שתף קטע נבחר

השרים יכריעו: תוכפל תקופת התמחות עורכי הדין

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום א' בהצעת החוק שתאריך את משך ההתמחות של עורכי הדין לשנתיים. הח"כים היוזמים: "יש הצפה בשוק". הסטודנטים: "זו שערורייה. נצא למאבק"

ארוכה הדרך לעריכת דין, והיא עלולה להיות ארוכה יותר. ביום ראשון הקרוב נדע אם הממשלה מתייצבת מאחורי הצעת חוק שאמורה להכפיל את משך ההתמחות לשנתיים. החוק, שיובא לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, יחול על מי שהחל את לימודיו לאחר שייכנס לתוקף. אם תהיתם מיהם חברי הכנסת העומדים מאחורי ההצעה הרי הרשימה: יריב לוין, אברהם מיכאלי, עתניאל שנלר, כרמל שאמה-הכהן, סעיד נפאע, רחל אדטו ואריה אלדד.

 

עוד בערוץ החדשות :

 

מציעי התיקון לחוק לשכת עורכי הדין טוענים כי הצעתם נועדה לשפר את הרמה המקצועית של עורכי הדין המוסמכים, ולהתאים את תנאי ההכשרה במקצוע עריכת הדין לדרישות המקצוע ולאחריות הציבורית הגלומה בעיסוק בו.

 

טקס הסמכת עורכי דין. פחות סיבות לשמחה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
טקס הסמכת עורכי דין. פחות סיבות לשמחה(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

בעבר, טוענים הח"כים, היו תנאי הקבלה ללימודי המשפטים גבוהים במיוחד ורק מעטים הצליחו להתקבל ולעמוד בדרישות על מנת לקבל תואר במשפטים. עד 1985 עמדה תקופת ההתמחות על שנתיים, וניתן היה להתחיל בהתמחות במקביל ללימודי השנה האחרונה במשפטים; על פי תיקון משנת 1985 הועמדה תקופת ההתמחות על 18 חודשים. בשנת 1994 קוצרה התקופה פעם נוספת ל-12 חודשים.

 

מציעי החוק טוענים כי תנאי הקבלה הנמוכים, תקופת ההתמחות הקצרה ופתיחתן של מכללות רבות ללימודי משפטים, הובילו ל"ריבוי לא טבעי של עורכי דין ולהצפת השוק, אבל בעיקר - לירידה משמעותית ברמת המקצוע. הדבר תורם, בין היתר, גם לפתיחת הליכים רבים מאוד ומיותרים בבתי המשפט, ולהגברת העומס הרב בו נתונה מערכת בתי המשפט (משפטיזציית יתר)".

 

הסטודנטים: נצא למאבק ציבורי

מספר עורכי הדין ביחס למספר האזרחים בישראל הוא הגבוה בעולם, כ-1:175. מספר לומדי המשפטים בכלל המוסדות האקדמיים בישראל הולך וגדל. על פי הנתונים של המועצה להשכלה גבוהה, במהלך תקופה של 13 שנה בלבד, הוסמכו כ-30,000 עורכי דין נוספים, קרי מספר הגדול פי 1.5 ממספרם של כלל עורכי הדין שהוסמכו במשך עשרות שנים קודם לכן.

 

ההצעה הוכנה בשיתוף עם לשכת עורכי הדין ובתמיכתה. חברי הכנסת שיזמו אותה טענו כי היא גובשה לאחר שמיעת עמדתם של נציגי הסטודנטים בפקולטות למשפטים באוניברסיטאות ובמכללות למשפטים.

 

הסטודנטים עצמם מתרעמים. סתיו ארז, ראש המחלקה האקדמית בהתאחדות הסטודנטים הארצית, הגיבה בזעם: "זו שערורייה שמשמעותה סגירת שערי המקצוע לסטודנטים רבים וניצול במשך שנתיים של כוח עבודה זול. נתונים שהתפרסמו בעבר הראו שבתקופת הסטאז', עובדים למעלה מ-12 שעות ביום בתנאי שכר מחפירים, כאשר את רוב הזמן הם מכלים בעבודה פקידותית והכנת קפה, אך מכיוון שאין להם ברירה הם מעדיפים להוריד את הראש ולהמתין שנה עד לסיום הסטאז'".

 

היא ציינה כי הסטודנטים הסכימו להאריך את משך הסטאז' לשנה וחצי, בתנאי שהרפורמה תכלול שינויים גם בתנאי הפיקוח והרגולציה על המשרדים המעסיקים את הסטודנטים, "לאחרונה אפילו נפגשנו מספר פעמים עם מנכ"ל משרד המשפטים שהבטיח לנו שלא יאשר שום רפורמה מבלי לעדכן אותנו, משום שאנחנו הנפגעים העיקריים. לצערי, במשרד המשפטים אישרו את הרפורמה מאחורי הגב שלנו וברור לנו שברגע שהסטאז' יעלה לשנתיים, רבים מהסטודנטים יתייאשו וייאלצו לעזוב את המקצוע. אנחנו לא נסכים לכך בשום אופן ונצא למאבק ציבורי לביטול החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס הסמכת עורכי דין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים