שתף קטע נבחר

5 תירוצים שהורסים לכם את הדיאטה - ופתרונות

"אין לי זמן לעשות ספורט"; "אני לא מספיקה לספור קלוריות"; "אני אוהב מאכלים משמינים". גם לכם המשפטים האלו מוכרים? הם בדיוק אלו שמונעים מכם לרדת במשקל. הנטורופת אלעז יוסף שם קץ לתירוצים - ומסביר איך לצאת לדרך בריאה ורזה יותר

ישנן אנשים רבים שחיים בקצב מהיר וחסר מנוחה. הקצב המסחרר גורם לנו לעיתים רבות להזניח את בריאותנו וזו אינה תופעה נדירה לראות מנהלים או אנשי עסקים שסובלים מעודף משקל רב, כושר גופני לקוי, בעיות של כולסטרול וסוכרת ובעיות עיכול שונות ומגוונות.

 

  • כל הכתבות בנושא דיאטה - בערוץ הבריאות ב-ynet

 

כתבות אחרונות של אלעז יוסף:

 

במקרים רבים אנחנו לא מקיימים סדר יום תזונתי קבוע: אנחנו אוכלים בישיבות את מה שמגישים לנו, אוכלים תחת לחץ ובהיסח הדעת ובמקרים מסויימים אנחנו אפילו שוכחים לאכול - אבל עדיין עולים במשקל. הסיבות מגוונות ונובעות משילוב של העובדה שאין לנו שגרה תזונתית קבועה, של לחץ מתמיד בעבודה וחוסר זמן לביצוע פעילות גופנית. התוצאה אינה רק משקל עודף, אלא גם גוף חלש יותר, שחולה במגוון מחלות, שניתן ואף מומלץ להימנע מהן באמצעות מספר שינויים קלים שנכניס לשגרת יומנו.

 

לפניכם חמישה תירוצים שכולנו מכירים - והדרכים לעקוף אותם:

 

1. "אין לי זמן לפעילות גופנית"

זו אחד המשפטים הכי שכיחים שנתקלתי בהם אצל אנשים שהגיעו במטרה לעבור שינוי. ואכן, כולנו יודעים שסדר היום העמוס, הכולל ניהול עסק או קריירה במקביל לחיי המשפחה, לא משאיר לנו זמן רב לפעילות גופנית. אך למרות הקושי - חשוב שלא לוותר על פעילות גופנית, כאשר הפתרון צריך להיות מותאם לסדר היום העמוס של כל אחד מאיתנו. כיצד עושים זאת? לפניכם מספר רעיונות:

 

לא להקדיש לפעילות גופנית זמן ספציפי: שלבו פעילות גופנית בסדר היום מבלי להקדיש לכך זמן ספציפי, שמהווה משאב בעל ערך. ניתן, למשל, לעלות למשרד במדרגות ולא במעלית, להחנות את הרכב מעט יותר רחוק על מנת שנרוויח עוד 10 דקות של הליכה, לבצע תרגילי כושר במקביל לביצוע מטלות נוספות (למשל כיווץ והרפיית שרירי הבטן במהלך ההמתנה לקופה בסופר), לשחק עם הילדים בשעות הפנאי שלכם משחקי תנועה כמו תופסת או כדורגל. למעשה שילוב של שינויים קטנים בסדר היום יכולים לעשות שינוי ענק לבריאות - ולכן חשוב שלא לזלזל בהם.

 

קבעו מטרות ריאליות: כאנשי קריירה אנחנו מונעים על ידי קביעת מטרות, ולכן אם נעשה זאת גם בתחום הפעילות הגופנית נוכל לעורר את המוטיבציה הטמונה בנו בתחום זה. קבעו שעד תאריך מסויים אתם עולים את מדרגות המשרד ללא מאמץ ונשימת יתר, שאתם מסיימים הליכה של 30 דקות בקצב מהיר או אפילו שאתם מצליחים למשך חודש שלם לשריין לעצמכם זמן להליכה ספורטיבית לפחות פעמיים בשבוע.

 

ותרו: גם לאנשים העסוקים ביותר יש את היכולת למצוא לעצמם זמן לפעילות גופנית - אם רק יעשו שינוי בסדר היום. לשם כך יש צורך לעשות וויתורים: אפשר לוותר על שעת שינה על מנת לבצע הליכת בוקר לפני שהילדים קמים, אפשר לוותר על אכילה במסעדה בהפסקת הצהריים ולהחליפה באימון קצר בחדר הכושר וארוחה קלה מיד לאחר מכן, אפשר לקצר את מנוחת השבת ולצאת לפעילות גופנית משותפת לכל בני הבית ואפשר לפעמים גם לצאת קצת יותר מוקדם מהעבודה ולהקדיש שעה לעצמנו ולבריאות שלנו.

 

בצעו אימוני כושר אישיים: מסגרת כזו תחייב אתכם להקדיש זמן לפעילות גופנית ולבצע אותה. התייחסו לאימון הכושר האישי כפגישה שנקבעה מראש ושלבו אותה בלו"ז השבועי שלכם. אימון כושר אישי מתאים בעיקר למי שמתקשים לבצע  שינויים. יתרונו של אימון האישי טמון במסגרת המחייבת, בליווי ובתמיכה וביכולת להגיע להצלחה מרשימה בזמן קצר, שכאמור מהווה משאב יקר. 

 

2. "אני לא אוכל הרבה - ועדיין משמין"

באופן מפתיע המשפט הזה יכול בהחלט להיות נכון. למה זה קורה?

 

אכילה לא מסודרת: אכילה לא מסודרת ודילוג על ארוחות גורמת לגוף שלנו להאט את תהליך חילוף החומרים, משום שהוא אינו עסוק בתהליכי עיכול של מזון. התוצאה היא שהגוף לא "מבזבז" קלוריות רבות - ולכן הוא שמן יותר. הפתרון האידיאלי לכך הוא לאכול כל שעתיים עד שלוש שעות ארוחות קטנות, קלות ומזינות. אכילה מתוזמנת שכזו תגרום לנו לשרוף יותר קלוריות ותמנע מאיתנו להשמין.

 

הפסיקו לספור קלוריות - ופשוט אכלו בריא (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
הפסיקו לספור קלוריות - ופשוט אכלו בריא(צילום: shutterstock )

 

דילוג על ארוחות: דילוג על הארוחות גורם לרמת הסוכר בדם לרדת ולכן ברגע שחוזרים הביתה הגוף מאותת שהוא צריך סוכר באופן מיידי ודחוף. מה שקורה אז הוא שאנחנו נפנה למזון המכיל סוכר פשוט וזמין, כמו ממתקים, מאפים ובצקים. למעשה נוצר מצב בלתי רצוי מבחינה תזונתית: לאורך כל היום לא אכלנו ופגענו בחילוף החומרים (למרות שאנחנו חושבים שהתהליך רק מסייע לדיאטה) ואילו בערב אנו מפצים על כך בארוחות כבדות, עתירות קלוריות, משמינות ולא מזינות.

 

נישנושים: במקרים רבים אנחנו מנשנשים במהלך היום אבל לא מחשיבים זאת כאכילה. אנחנו טועמים בישיבת הצוות,  שותים בפגישה עסקית, מנשנשים במהלך קריאת העיתון בהפסקת הצהריים וכך הלאה. ואז מגיע סוף היום ואנחנו מצליחים לשקר לעצמנו שלא אכלנו הרבה כל היום ולכן מותר לנו לאכול כיד המלך.

 

הפתרון המומלץ לכל הבעיות הללו  הוא במודעות לכל מה שנכנס לנו לפה. גם כאשר אתם מנשנשים - בחרו את המזון הבריא ביותר שאתם יכולים לאכול, אכלו אותו לאט, ללא היסח דעת (כלומר בלי לקרוא עיתון, לראות טלוויזיה או לשוחח עם הפרטנר לעבודה). אכילה מודעת תאפשר לכם לאכול מעט יותר, לשבוע מהר יותר וליהנות מעיכול תקין יותר.

 

ישנם כלים נוספים שיאפשרו לכם לאכול אכילה מודעת, ואחד מהכלים המומלצים שבהם הוא רישום ביומן אכילה. תעדו כל מזון שאתם מכניסים לפה, רשמו כמויות וזמן אכילה. במקרים רבים תופתעו לגלות שאתם אוכלים פחות מכפי שציפתם רק בשל העובדה שאתם מנהלים את הרישום.

 

3. "אני לא יכול להימנע מלאכול בישיבות"  

אין ספק שחייהם של מנהלים, בעלי עסקים או אנשי קריירה כרוך בפגישות עסקיות ובישיבות עבודה רבות, שבמקרים רבים כוללים מזון רב שאינו מזין או בריא. איך מתמודדים?

 

לבחור את הבריא ביותר: הפתרון האידיאלי הוא לבחור את המזון הבריא ביותר שמוגש ולאכול ממנו מעט ובצורה מודעת. בפגישה עסקית בבית קפה בחרו בסלט הירקות דל הקלוריות בתוספת מנה חלבונית כמו טונה או ביצה; במסעדה בחרו דג או מנת בשר רזה וסלט, ללא תוספת מיותרת של פחמימות; בישיבת הצוות הסתפקו בשתייה חמה בלבד. אם אתם המנהלים ויש באפשרותכם לקבוע את התפריט המוגש - שלבו מזונות בריאים כמו ירקות, פירות ופירות יבשים.

 

אל תיפגשו במסעדה: נסו לקבוע פגישה עסקית תוך כדי הליכה ספורטיבית, למשל, במקום במסעדה. נסו למצוא מקומות מקוריים נוספים לפגישות, שבהם לא מגישים אוכל. הפתרון טמון בכוח הרצון שלכם לשנות את בריאותכם. כל שינוי אפשרי רק אם יש בכם את הכוח הפנימי לכך.

 

4. "אין לי זמן לספור קלוריות"

אין צורך לספור קלוריות ואין צורך להתעסק עם הדיאטה והמזון בכל רגע פנוי. ההיפך הוא הנכון: ככל שנצטרך להשקיע פחות מאמץ בדיאטה, כך יעלו הסיכויים שתהליך ההרזיה שלנו יהיה מוצלח.

 

הפסיקו לספור קלוריות: זנחו את ספירת הקלוריות המטרידה ועברו לתזונה בריאה שכוללת מרכיבים בריאים (ולא משנה מה כמות הקלוריות שיש בהם): אבוקדו, שקדים, אגוזים, דגים, אורז מלא, פסטה מקמח מלא, קטניות כמו עדשים או שעועית, לחם מקמח מלא, מים, פירות, ירקות, מוצרי חלב דלי שומן, בשר רזה ועוד. המעבר ממזונות מעובדים ומלאי קלוריות למזונות טבעיים (אפילו אם גם הם מלאי קלוריות) יאפשר לגוף לקבל שפע של וויטמינים ומינרלים, שיגרמו לגוף להגיע לתחושת שובע מהירה יותר וכך יסייעו לתהליך ההרזיה.

 

שתו מים: החליפו את השתייה המוגזת והאלכוהול במים ובחליטות צמחים שמסייעות לעיכול ולהרזיה. בין החליטות המומלצות לדיאטה ולעיכול: מליסה, לואיזה, גדילן, שן ארי, תלתן אדום, שומר, אניס, הל וקמומיל. המעבר לשתייה של חליטות ומים יסייע לחסכון קלורי, להרזייה ולהגברת קצב חילוף החומרים של הגוף.

 

במקום רטבים - תבלינים: החליפו את הרטבים מלאי הקלוריות, כמו המיונז,אלף האיים והקטשופ, בתבלינים. הוסיפו לכל מאכל תבלינים כמו כורכום, שמסייע לניקוי הכבד ולנטרול רעלים שמצטברים בגוף, זעתר ואורגנו, שנחשבים כמשמידי חיידקים ווירוסים, ג'ינג'ר, שמסייע לעיכול תקין, קינמון, שמשפר עיכול ומאזן רמות סוכר בדם, ותבלינים רבים ונוספים. השינוי הקטן הזה יגרום לכם לרווח כפול: האחד חסכון קלורי, שיסייע לירידה במשקל, והשני סגולות רפואיות רבות ערך, שמתקבלות מצריכת התבלינים.

 

בנו תפריט עם איש מקצוע: גשו לאיש מקצוע שיעזור לכם לבנות תפריט לירידה במשקל שמותאם לבריאותכם ולסדר יומכם. במקרים רבים תצליחו לבצע לבדכם שינויים קטנים בתזונה ותעברו לתפריט בריא יותר - אך המשקל עדין לא ירד. במקרים כאלו מומלץ לפנות להכוונה מקצועית שתאתר את הסיבות לחוסר היכולת לרדת במשקל ותכוון אתכם לתזונה שמותאמת לכם לצורכי הרזייה ושיפור הבריאות.  

 

5. "קשה לי לוותר על המאכלים הטעימים ועתירי הקלוריות" 

אין צורך לוותר על מאכלים טעימים - גם אם הם עתירי קלוריות. דיאטה נכונה שבה אנחנו נחזיק מעמד לאורך זמן היא זו שבה אנו מרגישים שאיננו מוותרים, אך יחד עם זאת אנחנו מצליחים לשלוט בכמויות.

 

יום בשבוע למאכל אהוב: הרשו לעצמכם יום בשבוע שבו מותר לכם לאכול את המאכל האהוב עליכם. במהלך שאר ימות השבוע השתדלו לשמור על תפריט בריא ומאוזן. חריגה בארוחה שבועית אחת בלבד לא תזיק לתהליך הירידה במשקל, וניתן אפילו לומר שהיא אפילו תעזור לנו לשמור על מסגרת דיאטטית ועל מוטיבציה לשמור על תזונה בריאה.

 

הפכו את המאכלים לבריאים יותר: גם אם אכלתם מאכל טעים ועתיר קלוריות, זכרו שתמיד ניתן להפוך אותו לבריא יותר. הכינו פיצה או מאפים מקמח מלא, השתמשו בממתיקים צמחיים במקום בסוכר, הוסיפו שמן זית או טחינה במקום מרגרינה או חמאה, השתמשו בממרח חרובים במקום שוקולד, החליפו את הפיצוחים באגוזים והחליפו את הממתקים בפירות.

 

השתמשו בכוח המחשבה להתמודדות עם פיתויים: כוח המחשבה יעזור לכם להתמודד עם פיתויים ועם הצורך במזון עתיר קלוריות. ציירו בדמיונכם את המראה שלכם לאחר שתשילו ממשקל גופכם את הקילוגרמים העודפים. חרטו את התמונה בדמיונכם והיזכרו בה בכל רגע שבו אתם עומדים לפני פיתוי. התמונה תסייע לכם להיזכר במטרה האמיתית שלכם ותעזור לכם להימנע מאכילה בלתי רצויה.

 

הכותב הוא נטורופת, תזונאי, מאמן כושר אישי והבעלים של "בריאות מהטבע ", קליניקה לרפואה משלימה.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאכול מול המחשב? עדיף שלא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים