שתף קטע נבחר

איראן: חרם הנפט לא ישפיע עלינו, נמכור לאחרים

האיחוד האירופי הטיל אמברגו נפט היסטורי על טהרן, והאיראנים מנסים לשדר שהם לא מתרגשים: "אם המערב לא יקנה מאתנו נפט, נמכור אותו ללקוחות הלא-אירופים". אבל המטבע האיראני ממשיך להתרסק. נתניהו: "צעד בכיוון הנכון, המבחן - בתוצאה"

סגן יושב ראש ועדת החוץ והביטחון של הפרלמנט האיראני, איסמעיל כוסרי, אמר בצהריים (יום ב') כי חרם הנפט שהחליטה אירופה להטיל על ארצו לא ישפיע על טהרן. "אם המערב יימנע מרכישת נפט איראני, נמכור אותו ללקוחות הלא-אירופים שלנו", הצהיר כוסרי.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

שרי החוץ של האיחוד האירופי אישרו בצהריים את הצעד חסר התקדים שנועד לאלץ את איראן לזנוח את תוכנית הגרעין שלה. השרים אישרו שורה של סנקציות כלכליות נגד טהרן, ובראשן חרם הנפט. במסגרת החרם לא ייחתמו חוזים חדשים עם איראן לייבוא נפט ל-27 מדינות האיחוד האירופי, וחוזים קיימים יכובדו רק עד יולי הקרוב. עוד הוחלט על הקפאת נכסים של הבנק המרכזי של איראן.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בעקבות אישור חרם הנפט: "זהו צעד בכיוון הנכון. את הסנקציות צריך לבחון בהתאם לתוצאות. נכון להיום איראן ממשיכה לייצר נשק גרעיני ללא הפרעה". גם השרים אביגדור ליברמן ואהוד ברק בירכו. "מדובר החלטה חשובה מאוד", אמר שר הביטחון.

 

האיחוד האירופי החליט להטיל את חרם הנפט אחרי ששורה של סנקציות קודמות, בשנים עברו, לא שכנעה את איראן לזנוח את תוכנית הגרעין שלה, שבמערב משוכנעים כי נועדה לפיתוח נשק אטומי. האיחוד האירופי הוא היבואן מספר 2 של נפט איראני, ורק סין מייבאת מאיראן יותר נפט ממנו. הנפט מהווה 90% מהסחורה שאיראן מייצאת לאירופה, ועל כן לאמברגו עשויה להיות משמעות גדולה.

 

שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, אמר בצהריים כי הצעד הוא חלק מ"חבילת סנקציות חסרת תקדים" נגד איראן. "אני חושב שהיא מוכיחה את הנחישות של האיחוד האירופי בעניין הזה", אמר הייג. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרה בדרכה לישיבת שרי החוץ בבריסל: "הלחץ בדמות הסנקציות נועד לנסות לוודא שאיראן לוקחת ברצינות את הבקשה שלנו לשבת לשולחן המשא ומתן".

 

שרת החוץ האירופית אשטון בישיבת הסנקציות בצהריים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרת החוץ האירופית אשטון בישיבת הסנקציות בצהריים(צילום: EPA)

 

ההנהגה העליונה של איראן איימה לאחרונה לסגור את מצרי הורמוז האסטרטגיים אם אירופה תטיל את אמברגו הנפט. כוסרי אמר גם היום "אם תהיה פגיעה במכירת הנפט של איראן, חד משמעית - נסגור את מצרי הורמוז", אך כוונתו בכך היא כנראה למצב שבו ארה"ב תמנע בכוח מאיראן למכור נפט למדינות אחרות, מהלך שכרגע לא עומד על הפרק כלל.

 

המטבע האיראני איבד לאחרונה 50% מערכו

כוסרי, הנחשב למקורבו של נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד, המשיך בתסריט ואמר כי נראה שתפרוץ מלחמה, ואז איראן "תוכל להפוך את העולם למקום לא-בטוח עבור האמריקנים". דבריו הובאו בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית למחצה "פארס", והוא אמר אותם זמן קצר לפני ההחלטה הרשמית על חרם הנפט.

 

מצרי הורמוז, שאיראן מאיימת בסגירתם, נמצאים בין המפרץ הפרסי למפרץ עומאן. אורכם כ-280 ק"מ ורוחבם נע בין 48 ל-80 ק"מ. הנקודה הצפונית ביותר שלהם מצאת בתחומה של איראן, והדרומית - בעומאן. למצרים חשיבות אסטרטגית רבה,

בשל היותם נתיב ההובלה הימי היחיד למכליות הנפט ממדינות המפרץ הפרסי וכמעט היחיד לאיחוד האמירויות הערביות. בעשורים האחרונים עברו דרכם 25% מתפוקת הנפט העולמית.

 

האיראנים בתרגיל צבאי במצרי הורמוז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
האיראנים בתרגיל צבאי במצרי הורמוז(צילום: MCT)

 

ובינתיים, בצל הטלת חרם הנפט האירופי על איראן, ממשיך שערו של המטבע האיראני לצנוח מול הדולר האמריקני. לפי דיווחים מטהרן, המטבע האמריקני נמכר כעת תמורת 20,600 ריאל איראני, ובכך משלים המטבע האיראני ירידה של כמעט

50% מאז סוף דצמבר. מאז יום שישי האחרון חלה ירידה של 10% בערכו.

 

המאמצים חסרי התקדים לפגוע בייצוא הנפט של איראן, שאחראית ל-2.6 מיליון חביות הנסחרות בשווקי העולם מדי יום, גרמו להשארת מחירי הנפט בעולם גבוהים. גורמים רשמיים אמרו כי כעת יש מאמץ דיפלומטי להבטיח אספקת נפט מיצרניות אחרות. סעודיה, יצרנית הנפט מספר 1 בעולם, אמרה מוקדם יותר החודש כי היא מוכנה להגדיל את הייצור שלה בשני מיליון חביות ליום.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איראן אחמדינג'אד. המקורב שלו מזהיר
צילום: רויטרס
חיילים איראנים בתרגיל במצרי הורמוז
צילם: EPA
מומלצים