שתף קטע נבחר

המורים מערבים הורים: כך תמנעו אלימות מינית

במרכז התוכנית החדשה של משרד החינוך שיתוף פעולה בין המורים להורים. בקרוב תוזמנו לסדנאות, ותתבקשו להסביר לילדים: "פשוט אמרו לא"

תוכנית חדשה של משרד החינוך תוקדש לטיפוח שיתוף הפעולה בין ההורים למורים, כדי לשפר את כישורי ההורים בכל הקשור לזיהוי סימני מצוקה אצל ילדיהם וצמצום תופעת הפגיעות המיניות בבתי הספר. במסגרת התוכנית יתבקשו ההורים לחדד לילדיהם מסרים בנושאי אלימות מינית כמו העובדה שהגוף שלהם הוא ברשותם ולאיש אין זכות לגעת בו בניגוד לרצונם, וכי יחסי מין לפני גיל 14 הם עבירה על החוק, גם אם ייעשו בהסכמה.

 

עוד בנושא חינוך ב-ynet:

 

התוכנית שצפויה להתחיל לפעול בכל בתי הספר בישראל היא יוזמה של אגף השירות הפסיכולוגי הייעוצי במשרד החינוך. הילה סגל, מנהלת "היחידה למניעת התעללות", מסבירה כי הניסיון מלמד ששיתוף הפעולה בין ההורים לצוותים החינוכיים הוא חיוני ביותר כדי לטפל בנושא של פגיעה מינית. "אירוע של פגיעה מינית הוא משבר טראומתי מאוד לא רק עבור התלמיד, ועלול להעלות גם בקרב ההורים והצוות החינוכיים רגשות אשמה, חוסר אונים והכחשה, שעלולים לפגוע באיכות הטיפול".

  

מטלות בשיעורים - דברו על זה עם ההורים (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
מטלות בשיעורים - דברו על זה עם ההורים(צילום: גיל נחושתן)

 

לדברי סגל, התוכנית החינוכית תצא לדרך במסגרת "שבוע מערכת החינוך נגד אלימות מינית" שיחל בקרוב, אך היא תימשך כל השנה. במסגרתה יתבקשו מנהלי מוסדות החינוך למצוא דרכים לקרב את ההורים לנושא, כמו קיום מפגשי הורים ומורים, מכתבים אישיים, סדנאות עם מומחים לפגיעה מינית ומטלות שהתלמידים יקבלו במסגרת השיעורים, ושבמסגרתן הם יתבקשו לדון עם הוריהם בתופעה של אלימות מינית.

 

עוד בחדשות ynet:

 

"הניסיון שלנו מלמד שדברים שקורים אחר הצהריים משליכים למחרת על בית הספר ולהפך, ולכן חשוב מאוד שהורים יחדדו לילדים את המסרים שהם לומדים בבתי הספר", הוסיפה סגל. "לפעמים אנחנו מזהים שאפילו בבתים עם הורות טובה יש קושי לדבר על נושאים אינטימיים, אבל כשמדובר במטלה של בית הספר אז ההורים מקבלים מעין לגיטימציה ומרגישים חופשיים לשוחח עם הילדים על הנושא".

 

עורכי התוכנית מדגישים כי שיתוף נציגי ההורים יכול להיות נקודת מפתח לא רק בטיפול בילד הנפגע אלא גם בהרגעת הרוחות הכללית ושמירה על אקלים חיובי בבית הספר. "לעתים אירועים של פגיעה מינית יכולים ליצור חרושת שמועות שבכוחה להתפתח לפאניקה והיסטריה בקהילה, לגרום לעלייה בחרדה, ואף לפגיעה משנית בילדים ומבוגרים המעורבים", מצוין בתוכנית,

"לכן על צוות המערכת החינוכית להפעיל שיקול דעת ובמידת הצורך לשתף את ההורים בכיווני השיחות שהתנהלו עם התלמידים שכן מידע אמין ומרגיע בכוחו למנוע או לצמצם חרושת שמועות ולמתן חרדה".

 

באגף השירות הפסיכולוגי שמים זרקור על השיח של ההורים עם הילדים בגילאי בית הספר היסודי. בתוכנית מצוין כי לעתים קרובות ילדים בגילאי יסודי פוחדים לספר על אירוע של פגיעה מינית, מחשש שלא יאמינו להם, יענישו אותם או יטילו עליהם את האשמה על כך שלא הפסיקו את הפגיעה. תלמידי תיכון, לפי האגף, ממעטים לספר על אירועים של פגיעה מינית מחשש שיפגעו בהם או באחרים או שיגרמו להוריהם אכזבה גדולה. באגף השירות הפסיכולוגי מסבירים שחשוב לשוחח איתם על כך שקושי ומצוקה הם חלק טבעי ובלתי נפרד מהחיים, ושגם מקושי ניתן לצמוח ולהתפתח.

 

מסרים להורים בשיחות עם ילדים בבתי ספר יסודיים:

1. הגוף שלכם הוא ברשותכם ולאף אחד אין זכות לגעת בכם בניגוד לרצונכם.

2. נגיעה בגוף הגורמת לכם להרגיש כאב, אי נוחות או בלבול היא נגיעה לא מתאימה. אל תהססו לומר "לא" לנוגע, ואם אפשר - התרחקו מהמקום.

3. אם פגעו בכם ואמרו לכם לשמור בסוד - זה סוד רע! מותר וצריך לגלות סוד כזה למבוגר שאתם סומכים עליו, גם אם הבטחתם לא לגלות.

4. אם פגעו בכם, זה לא קרה באשמתכם.

5. אם ראיתם או שמעתם שמישהו נפגע - גלו אחריות. ספרו על כך למישהו שאתם סומכים עליו.

 

מסרים להורים בשיחות על אלימות מינית עם מתבגרים:

1. היו קשובים לתחושות לא נוחות ולא נעימות. סמכו עליהן ו"לכו איתן".

2. גופכם הוא שלכם. אל תאפשרו לאחרים לעשות בו משהו בניגוד לרצונכם. זכותכם להגיד "לא".

אל תישארו לבד עם סודות מעיקים! פנו אל אדם שאתם סומכים עליו ושתפו אותו במועקה.

3. למדו להבחין בין מתנה לפיתוי ובין מתנה לשוחד. פיתוי ושוחד מסתירים כוונות אחרות העלולות להזיק. היזהרו מהפח הטמון בהם!

4. הבחינו בין הלשנה לבין מתן עזרה לחבר במצוקה. בתוך קבוצה שנגררת לפגיעה מינית היו אתם הקול שאומר "עצור"!

5. קשר מיני שלא בהסכמה תוך שימוש בכוח, מניפולציה, גרימת סבל גופני, הפעלת לחץ או איום הוא בניגוד לחוק ונחשב לעבירת מין.

6. יחסי מין לפני גיל 11, גם אם הם בהסכמה, נחשבים לעבירה על החוק.

 

מסרים להורים בשיחות בנושא אלימות מינית ברשת האינטרנט:

1. ממש כמו בחיים: עצור בטרם תעביר!

2. האמרה "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך" מתאימה גם ברשת.

3. אל תצאו מנקודת הנחה שמה שמתאים לכם מתאים גם לאחרים. זה נכון מינית וזה נכון בכלל.

4. חשוב להיות קשובים לתחושות הבטן שלכם ולמצוקה של חברים.

5. אל תישארו לבד עם סודות מעיקים. פנו לאדם שאתם סומכים עליו ושתפו אותו במועקה.

6. בתוך קבוצה שנגררת לפגיעה מינית היו אתם הקול שאומר: "עצור!".

7. צריך להבחין בין הלשנה למתן עזרה לחבר במצוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגוף שלכם הוא ברשותכם (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים