שתף קטע נבחר

הגיעה לנווה תרצה מורה, והפכה למפקדת הכלא

סגן-גונדר שרה פרידמן הגיעה לשב"ס מתוך סקרנות אחרי שהייתה מורה בתיכון. בכלא שבו כלואות בין היתר ענת קם ומארי פיזם היא מנסה לתת לאסירות כלים להתמודד עם החיים שאחרי השחרור: "הסטיגמה מקשה עליהן להתקבל לעבודה"

הסבה מקצועית: סגן-גונדר שרה פרידמן, מפקדת כלא הנשים נווה תרצה שברמלה, הגיעה לתפקיד הבכיר אחרי 26 שנות קריירה בשירות בתי הסוהר. לדברי פרידמן, בת 57, היא הגיעה לתחום מתוך סקרנות: "הייתי מורה למחשבת ישראל ויהדות בבית ספר התיכון הסמוך לכלא, ותמיד סקרן אותי מה קורה מעבר לחומות הכלא".

 

עוד בחדשות ynet:

איראן: שיגרנו לחלל לוויין צילום מתקדם יותר

נער מפגר גר שנתיים בכלוב בסלון: "זה להגנתו"

 

לאחר שהתחילה לעבוד עם אסירות הבינה פרידמן כי הטיפול בהן שונה מאוד מהכנת תלמידים לבגרות. "פה אני יכולה יותר להשפיע ולתת להן כלים להתמודד עם החיים בחוץ. את התלמידים לימדתי עד מבחן הבגרות וזהו".

 

נותנת לאסירות כלים להתמודד עם החיים בחוץ. סגן-גונדר פרידמן  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נותנת לאסירות כלים להתמודד עם החיים בחוץ. סגן-גונדר פרידמן (צילום: ירון ברנר)

 

בעבר היו כלואות בכלא נווה תרצה 120 אסירות, ואילו כיום נמצאות בו כ-200 אסירות פליליות. במתקן נמצא גם בית מעצר של נשים החשודות בפלילים. עקב העלייה במספר האסירות הפליליות ומחסור במקום, הועברו האסירות הביטחוניות לכלא השרון משיקולי מקום והפרדתן מהאסירות הפליליות.

 

לצד העלייה במספר האסירות בכלא, חלה החמרה גם בעבירות שבגינן הן מרצות את מאסרן. בין האסירות המפורסמות שכלואות בנווה תרצה ניתן למצוא את ענת קם שהורשעה בגניבת מסמכים מצה"ל, סיגלית חיימוביץ' שהורשעה ברצח הנער אסף שטיירמן, מארי פיזם שהורשעה ברצח בתה רוז, ומיכל אלוני שעומדת לדין על רצח שתי בנותיה הקטנות.

 

כלא או פנימייה? אסירות לומדות בניית ציפורניים

כלל לא בטוח שאדם זר שיבקר בכלא יזהה שמדובר במתקן שב"ס, וסביר יותר שיחשוב שמדובר בפנימייה. על אף החומות הגבוהות, דלתות הברזל הנטרקות ותאי המאסר, האסירות עסוקות במשך רוב היום, מי בעבודה ומי בלימודים. באגף נולדו לאחרונה שני תינוקות ובשניים מהתאים נתלו ציורי ילדים, והתאים מרוהטים במיטת תינוק לצד עגלת תינוק.

 

זה לא תחנת טיפת חלב, זה חדר באגף בכלא נווה תרצה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
זה לא תחנת טיפת חלב, זה חדר באגף בכלא נווה תרצה(צילום: ירון ברנר)

 

"אנחנו מנצלים את תקופת המאסר לצורך טיפול ושיקום של האסירות כדי שלאחר שחרורן לא יחזרו לכאן", אומרת פרידמן, "יש בכלא מפעל יצרני, לימודי מקצוע כמו בניית ציפורנים, שזירת פרחים, טיפול באמצעות בעלי חיים ועוד.

אנחנו רואים בענישה הזדמנות לטיפול על מנת לתת לאסירות כלים להתמודד מחוץ לכלא".

 

על אף המאמצים המושקעים באסירות, על פי הסטטיסטיקה 50 אחוזים מהן יחזרו לכלא לאחר השחרור. "אנחנו מנסים לתת להן כלים להתמודד מחוץ לכלא, אך הדבר לא פשוט. יש אסירות שמשתחררות וכלום לא ממתין להן בחוץ, אפילו לא משפחה תומכת, והסטיגמה של אסירה משוחררת מקשה עליהן להתקבל לעבודה", הוסיפה מפקדת הכלא, "המאבק בחוץ ובפרנסה לא קל ואז הן מבצעות עבירות וחוזרות לכלא. ניסיתי לקדם חוק שיחייב מקומות ציבוריים לקבל לעבודה אסירות משוחררות כדי לשקם אותן, אך לא הצלחתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגן-גונדר שרה פרידמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים