שתף קטע נבחר

שגריר לשעבר: "האחים המוסלמים יימנעו מעימות"

שגריר ישראל במצרים לשעבר, יצחק לבנון, לא הופתע מהניצחון הסוחף של האחים המוסלמים בבחירות, והוא סבור שלישראל אין הרבה סיבות לדאוג: "בפעם הראשונה נותנים להם להשתתף בחיים הפוליטיים, הם לא יעשו אף צעד כדי לקלקל את זה"

תוצאות הבחירות לבית התחתון בפרלמנט המצרי, שהצביעו על ניצחון סוחף לאחים המוסלמים, לא הפתיעו את יצחק לבנון, שכיהן כשגריר ישראל בקהיר בזמן המהפכה נגד משטר מובארק. "ההפתעה הגדולה היא דווקא של התנועה הסלפית", אמר אמש (שבת) ל-ynet והזכיר את המסרים המרגיעים שנשמעים לאחרונה מכיוון האחים המוסלמים.

 

עוד בערוץ החדשות:

משלוח כימי מאיראן לסוריה נתפס בטורקיה

חמאס הודיע רשמית: חאלד משעל לא יתמודד שוב

 

"הניצחון של האחים המוסלמים היה צפוי", אמר לבנון אחרי שוועדת הבחירות במצרים הודיעה כי מפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים זכתה ב-47 אחוז מהקולות בבחירות למועצת העם (הבית התחתון של הפרלמנט), כשאחריה מפלגת א-נור של האיסלאמיסטים הסלפים עם כ-25 אחוז מהקולות.

 

ועדת הבחירות המצרית מכריזה על התוצאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ועדת הבחירות המצרית מכריזה על התוצאות(צילום: EPA)

 

"כשדובר על כך שהם יזכו", אמר השגריר לשעבר על האחים המוסלמים, "ההערכות היו שהם יגיעו ל-35 עד 45 אחוז, והם עברו את זה. ההפתעה הגדולה היא דווקא של התנועה הסלפית, שאף אחד לא חזה שהיא תהיה במקום השני. הפתעה נוספת מבחינתי היא שהתנועות הליברליות, וגם צעירי המהפכה שהובילו אותה, זכו רק במקום הרביעי".

 

לבנון סבור שלישראל אין מה לחשוש מהתוצאות, שמבטיחות רוב מוחץ לאיסלאמים בפרלמנט החדש. "אני רואה שהאחים המוסלמים, שהם הסיעה הגדולה ביותר במועצת העם, מתחילים לפזר דברי הרגעה לכולם", אמר, "הם אומרים למשל שהם לא רוצים למנות אח מוסלמי לנשיא מצרים. הם מוכנים לקבל נשיא שמוסכם על כל הסיעות. הם אפילו משדרים דברי הרגעה כלפי ישראל, כאשר המדריך הכללי אמר אתמול חד-משמעית שהם יכבדו את הסכם השלום עם ישראל".

 

מסרים מרגיעים. מנהיג האחים המוסלמים, מוחמד בדיע (צילום: AP) (צילום: AP)
מסרים מרגיעים. מנהיג האחים המוסלמים, מוחמד בדיע(צילום: AP)
 

אבל בכל זאת, השגריר לשעבר מודאג מאיך שהאחים המוסלמים תופשים את הסכם השלום שנחתם ב-1979, במסגרתו הוסכם כי עתיד השטחים יוסדר במשא ומתן בהשתתפות ישראל, הפלסטינים, ירדן ומצרים. "הנוסחה שהאחים המוסלמים מציגים, 'מכבדים את ההסכם עם ישראל כל עוד היא מכבדת אותו', היא נוסחה מטרידה, מפני שבעיני המצרים, ובעיקר האחים המוסלמים, הסכם השלום בין ישראל למצרים זה על רגל אחת, והרגל השנייה זו הסוגיה הפלסטינית, שטרם נפתרה בעיניהם. כך הם מסתכלים על קמפ דיוויד".

 

"האחים המוסלמים מפחדים מכישלון" 

"למרות זאת", הוא מסייג, "יש פה איתות שהאחים המוסלמים ילכו על הקונצנזוס

הכללי בתוך מצרים. הם לא יעשו שום דבר, הם מפחדים מכישלון, כי בפעם הראשונה ניתנת להם הזדמנות באופן חוקי לנהל את המדינה הזו ואני בהחלט חושב שאלו דברי הרגעה שיש לברך עליהם, בטח כשזה מגיע מפיו של המנהיג של האחים המוסלמים".

 

לבנון ציין כי האחים המוסלמים מתנהלים בצורה מתוחכמת ובזהירות רבה. "בל נשכח ששמונים שנה הם היו אסורים על פי חוק וזו פעם ראשונה שנותנים להם להשתתף בחיים הפוליטיים והם לא יעשו אף צעד כדי לקלקל את זה", הסביר, "בעוד ארבע שנים העם המצרי ילך שוב לקלפיות והם רוצים לזכות שוב, ככה שהם לא יעשו טעויות. האחים המוסלמים ירצו לרצות את כולם ולא להתעמת".

 

יכולים להציל את מצרים? האחים המוסלמים מפגינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יכולים להציל את מצרים? האחים המוסלמים מפגינים(צילום: AFP)
 

כמאה מחברי הפרלמנט החדש אמורים לגבש יחד את החוקה החדשה של מצרים. האחים המוסלמים, סבור לבנון, "ילכו על נושאים שכל הציבור המצרי יוכל לחיות איתם בשלום ולא ירצו ליצור אנטגוניזם. הם גם מודעים לכך שמצבה של מצרים לא טוב מבחינה כלכלית, פוליטית וכו', ולכן לא יעשו שום דבר כדי להקניט את הסיעות השונות. במקום זה, הם ירצו להוכיח שהם יכולים להציל את מצרים".

 

הידרדרות במצרים 

לבנון מאמין שישראל צריכה לנהל מגעים עם האחים המוסלמים: "היום יש חלוקה חדשה של הכוחות הפוליטיים בתוך מצרים. האחים המוסלמים וגם הסלפים הם גורמים חוקיים שמותר להם לנהל חיים פוליטיים במצרים. על ישראל להיות בקשר עם כל גורם פוליטי חוקי. צריך לפחות לנסות את זה".

 

בסוף החודש יחלו הבחירות לבית העליון בפרלמנט המצרי. השגריר לשעבר

מאמין שהתוצאות לא יהיו שונות. "סביר להניח שהטרנד הזה יימשך גם בבית העליון, שיש לו פחות משקל ממועצת העם", אמר, "כאשר תסתיימנה הבחירות לבית העליון וייגשו למלאכת ניסוח החוקה של מצרים - תהיה לנו אינדיקציה לפניה של מצרים בעתיד. איני יודע עדיין אם בחוקה יכרסמו בסמכויותיו של הנשיא".

 

ולמרות הנימה האופטימית של דבריו, לבנון סבור שבשנה שחלפה מאז הפלת חוסני מובארק הידרדר מצבה של ארץ הנילוס. "אני יכול להגיד שמצבה של מצרים היום הוא פחות טוב ממה שהיה לפני שנה מכל הבחינות", הסביר, "לדוגמה, יש במדינה קוטביות יותר מאשר קודם, כאשר הסלפים נגד הקופטים, צעירי המהפכה נגד המועצה הצבאית והמצב הביטחוני גרוע".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 21/01/2012 23:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הסלפים הפתיעו. יצחק לבנון
צילום: איי פי
יו"ר ועדת הבחירות מכריז על התוצאות
צילום: EPA
"הטרנד יימשך גם בבית העליון"
צילום: רויטרס
מובארק. מצרים מידרדרת בלעדיו?
צילום: EPA
מומלצים