שתף קטע נבחר

דיור בר השגה: האם השכירות באמת תרד?

תוכניות הממשלה לדיור בר השגה כוללות שני מסלולים לשיווק קרקעות שעליהן יבנו דירות בשכירות מפוקחת, אך אין קריטריון לקביעת גובה השכירות. האם היא באמת תרד? כרגע זה תלוי במועצת מינהל מקרקעי ישראל וברצון הטוב של היזמים. בתנועת המחאה מתנגדים ודורשים "לא יותר מ-30% מהשכר החציוני"

מינהל מקרקעי ישראל אישר היום את הצעת שר השיכון, לנסח מחדש קריטריונים לדיור בר השגה. הקריטריונים החדשים, שמעוררים סערה פוליטית וציבורית, נוסחו על מנת שניתן יהיה להתחיל לשווק את מאות יחידות הדיור החדשות שמשרד השיכון נדרש לשווק בעקבות המחאה החברתית שהתעוררה בקיץ האחרון.

 

דירות אלה ישווקו במסגרת שני סוגי מכרזים לציבור שאינו מסוגל לרכוש דירה במחירי השוק: מחיר למשתכן ושכירות מפוקחת. במכרזי מחיר למשתכן המדינה מציעה לקבלנים לקבל קרקע בחצי מחיר והזוכה בקרקע הוא הקבלן שמציע לאזרחים את המחיר הנמוך ביותר לרכישת דירה. כך משתמשת המדינה במשאב הקרקע שמצוי בידה, כדי לספק דירות זולות יותר לזוגות הצעירים שרוצים לרכוש דירה.

 

מכרזי השכירות המפוקחת מהווים בסוג חדש של דיור בר השגה, שנפוץ מאוד בעולם אך בישראל לא נוסה עד כה. נכונות הממשלה לשווק דירות במסלול של שכירות מפוקחת היא פועל יוצא של המחאה החברתית שהחלה בעקבות מחירי השיכירות המאמירים בתל אביב וגלשה למחאה כלל ארצית על יוקר המחיה.

 

במסגרת התןכנית, מינהל מקרקעי ישראל ישווק קרקעות ליזמים שיבנו בניינים וישכירו חלק מהדירות במחיר מפוקח לזכאים. הזכאים יהיו זוג או יחיד מעל גיל 35 ששכרם אינו עולה על כפל השכר הממוצע במשק. 45% מהדירות יוקצו למשפחות עם 3 ילדים, 35% מהדירות יוקצו למשפחות עם ילד או שניים ו-20% יוקצו לזוגות ללא ילדים ורווקים מעל גיל 35.

 

שיטת הניקוד תהיה זהה לשיטת הניקוד במכרזי דיור למשתכן, עם 30 נקודות עבור שירות צבאי, 70 נקודות עבור ותק שנות נישואים וללא התייחסות למיצוי כושר השתכרות.

 

המינהל יהיה רשאי לבחור בין שני מסלולים: מסלול אחד, שבו תימכר הקרקע ב-70% הנחה והיזמים יתחרו ביניהם על המחיר הנמוך ביותר לשוכרים. היזם יוכל למכור 40% מהדירות ולהשכיר 20% מהדירות במחיר חופשי. 20% מהדירות יושכרו במחיר שנקבע במכרז ושכר הדירה שלהן יוצמד למדד המחירים לצרכן למשך 10 שנים.

 

המינהל יוכל לבחור במסלול נוסף, שבו הוא יקבע את גובה השכירות המפוקחת ל-10 שנים והיזמים יתחרו ביניהם על מחיר הקרקע כאשר לא יקבע מחיר מינימום, כלומר יזם יוכל לקנות את הקרקע במחיר נמוך מאוד, ובלבד שהוא הציע את המחיר הגבוה ביותר. במסלול זה יתחייב היזם להשכיר 25% מהדירות במחיר מפוקח וכל שאר הדירות (75%) יוכלו להימכר בשוק החופשי.   

כולם כועסים על אטיאס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כולם כועסים על אטיאס(צילום: גיל יוחנן)

  

הביקורת והמחאה - מה למד אטיאס בעולם?

תוכניתו של שר השיכון מעוררת התנגדות בקרב גורמים רבים. בסיעת ישראל ביתנו תקפו את ההחלטה שלא לכלול קריטריון של מיצוי כושר השתכרות, ואיימו להתנגד ליוזמה בממשלה.

 

בקרב פעילי המחאה החברתית מעוררת התוכנית התנגדות על רקע היעדר הגדרה לשכירות בר השגה. תוכניתו של אטיאס, הם טוענים, משאירה בידיו של המינהל או של היזם את הכוח לקבוע מהי שכירות נמוכה במקום להגדיר מהי שכירות כזו כאחוז מהשכר, או בצמוד למדד כלשהו.

 

צוות הדיור של ארגון "האסיפה הארצית - רשת קהילות המחאה", אף השיק קמפיין אינטרנטי בנושא שבו נשלחו לגולשים דרך הרשתות החברתיות קריקטורות של שר השיכון, המבקר כביכול בערי העולם ומנסה ללמוד בהן כיצד ליישם דיור בר השגה.

 

תחת הכותרת "שר אטיאס לומד על דיור בר השגה בעולם" קוראות הקריקטורות לקביעת שכירות "שאינו עולה על 30% מההכנסה". בארגון, שעובד עם הקואליציה לדיור בר השגה והכלכלן יוסי זעירא, דורשים לקבוע כי השכירות המפוקחת בישראל תיקבע באופן אזורי ותעמוד על שיעור של 30% מהשכר החציוני בכל אזור, כדי להתחשב בפערי השכר בין המרכז לפריפריה.

 

מחר יפגינו אנשי האסיפה הארצית מחוץ למשכן הכנסת ויניפו שלטים הנושאים את הקריקטורות של שר השיכון. ההפגנה תתרחש בשעה שבה יתכנסו ועדות הפנים והכלכלה לדון ב"חוק דיור בר השגה" שניסח חבר הכנסת אמנון כהן מש"ס. לדבריהם גם החוק הזה אינו מגדיר מהי שכירות ברת השגה וקובע כי דיור בר השגה יהיה דיור במחירי השוק.

 

גם המערכת הפוליטית נשמעה ביקורת על היעדר הגדרה לשכירות ברת השגה. יו"ר מפלגת העבודה, חה"כ שלי יחימוביץ' התייחסה לרפורמה של אטיאס וטענה כי "הקרקע תועבר בחינם ליזמים בלא שום ערובה לכך שבקצה הדרך יהנו הרוכשים ממחיר סביר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה מחוץ למינהל מקרקעי ישראל היום
צילום: גיל יוחנן
מחירי השכירות: אין התייחסות לכושר השתכרות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים