שתף קטע נבחר

הלחץ עובד: ההצבעה על הקיצוץ עשויה להידחות

שרי ממשלה, ובראשם אביגדור ליברמן, אלי ישי ואהוד ברק, הודיעו שיתנגדו לקיצוץ הרוחבי שנועד לממן חינוך חינם לגיל הרך. התוצאה: נתניהו יקיים מחר דיון בנושא, ההצבעה מוטלת בספק. מקורבי שטייניץ הופתעו: נתניהו לא עדכן אותו על הדחייה

הבליץ של שרי הממשלה נגד הקיצוץ הרוחבי עשה את שלו. לאחר שבשבוע שעבר הטיל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את כל כובד משקלו על הקיצוץ הרוחבי שנועד לממן את יישום המלצות ועדת טרכטנברג בנוגע לחינוך חינם לגיל הרך, ייתכן שייאלץ לדחות את ההצבעה, שתוכננה במקור להתקיים מחר (יום א'). מקורבי שר האוצר, יובל שטייניץ, הרימו גבה לנוכח האפשרות שלא תתקיים הצבעה, וסיפרו כי עד כה, לא עדכנה אותם לשכת ראש הממשלה בדחיית ההצבעה או באפשרות לקיים ישיבה נוספת.

 

בסביבת ראש הממשלה אמרו כי הדיון סביב הקיצוץ יתקיים מחר כמתוכנן, ואילו ההצבעה עשויה להתקיים רק לאחר ישיבת ממשלה נוספת ולאחר שיתקיימו עוד דיונים ועוד משא ומתן עם השותפות הקואליציוניות.

 

ישיבת הממשלה מחר תהיה כנראה רק תחנה (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
ישיבת הממשלה מחר תהיה כנראה רק תחנה(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)

 

נתניהו מפעיל לחץ לאשר את הקיצוץ ואת תוכניתו, אולם גם באוצר וגם בלשכת ראש הממשלה מקיימים שיחות עם סיעות הקואליציה על מנת להגיע להבנות בנוגע לחלק מהתקציבים שיקוצצו. בלשכתו של נתניהו מציינים כי "מתוך 300,000 ילדים בגיל 3-4, 250,000 ייהנו מחינוך חינם כבר מאוגוסט הקרוב".

 

ראש הממשלה עצמו אמר כי "2012 היא שנת הביטחון והחינוך. מי שעיניו בראשו יודע שאי אפשר לפגוע עכשיו בתקציב

הביטחון. קיצוץ רוחבי של 4% מתקציב כל משרד זה מאמץ ראוי ואפשרי למטרת על שכזו".

 

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, אמר אתמול כי מימון המלצות דו"ח טרכטנברג לא צריך להיעשות באמצעות קיצוץ רוחבי מתקציב משרדי הממשלה. "אנחנו בטוחים שזה לא נכון, זו אמנם הדרך הכי קלה אבל גם הכי לא נכונה. עוד פעם נקצץ ברווחה, בנוער בסיכון? נקצץ בבריאות, על חשבון הזקנה במסדרון בנהריה, בעפולה, באשדוד וגם בתל אביב?".

 

הוא סיפר כי התלווה לאמו כששהתה בבית חולים: "הייתי עם אמא שלי באיכילוב, ראיתי מה נעשה בחדר מיון. רופאים ואחיות מתרוצצים ועושים כמיטב יכולתם אבל כנראה אין מספיק מיטות. אז נקצץ בבריאות? אני חושב שזה לא נכון. נקצץ בביטחון פנים ובביטחון האישי? לקצץ שם זו שוב פגיעה באותם נושאים חברתיים. גם זה בהחלט לא מקובל עלינו. לכן צריך כרגע לבחון מקורות מימון. לבחון את התקציב, איפה יש עודפים".

 

הוא הבהיר כי יש מקום לקיצוץ בתקציב הביטחון, שכן עוצמה צבאית היא לא רק נשק מתקדם: "הדרך הנכונה הייתה לכנס דיונים עם כל מרכיבי הקואליציה, לשמוע הצעות אחרות ולא להנחית את זה דרך התקשורת על השולחן יום בהיר אחד, ולהעמיד את כולם בפני עובדה קיימת".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, ושרי מפלגת העצמאות מתנגדים אף הם לקיצוץ הרוחבי. לטענת ברק, אסור לפגוע בכושר הפעולה של צה"ל וביכולת לתת מענה הולם ומהיר לאתגרים הביטחוניים. שרי העצמאות מתנגדים גם לקיצוץ המוצע במשרדי השיכון, התמ"ת, משרד הרווחה, משרד התחבורה, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, המשרד לביטחון פנים ועוד. 

 

גם יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, הודיע כי ש"ס תתנגד לקיצוץ הרוחבי. לדברי ישי, "בעת הזו צריך להגדיל את הגירעון ולא להמשיך לפגוע במשרדי הרווחה, השיכון, ובמענקי האיזון לרשויות המקומיות, דבר שפוגע ברווחתם של תושבי ישראל". שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, הודיע שיתנגד משום ש"זה הורג את כל הפעילויות של משרדי הממשלה. אושר תקציב דו שנתי כדי לאפשר למשרדים לעבוד ולא כדי שישלפו תוכניות חדשות לבקרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: חיים צח
טרכטנברג. איך ימומן יישום המלצותיו?
צילום: מוטי קמחי
מומלצים