שתף קטע נבחר

הניצחון של רומני צריך להדאיג את אובמה. פרשנות

ההפתעה של סנטורום לא תסולא בפז, אך ההישג של הפייבוריט בפריימריז הרפובליקניים, מיט רומני, גדול עוד יותר: ניצחונו הושג במדינה דתית-ימנית, שהשקפת עולמה מנוגדת לשלו. כשרומני הוא האיום הממשי היחידי עליו כרגע, אובמה יכול להיות מוטרד

כדי להעריך תוצאות של פריימריז לנשיאות ארה"ב צריך להשתמש בכמה קריטריונים כמו מיקום המועמדים, ההפרשים ביניהם, השוואת התוצאות בפועל עם תוצאות הסקרים והתחזיות המוקדמות, פרופיל הבוחרים והשוואה לתוצאות הפריימריז הקודמים באותה מדינה. על פי קריטיונים אלה, מיט רומני, מושל מסצ'וסטס לשעבר שמשתייך לאגף הליברלי במפלגה הרפובליקנית, וריק סנטורום, סנאטור לשעבר מפנסילבניה שמשתייך לאגף השמרני ימני, הם המנצחים של הפריימריז הראשונים באיווה. שניהם קיבלו 25% מהקולות.

 

הפריימריז של הרפובליקנים יצאו לדרך:

 

רומני הוא המנצח הבולט יותר, אף שניצח את סנטורום בהפרש זעום של 8 קולות בלבד, ולמרות העובדה שבפריימריז הקודמים לנשיאות שנערכו באיווה, ב-2008, הוא זכה באותו שיעור מהקולות. ההישג נובע מכך שרומני זכה הפעם במקום הראשון לעומת המקום השני שבו ניצב ב-2008, וכל זאת בשעה שאיווה היא מדינה בעלת השקפת עולם מנוגדת לשלו: שמרנית, דתית וימנית.

 

ההישג של רומני מרשים במיוחד משום שמאז 2008 המפלגה הרפובליקנית נעה עוד יותר לצד הימני הקיצוני של המפלגה, כפי שאפשר היה לראות בצמיחתה של תנועת מסיבת התה והשפעתה על ניצחון הרפובליקנים בבחירות לקונגרס ב-2010. בשל פרופיל הבוחרים באיווה, רומני לא השקיע הרבה במשאבים ובביקורים באזורי הבחירה, ולמרות זאת זכה במקום הראשון.

 

התוצאות באיווה העניקו הישג בולט ומפתיע גם לריק סנטורום שעד לפני זמן לא רב, נחשב למועמד חלש שמשתרך הרחק מאחור ובשולי הסקרים. יחד עם זאת, הצלחתו נובעת פחות מכישוריו ויותר ממעידות של יריביו השותפים להשקפתו האידיאולוגית השמרנית כמו ניוט גינגריץ', ריק פרי ומישל בקמן, שדורגו בבחירות הלילה במקומות האחרונים.

 

ריק סנטורום באיווה, הלילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ריק סנטורום באיווה, הלילה(צילום: רויטרס)

 

רון פול, השמרן הקיצוני יותר בחבורה, שהשיג את המקום השלישי, זכה בעיקר בקולות הצעירים. יחד עם זאת, ייתכן מאוד שיהיה זה הישג חד פעמי. הוא מועמד מבוגר מדי וקיצוני מדי כדי לזכות במועמדות המפלגה. אמנם הפריימריז באיווה אינם מנבאים את הזוכה במועמדות של הרפובליקנים לנשיאות, אבל הם ידועים כמי שקוברים מועמדים. ריק פרי, מושל מדינת טקסס, שקיבל רק 10% מהקולות, עלול להיפגע מהמגמה הזו ולפרוש עוד לפני הסיבוב הבא.

 

מעכשיו, רומני על המוקד

מיט רומני ייחשב מעתה ל"מועמד המוביל". הוא אמור לזכות גם בפריימריז הבאים במדינת ניו-המפשייר, שיתקיימו ביום שלישי הקרוב. למוביל יש כמה יתרונות אבל גם חסרון אחד. היתרון העיקרי הוא ביכולת רבה יותר לגייס תרומות ותמיכה מאישים בולטים במפלגה. כבר פורסם שג'ון מקיין, מי שהיה מועמד הרפובליקנים בבחירות הקודמות נגד אובמה, וכן הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש האב, עומדים להודיע על תמיכתם ברומני. גם מנהיגי המפלגה מעדיפים את רומני, משום שלדעתם הוא היחיד שיכול לזכות בקולות רבים של המרכז העצמאי בקרב הבוחרים, כאלה שאינם מזדהים עם אף מפלגה, וכך לגבור על ברק אובמה בקרב על הנשיאות. החסרון נובע מכך שבסיבובים הבאים כל המועמדים האחרים יתקיפו אותו.

 

עוד סיפורים מהעולם הגדול:

 

ניוט גינגריץ', שלאורך תקופה לא קצרה הוביל בסקרים והלילה היה המפסיד העיקרי באיווה, תקף מיד את רומני וקרא לו בשם הגנאי לכאורה "המתון ממדינת מסצ'וסטס". מסצ'וסטס נחשבת למדינה הליברלית ביותר, ולכן היא גם הכי מזוהה עם הדמוקרטים. גינגריץ' חושף את האסטרטגיה שלו: לגייס לצדו את האגף שמרני-ימני של המפלגה תוך תקיפה בלתי פוסקת של רומני ותיאורו כמועמד מתון וליברלי שלא רחוק בעמדותיו מאובמה. הבעיה של גינגריץ' היא הצלחתו של סנטורום, משום ששניהם נאבקים על אותה משבצת אידאולוגית. לעומת גינגריץ', רומני מתנהג כמי שכבר זכה במועמדות המפלגה, ובדבריו אמש התייחס רק לאובמה. הוא תיאר אותו כבחור נחמד שלא הצליח לחלץ את ארה"ב מהבוץ הכלכלי.

 

הנשיא אובמה. היה מעדיף התגוששות רפובליקנית ממושכת (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הנשיא אובמה. היה מעדיף התגוששות רפובליקנית ממושכת(צילום: MCT)

 

רומני יכול להתעודד מסקר בוחרים שנערך מיד לאחר ההצבעה. כשליש אמרו שהשיקול החשוב ביותר בהצבעתם היה סיכויי המועמד לזכות במאבק הסופי מול אובמה, וכרבע אמרו שהדבר הכי חשוב להם היה העמדה השמרנית של המועמד. לכן, רוב בוחרי רומני באו מקרב הקבוצה הראשונה בעוד שרוב מצביעי סנטורום באו מקרב הקבוצה השנייה. גם זו תוצאה טובה לרומני, משום שבסיבובים הבאים, במדינות שפרופיל הבוחרים שלהן מתון יותר, הוא יוכל לזכות לתמיכה גם מבוחרי מפלגה שמרנים, שיעדיפו אותו כבעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח את אובמה.

 

מעבר לממד האישי, התוצאות באיווה מורות על רפיון מסויים במפלגה הרפובליקנית. בפריימריז ב-2008 השתתפו בבחירות באיווה כ-120,000 בוחרים, הפעם באו רק 100,000 מתוך כ-650,000 בעלי זכות בחירה. הסיכוי של מועמד הרפובליקנים לזכות בנשיאות מותנה ביכולתו להביא לקלפיות את תומכי המפלגה המובהקים. מוקדם עדיין לקבוע, אבל אם המגמה הזו תימשך והעוינות לאובמה, שהוציאה ב-2010 המוני רפובליקנים לקלפיות, תשכך, אזי יגברו סיכויי אובמה להישאר בבית הלבן.

 

בשלב זה אובמה מחכך את ידיו בהנאה מול ההתכתשות השוחקת במפלגה הרפובליקנית, ואמש בהקשר של איווה תיאר את המועמדים הרפובליקנים כימנים קיצונים. אבל דווקא ניצחונו של רומני באחת המדינות השמרניות ביותר צריך להדאיג אותו. רומני אינו שמרן קיצוני, והוא עדיין המועמד הרפובליקני בעל הסיכויים הטובים ביתר לנצח אותו.

 

פרופ' איתן גלבוע הוא ראש בית הספר לתקשורת ומומחה לארה"ב באוניברסיטת בר-אילן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיט רומני. גזר קופון בלי להשקיע יותר מדי
צילום: AP
גינגריץ'. הבעיה שלו - ההצלחה של סנטורום
צילום: AFP
רון פול. זכה בעיקר בקולות הצעירים
צילום: EPA
מומלצים