שתף קטע נבחר

חייל, לא ניצלת את הפיקדון? העודף הולך למדינה

מימשתם את כספי הפיקדון ונותר עודף של עד 50 שקלים? משרד הביטחון ישתלט עליו. "זה כסף קטן, אבל זה לא הוגן", אמרה חיילת משוחררת. במשרד סירבו למסור בכמה כסף מדובר, אך מסרו: "נשקול שנית את הצורך באזכור הנושא"

מדוע כספי הפיקדון לא מגיעים במלואם לחיילים המשוחררים? במשרד הביטחון מתגאים על מאות מיליוני השקלים שמועברים מדי שנה לחיילים משוחררים ככספי הפיקדון לטובת לימודים ומטרות נוספות, אך מפנייה שהגיעה לידי ynet עולה שמשרד הביטחון שומר לעצמו את העודף מסכום הפיקדון, אם זה לא מומש במלואו. המשמעות: עשרות אלפי חיילים מאבדים את ההפרש לטובת המדינה.

 

עוד בנושא צבא וביטחון ב-ynet:

 

עוד בחדשות ynet:

 

ליאת מאזור השרון, שסיימה את שירותה הצבאי באוקטובר 2006, ניצלה את הפיקדון על סך 14 אלף שקלים לטובת לימודים אקדמיים. לאחרונה הגיעה לבנק למשוך את יתרת הסכום, העומד על 50 שקלים, אך נתקלה בסירוב.

 

"המדינה גזלה חלק מהסכום שהובטח לי"

"משרד הביטחון לקח בחזרה אליו את הכסף, כי מדובר בסכום קטן מדי", נאמר לה. בשיחה עם ynet תהתה ליאת "האם לא ראוי להודיע לחייל המשוחרר על היתרה שנשארה טרם משיכת הכספים? זה לא הוגן". לדבריה, "אני חשה שהמדינה גזלה חלק מהסכום שהובטח לי. זה כסף קטן, אבל זה כסף שניתן בתמורה לשירות החובה".

 

לליאת הוסבר כי הדבר מעוגן בחוק "קליטת חיילים משוחררים התשנ"ד", אך כשחיפשה את הסעיף על כך באתר היחידה להכוונת חיילים משוחררים, לא מצאה שום הסבר. באתר מפורט בהרחבה כיצד ניתן לממש את כספי הפיקדון, כולל ההגבלות השונות, אך במשרד הביטחון העדיפו שלא לציין את הסעיף הזעיר 19 ב' (ד'), לפיו "על אף האמור בסעיף זה, יתרת פיקדון אשר תישאר לאחר תום חמש שנים מסיום השירות הסדיר, שסכומה אינו עולה על 50 שקלים חדשים, תועבר לאוצר המדינה".

 

אמנם מדובר בכסף קטן, אך במצטבר הסכומים יכולים להגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים. במשרד הביטחון סירבו לבקשת ynet לחשוף את הנתונים על "הכסף הקטן" שמתקבל במשרד כתוצאה מעודפים אלה.

 

מנתונים של משרד הביטחון עולה כי מדי שנה מועברים מאות מיליוני שקלים לחיילים משוחררים. בשנת 2010 פדו חיילים משוחררים יותר ממיליארד שקל מכספי הפיקדון. 23% העדיפו את הכסף במזומן (בתום חמש שנים מהשחרור), 63% ניצלו את הפיקדון ללימודים, 7% לטובת חתונה, 2% לפתיחת עסק ואחוז בודד לרכישת דירה.

 

לפי החוק, ללוחם בצה"ל מגיע מענק על סך כ-37 אלף שקלים, מהם 9,300 שקל ביום השחרור, והיתר עומד לזכותו בפיקדון, אותו ניתן לממש במהלך חמש שנים למטרות שצוינו לעיל או לקבלו במזומן בתום התקופה. תומכי לחימה מקבלים כ-8,000 שקל ביום השחרור ו-23,900 בפיקדון, והחיילים בעורף מקבלים 6,500 שקל ביום השחרור ו-19,300 שקל בפיקדון.

 

לוחמות מקבלות כ-24 אלף שקל, מתוכם 18,200 כפיקדון והיתר במענק שחרור, תומכות לחימה: 21 אלף שקל, מתוכם כ-16 אלף פיקדון והיתר במענק השחרור וחיילות המשרתות בעורף מקבלות כ-17 אלף שקל בסך הכול, מתוכם כ-13 אלף פיקדון והיתר כמענק שחרור.

 

משרד הביטחון מסרב למסור כמה עודף "הרוויח"

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "לאור פניית החיילת המשוחררת, נשקול שנית את הצורך באזכור הנושא". עם זאת, במשרד הביטחון סירבו לבקשת ynet למסור נתונים בנוגע לסכום שאותו "מרוויח" משרד הביטחון כתוצאה מעודפי הפיקדונות.

 

"בעניין הנתונים המבוקשים חשוב לציין שהקרן פועלת על פי החוק ומיישמת אותו כלשונו. לאור זאת, וגם לאור העובדה שמדובר בהשקעת משאבים נוספים, אנו לא רואים צורך בהעברת המידע המבוקש לכתב.

 

באשר לטענה כי הסעיף המסוים בחוק אינו מופיע באופן בולט באתר, נמסר ממשרד הביטחון כי "חוק קליטת חיילים משוחררים מפורסם באתר האינטרנט של הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים, וניתן למצוא בו כמובן גם את הסעיף המדובר. בפרסומי הקרן והיחידה התמציתיים מועברים לחיילים המשוחררים עיקרי החוק, על פי שיקול דעתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כסף קטן שמגיע לחיילים, עובר למשרד הביטחון
צילום: shutterstock
מומלצים