שתף קטע נבחר

חדשנות פורצת בהודו - תחרות להיי-טק הישראלי

שילוב של משמעת לימוד חזקה, כלים חשיבתיים חריפים וחופש מחשבתי איפשרו להודו לפתח מטוסי קרב מתקדמים, טילי שיוט, טכנולוגיית חלל ופצצות אטום. היצירתיות ההודית יכולה בהחלט לאיים על התעשייה הטכנולוגית הישראלית. כדאי להכיר אותה

השפה ההינדית, שהביאה מושגים רבים לז'רגון המודרני חוצה הגבולות דוגמת שאנטי, צ'פאטי וגורו, כוללת בין השאר מילה ייחודית שקשה למצוא לה מקבילות בשפות אחרות. מדובר במילה ג'וגאד (Jugaad), העומדת בבסיסם של פיתוחים הודיים רבים.

 

במקור תיארה המילה כלי רכב או מכונה שהוסבו על מנת למלא תפקיד ייחודי אחר: טנדר עם מנוע של מכסחת דשא, מכונת דיש שחובר לה מנוע של אופנוע וכך הלאה. הג'וגאדים מצויים בכל רחבי הודו, האמינות שלהם לא גבוהה, החיבורים הפנימיים שלהם רופפים ומתוחזקים על ידי לוחיות פח וחוטי ברזל, מנגנוני הבטיחות מפוקפקים, תכיפות התקלות גדולה, אבל הם עתירי אילתור, דמיון והעזה.

 

ביולי 2011 נשא בנקר רוי ההודי הרצאה שתועדה באתר TED שבא תיאר את רשת מכללות היחפנים שהקים בהודו ושמתפשטת אל מחוץ לגבולותיה. הרעיון הוא ג'וגאדי לחלוטין: להקים בכפרים מכללות אשר בהן לומדים הילדים את המקצועות הנחוצים להם בחיי היומיום מפיהם של אנשים שהוכרו כבעלי מקצוע על ידי הקהילה ולא על ידי מוסדות אקדמיים.

 

טקס היטהרות במי נהר הגנגס בהודו (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
טקס היטהרות במי נהר הגנגס בהודו(צילום: איי פי)

 

במכללות אלה, אשר בהן לומדים הילדים רעיית עיזים, חפירת בארות, התנהלות בעת מעצר משטרתי ותחזוקת גגות, במקומות אלה אשר אין בהם מצוות אנשים מלומדה ואדם לא נמדד בכלים פורמליים אלא מעשיים, מתאפשר חופש מחשבתי ויצירתי ועולים רעיונות מקוריים. אנשים חסרי השכלה פורמלית יוצרים מערכות איסוף מי גשם, מתקינים מערכות חשמל סולאריות ומפקחים על בניית בנייני ציבור, והם עושים זאת בדרכים יצירתיות, ובעלות מינימלית.

 

הגג שלכם דולף? בנקר רוי יודע לספר על מזפתות גגות הודיות אשר יוצרות חומר איטום מתערובת שבין השאר יש בה מולסה מקנה סוכר (חומר הנוצר מעיבוד הסוכר) וכן שתן. הגגות שהן אוטמות לא דולפים במשך שנים רבות, ואם תרצו זאת תמצית הייחוד של החשיבה ההודית.

 

מורכבות רוחנית מגיל צעיר

הודו מתנהלת בדרך משלה וצריך להבין מה עומד מאחורי כל זאת. התרבות ההודית היא אחת התרבויות הלומדות ביותר, החושבות ביותר והפלורליסטיות ביותר בעולם. ילד למשפחה ברהמינית בהודו לומד כבר בילדותו ארבע שפות, הוא דובר הינדי, פאלי, אורדו או כל שפה מקומית אחרת שאליה נולד, הוא לומד סנסקריט כחלק מהכשרתו התרבותית, הוא עושה שימוש בשפה הוודית העתיקה של הודו בעת שירת מזמורים, ובתוך כמה שנים גם מתחיל ללמוד אנגלית. אם הוא אינו בן לאזור דובר הינדי אזי הוא לומד לדבר בהינדי החל מהרגע בו נחשף לסרטי בוליווד.

 

ילד אשר נולד למשפחה דתית הינדית בהודו מכל קאסטה שהיא לומד בעל פה מזמורים ותפילות. הוא נחשף לחשיבה מורכבת בעת התמודדות עם שאלות לשוניות הקשורות להכשרה הדתית שלו, והוא גם עובר אימון להתבוננות פנימה, למעקב אחר עולמו הפנימי, התחושות, המחשבות שלו וההתמודדות של אלה זה בזה. המורכבות הרוחנית שאליה נחשפים אנשי הניו אייג' במערב המבקרים בפסטיבלים היא חלק מהכשרתו של כל ילד הודי הנולד למשפחה דתית.

 

המסורת ההודית מייחסת חשיבות רבה מאוד לדמות של המורה, הילד לומד ציות ומתן כבוד למבוגרים ממנו, אבל לצד זאת יש לו חופש רב לבחור את דרכו בתוך כך. הוא מציית לגורו שלו בלי עוררין אך הוא זה שבוחר את הגורו, בניגוד לרב, לכומר או לאימם הנבחרים על ידי הקהילה או ההורים עבורו בדתות אחרות. ההודי, בהגעו לבגרות יכול להמשיך את העסק של אביו אך גם יכול לבחור ללבוש את הגלימה הכתומה, לגדל את שערותיו וזקנו ולצאת לנדוד בדרכים. ההודי לומד ללמוד ולומד לבחור, וזה דבר יוצא דופן בסביבה הרב תרבותית של מזרח אסיה.

 

יפני לא יבין זאת, גם לא הסיני. במזרח אסיה שבה הציות למסורות והשמרנות המחשבתית הם חזות הכל הודו מתבלטת עם יכולות חשיבתיות יוצאות דופן, יכולות שקשה למצוא שכמותן ברחבי העולם, אולי... אולי מלבד בישראל וקליפורניה. יש לכך פירות. בהודו התפתחו משחק השחמט, האלגברה, השימוש בסיפרה אפס וכלים חשיבתיים מתקדמים אחרים, שהגיעו מאוחר יותר אל המערב בעיקר דרך התיווך של הממלכות המוסלמיות בימי הביניים.

 

הודו מדלגת היישר לעידן ההיי-טק

הודו מגיעה אל המאה ה-21 עם היכולות שעומדות בבסיס הג'וגאד ומכללות היחפנים. שילוב של משמעת לימוד חזקה, כלים חשיבתיים חריפים וחופש מחשבתי איפשרו לה בשנים האחרונות לפתח מטוסי קרב מתקדמים, טילי שיוט, טכנולוגיית חלל ופצצות אטום, בניגוד למדינות אחרות במזרח הכובשות את מקומן הכלכלי בעזרת יצור מוצרי צריכה הודו מדלגת על שלב זה ומתמחה בתעשיית היי-טק.

 

בדרך הזאת היא ממציאה את הגלגל בכל יום מחדש בשיטת הכל ברופי: מחמם לעריסת תינוק המופעל על ידי סיר מים חמים, טלפון עם פנס למקרים של הפסקות חשמל ומערכות בישול מבוססות אנרגיית שמש. בעוד שבסין שולט ה"שנז'אי", היכולת לחקות וליצר מהר וזול יותר, בהודו שולט הג'וגאד.

 

יצרתי קודם לכן הקבלה בין הודו לקליפורניה וישראל, כן, הג'וגאד יכול בהחלט להוות איום על החדשנות הטכנולוגית הישראלית. בעוד שבמדינות אחרות במזרח אסיה, היכולת הישראלית לחשוב מחוץ לקופסא מהווה השלמה ליכולת האסיאתית לפעול באופן מאורגן וקדפני, הרי שבהודו, לצד ההבדלים הגדולים שבין המדינות, קיים דמיון בתחום שתואר כאן

 

ביום בו יתווספו לג'וגאד גם תשתיות מתקדמות, מוסדות מחקר וצוותי מו"פ מנוסים בפיתוח, תהיה לכך השפעה על המניות של החברות הפועלות בעמק הסיליקון ובקרית עתידים. יש בכך איום ויש גם הבטחות שניתן לנצל. במזרח אסיה, הדרך אל ההבטחה הכלכלית עוברת דרך ההבנה הבין-תרבותית. 

 


אירועים קרובים בתחום העסקים במזרח אסיה - סוף ינואר 2012

אירועים קרובים בתחום העסקים במזרח אסיה - סוף ינואר 2012
יום ב' 23 בינואר סמינר בנושא תכנון עסקי בסין ומפגש עם מנהל חברה לראיית חשבון ויעוץ עסקי משנחאי במכון היצוא

 

 

טל רשף מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים, יועץ לפיתוח עסקי ועסקים בהודו  ועסקים בסין , מחבר הספר המדריך הישראלי לעסקים בסין . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים