שתף קטע נבחר

דיווח מהטרק הבוער בצ'ילה: הישראלים חזרו בגדול

האש בפארק לא כבתה לחלוטין, מסלולים רבים עוד סגורים ורותם זינגר עדיין מוחזק כחשוד במדינה - אך בטורס דל פאינה רואים בעיקר חולצות מהצבא וסנדלי שורש. אנטישמיות? "הישראלים הם Loco", אומר ל-ynet בעל הוסטל, אבל המקומיים מאשימים בעיקר את מערך הכיבוי

למרגלות שלושת עמודי הגרניט האימתניים בלב שמורת טורס דל פאינה בצ'ילה שוכן "העמק הצרפתי", גיא ירוק ופראי שנחצה על ידי אינספור נהרות טורקיז שטופי מי קרחונים. בסוף השבוע שעבר נפתח מחדש שביל הגישה לעמק, ובין הראשונים לצעוד אל תוך פיסת גן העדן היו דווקא מטיילים ישראלים - אלו שהואשמו תחילה בהצתת השריפה שהחריבה חלקים נכבדים משטחי אחת השמורות היפות ביותר בדרום אמריקה.

 

עוד על השריפה והישראלי העצור בצ'ילה:

 

צועדים קדימה. ישראלים בשמורת הטורוסים (צילום: רועי ענתבי) (צילום: רועי ענתבי)
צועדים קדימה. ישראלים בשמורת הטורוסים(צילום: רועי ענתבי)

 

בשביל הנוף הזה שווה לבוא, גם כשחלק שרוף (צילום: רועי ענתבי) (צילום: רועי ענתבי)
בשביל הנוף הזה שווה לבוא, גם כשחלק שרוף(צילום: רועי ענתבי)
 

סרטון של 29 שניות המתעד את ההתנפלות האנטישמית על רותם זינגר בתחילת החודש הבריח לתקופה את המוצ'ילרים הישראלים מאתר החובה בצ'ילה. עם פתיחת חלק מהמסלולים בפארק,

 בהם השביל הפופלרי המוביל לטורסים (אותם מצוקים מחודדים, המתנשאים לגובה של מאות מטרים), שבו למקום מאות צעירים ישראלים. "אני מטייל כאן שלושה ימים ולא הרגשתי יחס רע, להפך - נעים לי", מספר דניאל גל מירושלים רגע לפני שהוא מתיישב לתפוס אוויר ולצפות בנוף.

 

בשבילים המתעקלים בין הרים מושלגים ואגמים ענקיים קשה לפספס את הנוכחות הישראלית - לובשי חולצות של יחידות צבא וסנדלי שורש שולטים ללא עוררין. בשעת בוקר גם נשמע מבין העצים לחש תפילה מפי צעיר עטוף בטלית. התופעה אינה חומקת מעיני המקומיים. מטיילות מהבירה סנטיאגו שהתעניינו מאיפה אנחנו לא הופתעו מהתשובה: "יש כאן יותר ישראלים מצ'יליאנים", קבעו בחיוך.

 

"אחרי שמועות מפה לאוזן שהתחילו כבר כשהגעתי לבואנוס איירס, לא ידעתי למה לצפות בטורסים", סיפרה הדס קופרמן, "אבל החלטתי שאם אני כבר באזור אסור לי לפספס את הטרק". גם לה אין תלונות על היחס מצד המקומיים. "בנות שנסעו במונית בעיירה סמוכה סיפרו שהנהג 'המליץ' להן להזדהות כשבדיות ולא כישראליות בגלל הבלגן סביב השריפה, אבל חוץ מהמקרה הזה לא שמעתי או ראיתי משהו חריג". בזמן שהיא מסייעת לשני חבריה בבישול הלילי במחנה היא מציינת את המחסור בפקחים בפארק ואת "כאב הלב" ממראות ההרים השחורים מאש.

 

"להגיד ישראלי מוכר יותר עיתונים"

העיירה המנומנמת פורטו נטאלס, "שער הכניסה" לפארק הטורסים, חזרה לחיים בשבועיים האחרונים. בעקבות השריפה שפרצה בסוף החודש שעבר וסגירת השמורה למבקרים נפגעו מאות עובדי תיירות המתפרנסים מגל המטיילים השוטף את המקום - בפרט כעת, בתקופת הקיץ. "מלא חבר'ה נשארו בלי עבודה וכעסו", מסביר לנו חואן לאסה את המניעים של חלק מהמקומיים שנראו מקללים את זינגר כשנעצר. חואן, בעל משרד תיירות ואכסניה, הפך עם השנים למארח הלא רשמי של המטיילים הישראלים שמגיעים לפארק.

 

פנו דרך לסוסים. הכניסה לטרק (צילום: רועי ענתבי) (צילום: רועי ענתבי)
פנו דרך לסוסים. הכניסה לטרק(צילום: רועי ענתבי)

 

המקומיים יודעים באיזו שפה להשתמש כדי להשיג לקוחות (צילום: רועי ענתבי) (צילום: רועי ענתבי)
המקומיים יודעים באיזו שפה להשתמש כדי להשיג לקוחות(צילום: רועי ענתבי)

 

בעברית כמעט מושלמת הוא מספר שרק לפני ימים אחדים שוב התמלא ההוסטל שלו במוצ'ילרים עבריים, אחרי שבועיים דלילים מאוד. הקבוצה הישראלית הראשונה שנכנסה לפארק אחרי הדליקה זכתה לליווי אישי של חואן, "כדי שלא ירגישו אשמים", הסביר. חואן גם עזר לזינגר בתרגום החקירה. "עם טישו אתה לא יכול להתחיל שריפה", קובע המארח, ומפנה אצבע מאשימה לרשויות האחראיות לשמורה: "הפקחים מאוד צעירים ולא מנוסים ואין כבאיות".

 

למרות דיווחים על חשד לגל הצתות מכוון, זינגר עדיין מוחזק כחשוד. רק בשבוע שעבר הותר לו לעזוב את האזור לסנטיאגו, אך עדיין נאסר עליו לצאת מצ'ילה. "למדינה היה אינטרס למצוא אשם - וישראל מוכרת יותר עיתונים מקוסטה ריקה", ניסה חואן להסביר את ההתנפלות התקשורתית על הצעיר הישראלי.

 

מי קרחונים בין מצוקי הענק (צילום: רועי ענתבי) (צילום: רועי ענתבי)
מי קרחונים בין מצוקי הענק(צילום: רועי ענתבי)

 

בדיווח על חקירת השריפה בעיתון המקומי "הפינגווין" כלל לא הוזכר השבוע שמו של החשוד הישראלי. "יש נושאים רבים שיש להתייחס אליהם, לא רק מה אירע ואיך זה קרה", צוטטה ראש צוות החקירה, אנדריאה מולנה, שבדבריה רמזה לרשלנות מצד רשויות הפארק. היא ציינה כי לאחרונה צומצם כוח האדם בשמורה והדגישה שתיבדק הטענה שהפקחים לא עברו הכשרה מספקת. "הדבר החשוב ביותר הוא להפיק לקחים מהשריפה", אמרה מולנה. דבריה מקבלים משנה תוקף נוכח העובדה שלפני שבע שנים עלו באש 155 קמ"ר בשריפת ענק שפרצה עקב רשלנות של מטייל צ'כי.

 

ברקע: הטורוסים, עמודי הגרניט המרהיבים (צילום: רועי ענתבי) (צילום: רועי ענתבי)
ברקע: הטורוסים, עמודי הגרניט המרהיבים(צילום: רועי ענתבי)

 

אבל לא כולם מאירי פנים לישראלים כמו חואן. בשיא השריפה נתלו בכמה אכסניות שלטי "אין כניסה לישראלים". מאז הם הוסרו, ובחלונות הראווה מככבות המלצות בעברית. "כישראלים תתנהגו יותר בקפידה", ממליץ סבסטיאן, בעל הוסטל מקומי. בשיחה איתנו הוא מדגיש כי הפארק מחויב לתגבר את מערך הכיבוי, אך באותה נשימה מבקר את האופי הישראלי שאולי הוביל לדליקה: "אתם שונים, אחרי הצבא לא נשמעים לכל ההוראות - הישראלים הם Loco (משוגעים)".

  

אסור לעשן לאורך כל המסלול

לפי הרשויות המקומיות עדיין לא כבו כל מוקדי השריפה בפארק, אך האש בשליטה. למטיילים במסלולים הפתוחים בשמורה קשה לפספס את ההרים השחורים מפיח הבולטים לצד עמקים ירוקים ושדות חורש טבעי שניצלו מהלהבות. שטחים רבים בחלק המערבי של השמורה נשרפו כליל - יותר מ-100 קמ"ר - 

אך הנופים המרהיבים באזורים שנשמרו, שכל ניסיון לתארם במילים רק יפחית מעוצמתם, ללא ספק שווים את הביקור.

 

מאז הדליקה מקפידים יותר על נוהלי האש בפארק. אסור להדליק מדורה גם במחנות הקמפינג, ונאסר כליל לעשן במסלולי ההליכה. הנכנסים לשטח השמורה מתבקשים לחתום על התחייבות לציית לכללים ולהצהיר על פרטיהם האישיים. "עזוב אותך מאנטישמיות, יש פה עכשיו פחות מטיילים וזה אומר גם פחות ישראלים, ועוד יותר שווה לבוא", מסכמים ארבעה מטיילים מרוצים מכוכב יאיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברקע: קטע מהשמורה שעלה באש
צילום: רועי ענתבי
רועי ענתבי בטרק
צילום: רועי ענתבי
"כישראלים תתנהגו יותר בקפידה"
צילום: רועי ענתבי
רותם זינגר בבית המשפט. "בטישו אי אפשר להתחיל שריפה"
צילום: AP
מומלצים