שתף קטע נבחר

אבטלה, האטה ופסימיות: החלום האמריקני גוסס

דוד סם העשיר מארצות הברית כבר לא כל כך עשיר. דו"ח חדש מגלה כי 48% מהאמריקאים מוגדרים כבעלי הכנסה נמוכה או עניים. רבע מהבתים שווים פחות מהמשכנתא והאבטלה מגרדת אחוז דו ספרתי. המעצמה החזקה בעולם במשבר. פרשנות

קיימת בקרבנו אמונה רווחת שיותר קל לעשות כסף בארצות הברית. יש אפילו מיעוט בקרבנו שעדיין משוכנע שהכסף גדל בארה"ב על העצים. אז זהו, שזה כבר לא נכון יותר. דו"ח חדש שמתפרסם בארה"ב מראה כי 48% מהאוכלוסייה מוגדרת כבעלת הכנסה נמוכה או כאוכלוסיה ענייה.

 

 

חמור מכך, לפי ה-U.S. CENSUS BUREAU, גוף ממשלתי אמריקאי, ב-15 השנים האחרונות הכנסות מעמד הביניים בארה"ב נשארו במונחים ריאליים אותו דבר ולא צמחו כלל, זאת על אף שהמשק האמריקאי צמח באותה תקופה ביותר מ- 70%. מתברר שכל התוספת הזו הגיעה לשכבה של מיליונרים ובעיקר לאלפיון העליון וכל היתר נאנקים. פעם גם מעמד הביניים בארה"ב הסתדר בצורה יפה, אבל הסיפור הזה נגמר כי הם נשחקים.

 

מחקר אמריקאי אחר מצא ש- 24% מהבתים בארה"ב שווים פחות מהמשכנתא שעליהם. זאת אומרת, חלק מהבתים הגדולים של האמריקאים הם פיקציה כי הם שייכים בכלל לבנק. הסיבה לכך הינה שבארה"ב מקובל מאד ש-80% עד 90% משווי הבית זו משכנתא וכאשר מחיר הנדל"ן יורדים בחדות, כפי שקרה בשנים האחרונות, מהר מאד מגיעים למצב הזה.

 

כדי להבין טוב יותר את מה שקרה בארה"ב, הכי קל להשוות לישראל והמספרים להלן מתמצתים את רוב הסיפור: בחמש השנים האחרונות האבטלה בישראל ירדה מרמה של כ-9% לרמה של כ-5%. בארה"ב בדיוק הפוך, האבטלה עלתה מרמה של כ-5% לרמה של כ-9%. בישראל בחמש השנים האחרונות מחירי הדירות עלו בממוצע ביותר מ-25%. בארה"ב מחירי הבתים ירדו בממוצע ביותר מ-30%. דרך אגב, תנועת המספריים הזו, פגעה קשה מאד גם בישראלים בארה"ב, כי רבים מהם יתקשו לרכוש כיום בית בישראל. 

 

 

למעשה, "החלום האמריקאי" מצוי בשלבי גסיסה. סקרים מראים שרוב האמריקאים חושבים שהילדים שלהם ירוויחו פחות ממה שהם הרוויחו. גם יותר מ-30% מהאמריקאים פוחדים פן יהפכו למובטלים בטווח הזמן המיידי.

 

תחושת העושר של האמריקאי הממוצע כבר לא קיימת, בין היתר כי גם חסכונותיו נשחקו. קרנות הפנסיה בארה"ב משקיעות בממוצע כ-50% מכספן במניות. הקרנות הפסידו כספים רבים בשנים האחרונות ולרבים לא תהיה מספיק הקצבה לפנסיה. המצב הכלכלי גם אילץ אמריקאים רבים בשנים האחרונות להוציא את הילדים שלהם מבתי ספר פרטיים ולהעביר אותם ל-PUBLIC SCHOOLS בהם הרמה נמוכה בהרבה.

 

המצב הכלכלי שם גרם לעלייה משמעותית של המיסים שנגבים על ידי ה-STATES ובמקביל מקצצים את השירותים הניתנים לאזרח. בכלל, מצב הרשויות המוניציפאליות בארה"ב בכי רע, חלקן למעשה על סף פשיטת רגל, כי הן הנפיקו בעבר אג"חים פטורי מס, שהן לא מצליחות למחזר וזה יוצר להן גירעונות תקציביים שוטפים. בעקבותיהם מגיע גלגל הפיטורים וחוזר חלילה.

 

אין מודעות לחיסכון

עובדי האוניברסיטאות והחוקרים בארה"ב הינם בין הנפגעים הגדולים מההאטה הכלכלית. התרומות שהאוניברסיטאות קיבלו ירדו משמעותית, מכיוון שעשירי ארה"ב היו הנפגעים הגדולים מנפילת שווי הנכסים הפיננסיים עוד בשנת 2008. במקביל, עקב המצב, הממשל צמצם העברות וגם ה-STATES העלו כאמור את המסים. כתוצאה מכך, האוניברסיטאות עסוקות בקיצוצים ואנשי סגל וחוקרים רבים הולכים הביתה.

 

אם לא די בצרות הללו, הרפואה בארה"ב היתה תמיד רק לעשירים. אובמה אמנם הכניס ב- 2010 חוק ביטוח בריאות פדרלי העוזר לסבסד את פרמיות הבריאות לעניים ולבעלי הכנסה נמוכה, אבל ביטוח בריאות סטנדרטי עולה שם בין 700 ל-900 דולרים בחודש.

 

על ביטוח בריאות רציני וטוב צריך לשלם כבר 2,000 דולרים בחודש ויותר. קיימת זילות בחיי אדם שניתן להבינה רק כשנתקלים בה בבתי החולים בארה"ב. סקר חדש מצא שב-313 מחוזות בארה"ב תוחלת החיים ירדה ב-20 השנים האחרונות, כי אנשים לא הצליחו לשלם עבור הוצאות רפואיות.

 

ואולי החמור מכל, בארה"ב אתה מהר מאד יכול להתגלגל ממעמד של שכיר שמרוויח טוב למעמד של הומלס. ישראלי שחי שם סיפר על שכן שלו, איש היי טק אמריקאי שהיה גר בבית גדול עד שפוטר. במשך חצי שנה חיפש עבודה עד שהבנק לקח לו את הבית. כעת הוא גר עם אשתו ושני ילדיו בקרוון באחד היערות ויש להם בקושי כסף לאוכל.

 

הסיבה לכך הינה פשוטה: האמריקאי הממוצע אינו חוסך. רמת החיסכון הפרטי כמעט אפסית וכאשר מאבדים את מקום העבודה או נעשים חולים, ההכנסות אינן מכסות את ההוצאות ומהר מאד עלולים להיהפך להומלסים.

 

הכותב הוא יו"ר רויטר מידן בית השקעות ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין מול וול סטריט
צילום: AFP
אדם רויטר
מומלצים