שתף קטע נבחר

SOPA של הרשת החופשית

ויקפדיה מחשיכה את האתר במחאה על יוזמות חקיקה נגד פיראטיות, גוגל תצא נגד היוזמות באתר של מנוע החיפוש מחר. על מה המלחמה הזו בעצם?

''יותר מעשור אנחנו בונים את האנציקלופדיה הגדולה בתולדות האנושות. כרגע הקונגרס שוקל חקיקה שתזיק לאינטרנט החופשי. כדי לעורר מודעות אנחנו מחשיכים את ויקיפדיה''.

 

עוד ב-Ynet מחשבים:

 

ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית ואחד ממיזמי הרשת המרתקים והמוצלחים ביותר הוחשכה היום בחלק האמריקאי שלה במחאה על הצעת החוק למניעת פיראטיות ברשת. גם גוגל, חברה שרחוקה שנות אור מהפילוסופיה של ויקי, תביע מחר (ד') את מחאתה בדף הבית שלה.

 

היוזמה נגדה יוצאת ויקיפדיה מכונה SOPA, קיצור של Stop Online Piracy Act. היא נולדה אצל חבר הקונגרס האמריקאי לאמר סמית', ומטרתה למנוע פיראטיות ברשת, הפצת תרופות באופן לא חוקי ופשעי רשת. ובניסוח החוק: ''להגן על הצרכנים, ולמנוע תמיכה אמריקאית באתרים המפרים זכויות יוצרים''.

כדי לבצע את המשימה הזו, החוק ייתן למשרד התובע הכללי האמריקאי את האפשריות הבאות:

 

א. להורות לספקיות לחסום אתרים מחו"ל המפרים זכויות יוצרים (pirate bay לדוגמא).  

ב. להכריח אתרי חיפוש כמו גוגל להסיר מתוכם תוצאות חיפוש של אתרים מחוץ למדינה שסומנו כמפרי זכויות יוצרים.  

ג. להכריח חברות המספקות שירותי תשלום שלא לתת שירותים לחברות מפרות.

ד. להכריח מפרסמים שלא לפרסם באתרים כאלה.

 

יוזמה דומה ל-SOPA נקראת PIPA  והיא מציגה ניסוח יותר מרוכך לגבי כוונות האתר המארח, כלומר שהוא קיים כדי לספק תכנים לא חוקיים או שהוא זה שהעלה אותם לאתר.

 

ההתנגדות לחוקים אלו היא לאו דווקא בגלל מטרותיו נגד פיראטיות. אלא בגלל הפיקוח שהם יטילו על הרשת ולבסוף על חופש הדיבור בה והחופשיות שלה בכלל, וייתנו אותה לכאורה בידי תאגידים.  לא קשה לנחש מי יתמוך ביוזמות חקיקה שכאלו.  חברות המדיה הענקיות אכן יעדיפו שעל התוכן אותו אנחנו רואים על המחשב - נשלם. בלוג הטכנולוגיה גיזמודו פרסם את הרשימה המלאה של אותן חברות וכצפוי ניתן למצוא שם אימפריות מדיה כמו CBS ,Time Warner, EMI וחברת התרופות פייזר, יצרנית הויאגרה, אולי הנפגעת העיקרית ממסחר לא חוקי בתרופות מפוקפקות דרך הרשת.

  

 מנגד, ישנן חברות ענק שגם עמדתן בנושא ברורה: התנגדות נחרצת. בין החברות האלה ניתן למצוא חברות מסחריות שיפגעו באופן ישיר כמו פייפאל שלא תוכל לסלוק כספים עבור אתרים שיוכרזו כמפרים זכויות יוצרים, או כמו גוגל שתיאלץ להסיר אלפי תוצאות חיפוש.

 

אתרים חברתיים כמו פייסבוק גם חוששים מהכוח האדיר שיינתן לרשויות החוק והיכולת המוגבלת של אותן רשתות  לפקח על תכנים המפרים זכויות יוצרים אותם העלו משתמשים. יוזמות חופשיות כמו ויקיפדיה חוששות שיהיה עליהן לבדוק כל אתר אליו הן מפנות כדי לוודא אינו מפר זכויות יוצרים, ומהאפשרות שאם לא יעשה כן, פעילותו תשותק.

 

מי ינצח?

יש לשער שהחוק במתכונתו הנוכחית לא יעבור ולא ייושם. הבית הלבן כבר הצהיר שלא יתמוך ב-SOPA, וסביר להניח שגם PIPA תשונה. מלחמת האינטרסים בין חברות הענק שיש המכנים ''הוליווד נגד עמק הסיליקון'' תסתיים, יש לשער בתיקו. כלומר חברות ענק עם סוללות עורכי הדין ושתדלנים במסדרונות הקונגרס המנסות להמשיך ולמקסם את הרווחים שלהן - ברוב המוחלט של המקרים מצליחות, ומנצחות כל אחת מהן קצת. כך שהחוק ייעלם או יעודן. אבל השינוי בדרך.

 

סביר להניח צרכן אינטרנט הפרטי לא יתעורר יום אחד ויגלה שממשלת ארה"ב הפילה לו את ויקיפדיה. יש לשער שהוא יוכל גם לצרוך תכנים פיראטים באתר נידח אם זה יהיה ממש חשוב לו. אבל הרשת סביבו תהיה הרבה יותר הדוקה ומפוקחת, והמאבק הזה מזכיר לנו שוב – שדווקא הוא, הרבים, אינו מיוצג לעולם, קולו אפילו לא נשמע. אולי רק על ידי ויקיפדיה.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים