את השימוש של ילדיכם בו למינימום.

 

5. עלייה במספר קיצורי הקיבה

בעולם שבו השמנה היא מגפה הציבור מחפש פתרונות דרסטיים, ואם אפשר - בלי מאמץ. אחרי שכל התרופות נגד השמנה הוצאו משימוש בשנים האחרונות בגלל תופעות לוואי וסכנות שונות, אך טבעי היה שהניתוחים נגד השמנה יתפסו תאוצה במקומן.

 

ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר (המכונים ניתוחים בריאטריים) נועדו לאנשים הסובלים מהשמנת יתר קשה ומשמעותית. העיקרון העומד מאחוריהם הוא אחד: הקטנת נפח הקיבה כדי למנוע תחושת רעב ולהגביל את כמות המזון הנכנס לתוכה.

 

על פי נתונים שנאספו במשרד הבריאות, מספרם של הניתוחים הללו עלה פי חמישה בעשור האחרון - מ‭786-‬ ל‭3,980-‬ ניתוחים בשנת ‭.2009‬ על פי הערכות מומחים, כיום מגיע מספר הניתוחים הבריאטריים בישראל ל‭6,000-‬ בשנה, פי ‭7.5‬ ממספרם בתחילת העשור.

 

עוד עולה מהנתונים של המשרד כי רוב הניתוחים התבצעו בקבוצת הגיל שבין 35 ל‭,44-‬ ובמקום השני צועדים בני 25 עד ‭.34‬ מאות ניתוחים התבצעו בבני 17 ומטה.

 

זאת ועוד: אנשי מקצוע רבים מגיעים בשנים האחרונות להכרה שדיאטות גורמות בטווח הארוך דווקא להשמנה, וניתוחים הם למעשה הדרך המוכחת היחידה להשיג ירידה במשקל ולשמור עליה לאורך זמן. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות גילו כי ניתוחים כאלה מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ואפילו עוזרים בטיפול בסוכרת.

 

הניתוחים החדשים יעילים ובטוחים יותר, אבל צריך לזכור שעדיין מדובר בשיטה פולשנית ודרסטית לטיפול בהשמנה, ויש לה סיבוכים פוטנציאליים. לגבי חלק מהשיטות, לא ברורה עדיין מידת הצלחתן בשמירה על משקל נמוך לטווח ארוך. ‬

 

ילדים אינם בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן מוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ילדים אינם בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן מוח(צילום: shutterstock)

 

6. פרשת האלטרוקסין

  • התרופה אלטרוקסין שונתה - מצב החולים מידרדר

 

החלפת החומר הלא פעיל בתרופה הנפוצה לטיפול בתת-פעילות של בלוטת התריס היא דוגמה קיצונית לקלות הבלתי נסבלת שבה מתייחסים בישראל לבריאותו של החולה.

 

בפברואר השנה החליפה יצרנית האלטרוקסין את הרכב התרופה, המשמשת לטיפול בכמעט רבע מיליון חולים בארץ. איש לא חשב ליידע את המטופלים על השינוי הזה, לא כשנעשה וגם לא חודשיים לאחר מכן, כשהתקבלו הידיעות הראשונות על תופעות לוואי שנחשדו כקשורות בשימוש בנוסחה החדשה.

 

רק באוגוסט הוסיפה יצרנית התרופה, בהנחיית משרד הבריאות, אזהרה לגבי שינוי הרכיבים על גבי האריזה. הבעיה נחשפה במוסף "זמנים בריאים" באוקטובר.

 

עד היום נאספו במשרד מאות תלונות על פעילות יתר או על תת-פעילות של בלוטת התריס וכן על תופעות לוואי כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה, הזעה, נדודי שינה ועייפות, השמנת יתר, נשירת שיער וגלי חום. חלק מהמטופלים אושפזו עקב תופעות הלוואי שמהן סבלו.

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, הורה על הקמת ועדת בדיקה פנימית להתנהלות הגורמים המעורבים בפרשה, מהיצרנית עד אנשי משרד הבריאות. אולי כשזו תסיים את עבודתה נדע איך, לעזאזל, התרחש המחדל החמור הזה ומי אשם בו.

 

7. ויטמינים מגבירים סיכון למוות

  • מחקר ענק: ויטמינים מגבירים הסיכון למוות בנשים

 

כולנו שבויים במרוץ הבלתי נגמר אחר היופי והנעורים הנצחיים. אחד האמצעים הזמינים והפופולריים ביותר במאבק נגד ההזדקנות הוא נטילת ויטמינים ותוספי תזונה כדי לפצות על מחסור תזונתי ולהעניק לגוף חיזוק. אולם באוקטובר השנה התפרסם מחקר ענק שקבע כי נטילת ויטמינים, ובראשם מולטי-ויטמינים, עלולה דווקא להגביר את הסיכון למוות.

 

חוקרים מפינלנד ניתחו מידע על כ‭40-‬ אלף נשים בנות ‭69-55‬ במשך 25 שנה. ‭40%‬ מהמשתתפות מתו במהלך תקופת המחקר. למרבה ההפתעה גילו החוקרים כי נשים שדיווחו על נטילת ויטמינים היו בסיכון גבוה יותר למוות. הוויטמינים שהעלו את הסיכון לתמותה היו מולטי-ויטמינים, ויטמין ‭,B6‬ חומצה פולית, ברזל, מגנזיום ואבץ.

 

"אף שאנחנו לא יכולים לשלול את התועלת בוויטמינים האלה לאיכות החיים‭,"‬ סיכמו החוקרים, "אנו מודאגים בנושא בטיחות השימוש בהם לטווח ארוך".

 

8. ‬הקפאת ביציות מסיבות חברתיות

  • מהיום: כל אישה בגיל 30-41 תוכל להקפיא ביצית

 

אף על פי שתוחלת החיים הוכפלה במאה האחרונה, בתחומים מסוימים הגוף עדיין מפגר אחרי הקדמה. כל אישה יודעת שהפוריות הנשית נמצאת בסימן ירידה וכי אחרי גיל 40 לא ניתן כמעט להרות באופן טבעי. אלא שבימינו לא כל הנשים יכולות או רוצות ללדת כבר בשנות ה‭20-‬ וה‭30-‬ שלהן.

 

כדי לעקוף את המכשול שיצר בפנינו הטבע התיר משרד הבריאות בישראל לראשונה הקפאת ביציות מסיבות חברתיות ולא רק בריאותיות. המשמעות: כל אישה עד גיל 41 יכולה להקפיא ביציות לצורך שימוש עתידי, כאשר תחליט שהגיע הרגע הנכון להפוך לאם.

 

ההחלטה הדרמטית והחשובה נכנסה לתוקף בינואר, ועד היום כבר יש כמה עשרות נשים שיישמו אותה. חשוב לזכור שזה לא הפתרון האולטימטיבי לשימור הפוריות, ולא כל מי שמקפיאה ביציות תוכל בוודאות להרות מהן בהמשך, אולם זה צעד ביניים שמקנה זמן, עד שהמדענים יוכלו אולי למצוא עבורנו שיטות פלא אחרות, שיאפשרו לנו להרות מתי שבא לנו.

 

נטילת מולטי-ויטמינים עלולה להגביר את הסיכון למוות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נטילת מולטי-ויטמינים עלולה להגביר את הסיכון למוות(צילום: shutterstock)

 

9. מניעת הדבקה בנגיף האיידס

  • פריצת דרך: גלולת הגנה למניעת הידבקות ב-HIV

 

מחלת האיידס, שנחשבה עד לא מזמן לגזר דין מוות עבור מי שנדבק בה, הפכה בשנים האחרונות למחלה כרונית - כלומר מחלה שניתן לחיות עימה שנים רבות, הודות לפיתוח תרופות אנטי-ויראליות שמאפשרות לנשאים ולחולים ליהנות מתוחלת חיים ארוכה.

 

המחקרים החדשים מראים כי התרופות, שיעילות בטיפול במחלה, עשויות להיות יעילות מאוד גם במניעת הדבקה. מחקר גדול שנערך בוושינגטון הראה כי נשים וגברים הטרוסקסואלים חשופים פחות להדבקה בנגיף אם הם לוקחים תרופה בשם ‭,Truvada‬ המשלבת שתי תרופות קיימות נגד המחלה. המחקר, שכלל אלפי זוגות שאחד מהם נשא של המחלה והאחר לא, הראה כי שיעור ההדבקה בנגיף יורד ב‭73%-‬ בזכות נטילה יומית של הכדור הזה.

 

מחקר אחר שנערך בארצות הברית גילה כי השימוש בתרופה הפחית את שיעור ההידבקות ב‭.63%-‬

 

נוסף על כך, בשבועות הקרובים יחל בקנדה הניסוי הראשון בעולם בבני אדם בחיסון נגד איידס. בשלב הראשון, החיסון - המכיל נגיף מומת - יינתן לעשרות נשאים של הנגיף כדי לבחון את בטיחותו. אם יתגלה כי הוא בטוח לשימוש, הוא ינוסה בתוך שנה גם על אנשים בריאים.

 

בשנת 2010 נדבקו בנגיף האיידס ‭2.7‬ מיליון איש. בישראל חיים כיום ‭5,300‬ נשאים, אולם על פי הערכות משרד הבריאות המספר האמיתי גדול יותר ומגיע לכ‭7,700-‬ איש.

 

10. גידול חלקי גוף במעבדה

המחלות הכרוניות הנמצאות במגמת עלייה בעולם כולו, המחסור באיברים להשתלה, ובעיקר הרצון למצוא את תרופת הפלא שתשמור אותנו בריאים לנצח; הובילו מאות קבוצות של חוקרים לנסות לייצר במעבדה "חלקי חילוף" לגוף. במארס הודיעה קבוצת מדענים אמריקאים שהצליחה ליצור במעבדה שופכה - הצינור שמוליך את השתן החוצה מהגוף - מתפקדת.

 

חלק משמעותי מהמחקר בתחום זה מתבסס על שימוש בתאי גזע, תאים שיש להם את היכולת להתמיין ולהפוך לכל תא בגוף. הבשורה האחרונה בתחום מגיעה דווקא מישראל: קבוצת חוקרים מבית החולים רמב"ם ומהטכניון בישרה לפני שבועיים כי הצליחה לרפא רקמות פגועות באמצעות תאי גזע עובריים.

 

החוקרים הצליחו לבודד תאים בעלי סגולות לריפוי רקמות פגועות מתוך תאים שנלקחו מביציות מופרות שנתרמו למחקר. הם הזריקו אותם לרגליים של עכברים שסבלו מנזק כתוצאה ממחסור באספקת דם וגילו כי התאים הללו הובילו לשיקום כלי הדם שנפגעו וליצירת כלי דם חדשים.

 

התקווה היא שתאים כאלה יהוו את הבסיס בטיפולים חדשניים במחלות שכיחות כמו מחלות לב, מחלות ניווניות וגידולים סרטניים.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקט תעשייתי למערכת הבריאות הציבורית בשנים הקרובות
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים