שתף קטע נבחר

חשש לדמוקרטיה: הונגרים הפגינו נגד סגירת רדיו

זה שבועות שממשלת הונגריה תחת מתקפה מצד ארה"ב, אירופה והאופוזיציה, בשל חוקה חדשה שלטענתן פוגעת בדמוקרטיה. אמש הפגינו אלפים בבודפשט נגד הכוונה לסגור תחנת אופוזיציה: "הרדיו הוא רק סמל, הממשלה משתיקה אותנו"

אלפי הונגרים צעדו אמש (יום א') בבירה בודפשט, במחאה על הכוונה לסגור תחנת רדיו המזוהה עם האופוזיציה. המפגינים טענו כי מדובר בניסיונות של הממשלה להשתיק את המבקרים אותה, כחלק מהתהליך האנטי-דמוקרטי שעוברת לדבריהם ארצם.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

ההפגנה בבודפשט נערכה יממה אחרי שיותר ממאה אלף איש התאספו בבירה כדי להביע תמיכה בממשלת הונגריה,

שהותקפה לאחרונה על-ידי האיחוד האירופי, קרן המטבע הבינלאומית, ארה"ב והאופוזיציה במדינה המזרח אירופית. אלה טענו כי החוקה החדשה שנכנסה לתוקף בתחילת החודש, ושקודמה על-ידי הממשלה, פוגעת בדמוקרטיה במדינה.

 

גורמים בהונגריה ובעולם מתחו ביקורת נוקבת על החוקה החדשה, וטענו כי בין השאר היא פוגעת בסמכות השיפוטית של בית המשפט החוקתי בנוגע לנושאים חשובים כמו התקציב, ומשנה את שיטת הבחירות באופן שיסייע למפלגת השלטון לחזק את מעמדה. תקנות אחרות שכלולות בה עלולות לפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ובתקשורת, וגררו מחאה מצד עיתונאים. עוד חשש הוא שהחוקה תפגע בחופש הדת.

 

הפגנת ההמונים אתמול בבודפשט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת ההמונים אתמול בבודפשט(צילום: EPA)

 

החוקים החדשים, כך חוששים המתנגדים, גם יאפשרו לאנשים שמינתה או תמנה מפלגת השלטון לתפקידים במוסדות ציבור מרכזיים, לכהן בתפקידיהם הרבה מעבר לתקופת כהונתה של הממשלה הנוכחית. עוד סעיפים שמדאיגים אותם בחוקה: זה שעוסק באיסור אפליה, מבלי לציין באופן ספציפי גיל או נטייה מינית, וזה המגן על חייו של עובר מרגע היווצרו ושנתפש כחוק הסולל את הדרך לאיסור אפשרי או הגבלות עתידיות על ביצוע הפלות. לפי החוקה החדשה, מעתה שמה של הונגריה אינו עוד "הרפובליקה של הונגריה" אלא פשוט "הונגריה". "רפובליקה" הוא מונח המדגיש את שלטון העם.

 

מבקרי ממשלתו של ויקטור אורבן טוענים כי צעדיו נועדו בין השאר להגדיל את שליטתו על כלי התקשורת, בהם ערוצי שידור פרטיים וממלכתיים. עיתונאים ששבתו רעב בחודש שעבר טענו כי עורכים שמניעיהם פוליטיים מתערבים לעתים קרובות בשידורי החדשות בערוץ הטלוויזיה הממלכתי.

 

ראש הממשלה: מה אתם רוצים, זה החוק

מועצת התקשורת של הונגריה, שהוקמה לפי חוק תקשורת חדש שנחקק ב-2010, קבעה בדצמבר כי תחנת אופוזיציה

מקומית בשם Klub Radio לא תוכל לחדש את הרישיון שלפיו הוקצה לה תדר בבודפשט בעשור האחרון. לאחרונה כבר איבדה התחנה חמישה מעשרת התדרים שלה באזורי הכפר, מה שגרם לה לאבד רבים ממאזיניה.

 

"ההפגנה הזו נוגעת בראש ובראשונה לחופש הביטוי", אמר כריסטוף שז'אבו, מהנדס בן 29 שהשתתף בעצרת בבודפשט אתמול. "הרדיו והשתקתו הם רק סמל. יחד עם תחנת הרדיו הזו הממשלה משתיקה את הקולות האחרונים שמבקרים אותה".

 

את שרה ברדיו. ובקרוב, לא עוד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
את שרה ברדיו. ובקרוב, לא עוד(צילום: EPA)

 

בעליה של התחנה יזם תביעה כדי לשמור לעצמה את התדר, שאותו היא עומדת לאבד בחודש מרס לתחנה חדשה ולא מוכרת בשם Autoradio, שהגישה הצעה כספית גבוהה יותר. לפי דיווחים בתקשורת ההונגרית, מזכירת המדינה

האמריקנית, הילרי קלינטון, הזכירה את תחנת הרדיו Klub radio במכתב חריף ששלחה לאורבן בדצמבר, ושבו הביעה את דאגתה לדמוקרטיה בהונגריה. גם האיחוד האירופי הדגיש כי יש לאפשר את המשך פעילותה.

 

אורבן עצמו דחה את הטענות בראיון לתחנת הרדיו הציבורית Kossuth Radio ביום שישי. "אם מישהו מגיש בקשה לתדר הוא חייב להציג הצעה שיכולה לאפשר לו לזכות", אמר ראש הממשלה ההונגרי. "אם הם רוצים לשלם רק סכום זעום ביחס למה שמישהו אחר הציע לשלם, אז גם אם הכוחות החזקים ביותר בעולם יתמכו בהם, אני לא יכול להפר את חוקי הונגריה. הונגריה היא דמוקרטיה שבה שורר שלטון החוק. בתחרויות יש לנצח לפי החוקים, ולא בזכות קשרים פוליטיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלפים בבירה ההונגרית. רה"מ: "התחנה לא הציעה מספיק"
צילום: EPA
מומלצים