שתף קטע נבחר

סיוט ברחוב אלנבי: התקרה קרסה בדירה השכורה

לדיירי הבניין המתפורר בת"א יש סיבות טובות לחשוש לחייהם. בזמן שהם ממתינים לעבודות השיפוץ שאינן נראות באופק, על הקירות צומחות פטריות והתקרות מתמוטטות. צפו בסרטון

לא מעט שוכרי דירות מתמודדים עם תלאות שנגרמות באשמת בעלי הדירות, אבל מה שקורה בימים האחרונים בדירה באלנבי בתל אביב, עולה על כל דימיון: התקרה פשוט קרסה על ראשם של שני הסטודנטים שמתגוררים בה.  

 

 

הדירה נמצאת בקומה השלישית של בניין המיועד לשימור, שהיה בעברו בית חרושת לסריגה. המבנה נמצא בידיה של חברת ההשקעות והמסחר אברהם אירני, שמחזיקה בנכסים נוספים בעיר. אחד הדיירים, יובל מקסיק, בן 22, אמר: "בשלוש לפנות בוקר נפל פתאום חלק מהתקרה בחדר וניפץ את האסלה. אתמול בבוקר השותף שלי התקשר אלי כשהייתי בעבודה ואמר שכל התקרה באמבטיה קרסה. מיהרתי להגיע הביתה ולתעד, ובזמן שצילמנו נפלה עוד חתיכה מהתקרה. פחד אלוהים".

 

 

מתברר שלא רק התקרה בחדר הרחצה קורסת. מקסיק מציין כי יש רטיבות בכל התקרה וגושים וחתיכות נופלים ממנה בכל הדירה. הוא קרא לבעלי הדירה להגיע למקום. לדבריו, אלה נבהלו והציעו לו ולחברו להתגורר בינתיים בדירה שבקומת הגג - בתשלום. השניים דחו את ההצעה. "אני לא מבין, פה נפלה לי התקרה, אז מעלים אותי לגג כדי שתיפול הרצפה?", אומר מקסיק. שני הדיירים ממשיכים להתגורר בדירה המתפוררת והמסוכנת.

 

"מסכת תירוצים"

שני השותפים חתמו על החוזה לשכירת הדירה לפני כשנה, בסיועו של מתווך. לדברי מקסיק כבר בביקור הראשון בדירה הם הבחינו שיש בה בעיות רטיבות, אך הבעלים התחייבו במסגרת תוספת להסכם השכירות, לבצע את התיקונים הנדרשים לפני המועד שבו הם היו אמורים להיכנס אליה, מרס 2011.

 

במועד המיוחל התברר כי בדירה בוצע טיפול קוסמטי בלבד - היא נצבעה, אך הבעיה המרכזית לא טופלה. מקסיק טוען כי בתחילה ניסה להתעקש שלא ייכנס לדירה אם הבעלים לא יבצעו את התיקונים כפי שהתחייבו, אך לבסוף הסתפק בהבטחה שהתיקונים יתבצעו לאחר כניסתו לדירה. משלב זה ואילך החלה "מסכת התירוצים", כדבריו.

 

עניינים שבין השוכר למשכיר:

 

"חודש לאחר שצבעו, הכל כוסה שוב בפטריות והצבע התקלף", הוא מספר. "הבעלים אמרו שצריך לחכות שייפסק הגשם ורק אז יתקנו את התקרה, דבר כשלעצמו תמוה. בקיץ אמרו: 'נחכה שיתייבש', וביוני אמרו שזה בניין לשימור ואי אפשר לעשות בו תיקון בלי אישור של העירייה. התקשרתי לעירייה, שם אמרו כי האחריות המלאה על תקלות בבניין היא של הבעלים. בקיץ שוב צבעו את הדירה ושוב זה לא החזיק, ואז חזר החורף ושוב הכל נרקב".

 

בינתיים התגוררו השותפים בדירה מלוכלת ומצחינה, סבלו מקור תמידי ולטענת מקסיק אף היו חולים כתוצאה מכך. אולם הסכנה החמורה מכל התרחשה בעקבות הסופה של הימים האחרונים, שגרמה להתמוטטות התקרה המרקיבה. "מדובר בסכנת נפשות", הוא אומר, "ביקשתי פתרון זמני, למען הבטיחות שלנו. היתי עושה זאת בעצמי, אבל אין לי אפשרות לעשות זאת, אני לא יכול להוריד סנפלינג מהגג".

 

שכנים נמלטו

מקסיק ושותפו אינם הדיירים היחידים בבניין שסובלים ממצבו הרעוע. דיירת אחרת, שהתגוררה בעבר בדירה של מקסיק, סיפרה כי בעת שהתגוררה בה, בנה נרדם בסלון וחלק מהתקרה צנח לספה שבה ישן. כיום היא מתגוררת בדירה אחרת בבניין. "לאמבטיה ולשירותים שלי נכנסים מים", היא אומרת, "יש דוד חשמל וזה מאוד מסוכן, אז אני לא משתמשת באמבטיה ובשירותים". לדבריה, גם המרפסת של דירתה מתפוררת ממש מעל ראשם של העובדים והשבים ההולכים ברחוב אלנבי.

 

 

מתברר שיש גם שכנים שנמלטו מהמבנה. כזו היא אילנה רוזנברג בת 27, עולה חדשה מקנדה, שעזבה אותה לפני כחודש וחצי לאחר שהתגוררה בבניין כשנה. "ניסיתי לברוח מוקדם יותר, אבל קשה למצוא דירה בתל אביב", אמרה.

 

רוזברג עובדת לפרנסתה עם ילדים בסיכון. איתרע מזלה וזו היתה הדירה הראשונה ששכרה בישראל, ולכן הופתעה לגלות שיש בה בעיות עובש, למרות שהקפידה לברר את העניין מראש כיוון שהיא סובלת מאסטמה.

 

"שאלתי את הבעלים, והם אמרו שאין בעיות עובש", היא אומרת, "חודש אחרי שנכנסתי לדירה גיליתי עובש. התלוננתי אבל הם לא תיקנו". גם בעיות אחרות שהתגלו בדירתה, כמו חלון שלא נסגר, לא טופלו חרף פניות חוזרות ונשנות. "התלוננתי שיש לי בעיות עם הבריאות, ולבסוף אמרו לי שאעזוב כי אני חוצפנית".

 

דיירת נוספת בבניין שעזבה את הבניין בנובמבר האחרון, טוענת שהבעלים הבטיחו לכל מי שגר בו כי המבנה ישופץ, אך לא קיימו את הבטחתם. הבעיות המשמעותיות בדירתה החלו בחורף שעבר. "בחדר השירותים החל לטפטף גשם, בעקבות סדק גדול בקיר החיצוני", אמרה. "לאחר שהחלו לצוץ שם פטריות קראתי לבעלים, אבל הם הסתפקו בתיקוני צבע כך שהבעיה חזרה".

 

 

מקסיק, סטודנט שנה א' לביוטכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב, עובד לפרנסתו בעמדת הקבלה של חדר כושר. "השתחררתי לפני כשנה ואין לי כסף מיותר על הובלות ותיווך, אני צריך ללמוד ולעבוד", הוא מסביר את דבקותו בדירה המתפוררת.

 

עם זאת, בינתיים הוא לא קפא על שמריו וכבר באפריל 2011 שלח מכתב באמצעות עו"ד, בו התריע כי נגרמו לו נזקים לרכוש ודרש מהחברה למצוא פתרון לבעיה. פנייה זו, כמו פניות ששלח בהמשך לחברה, לא הניבו לדבריו תגובה של ממש.

 

החברה: "אנחנו בתהליך שנועד לאפשר שיפוץ"

שושנה סולומון, שמייצגת את החברה מול דיירי הבניין, מודה שצריך לעשות שיפוץ כללי למבנה, אך מציינת כי מדובר בתהליך מורכב שנמשך זמן. "אנחנו בתהליך שנועד לאפשר שיפוץ של כל הבניין, אבל זו לא עבודה של יום יומיים", היא אומרת, "מאחר שמדובר בבניין לשימור, אנחנו לא יכולים לעשות דברים על דעת עצמנו בלי אישורים".

 

עוד היא טוענת, כי הציעה למקסיקו ושותפו דירות חלופיות, כולל תשלום בעבור הוצאות ההובלה, אולם הם דחו את ההצעה ולא הסכימו לעבור לדירות שהוצעו להם. "שום דבר לא מצא חן בעיניהם", היא אומרת, "הם רוצים דירה במרכז תל אביב ובמצב טוב, אבל במחיר שהם משלמים, 3,500 שקל לחודש, זה לא אפשרי. גם אני לא מעוניינת שהם יהיו פה, אבל אני לא יכולה להוציא אותם בכוח".

 

מדוע לאכלס אותם בכלל בדירה מסוכנת?

"לא תיארנו לעצמנו שיקרה כזה דבר. כשהם קיבלו את הדירה עשינו כמה תיקונים ושיפוצים. אמרתי להם מההתחלה שבשלב מסוים יהיה עליהם לפנות את הדירה".

 

מנגד טוען מקסיק, כי הדירות החלופיות שהראו להם, היו במצב מזעזע. "נתנו לנו לראות שלוש דירות, אחת גרועה מהשנייה.  אני לא מבקש דירת פאר, אך הדירות הללו לא היו ראויות למגורים".  

 

עו"ד אופיר מילר, ממשרד עו"ד מילר ושות', הסביר ל-ynet כי אם הוראת השימור אינה חלה על פנים הבית, אין בסיס לטענת הבעלים לפיהן הבית מיועד לשימור והיא נועדה להתחמק מתיקון הפגמים. מילר מדגיש, שגם אם הוראות השימור חלות על פנים הבית, באפשרות המשכיר לפנות לוועדה לשימור אתרים בעירייה ולבקש ממנה הנחיות והוראות בקשר לתיקון התקרה או היתר לפעול לתיקון ואף לבקש את השתתפותה בהוצאות אלה. לדבריו, "ודאי שאין בהיות הבית מיועד לשימור, בכדי להוות פגיעה בשוכרים באופן המונע מהם תנאי מגורים סבירים".

 

תגובת עיריית תל אביב

מעיריית תל אביב נמסר, כי בהכרזה על מבנה כמיועד לשימור, אין מתן היתר או הצדקה להזנחת הטיפול בגורמי סיכון שמצויים בו. "החובה לאחזקה נאותה ובטוחה של מבנים ברחבי העיר חלה על כל בעלי הנכסים בלי יוצא מן הכלל, ובכלל זה מבנים המיועדים לשימור", נמסר.

 

באשר למקרה זה ציינו בעירייה, כי אמש התקבלה הודעה דרך המוקד העירוני על נפילת התקרה בבניין, וכי "לאור הלקויים הבטיחותיים שאובחנו במעטפת החיצונית ובתוך הדירה, מדור מבנים מסוכנים של העירייה עומד להכריז על הבניין כמבנה מסוכן, לפי סעיף 3 לחוק העזר לתל אביב יפו, וזאת על מנת לאלץ בעלי הבניין לבצע את התיקונים הדרושים".

 

עוד נמסר, כי בעלי הנכס לא פנו כלל לעירייה, לצורך קבלת המידע הרלוונטי בנוגע להגבלות החלות על שיפוץ בניין המיועד לשימור והסיוע הכספי שמוענק לצורך כך. "בימים אלה מקדמת עיריית תל אביב יפו תמריצים רבים, לרבות תמריצים כלכליים, כדי לסייע לבעלי מבנים לשימור במימון לשפץ את בתיהם", נמסר, "בעלי הנכס המדובר מוזמנים לפנות לעירייה קבלת המידע והסיוע הנדרשים".

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע במייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקרה מתייפחת, טיח נושר
חדר האמבטיה תחת ההריסות
צילום: מוטי קמחי
הבניין ברחוב אלנבי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים