שתף קטע נבחר

אסון במגרש במצרים: "לא כדורגל, מלחמה"

עולם הספורט המצרי מתקשה לקבל את האירועים הקשים במגרש. שדרן בכיר בכה בשידור: "אנשים מתו בגלל כדורגל, זה מה שרצינו?". העימותים עם שריקת הסיום הביאו להימלטות המונית מהיציעים ול-74הרוגים, שרבים מהם נמחצו. הגנרל טנטאווי הקים ועדת חקירה. עמרו מוסא: "עלינו להתאחד"

אסון במגרש הכדורגל . במצרים מנסים הלילה (יום ה') לעכל את שאירע באצטדיון הכדורגל בפורט סעיד, אסון הכדורגל הנורא ביותר בהיסטוריה המצרית. לפחות 74 בני אדם נהרגו, ויותר מ-1,000 נפצעו. רבים מהם נמחצו בעת שניסו להימלט מהמקום. ראש המועצה הצבאית הורה על הקמת ועדת חקירה, והפרלמנט צפוי להתכנס לישיבת חירום.

 

חדר ההלבשה של אל-אהלי, לאחר ההתפרצות למגרש

 

המצב באזור האצטדיון לא נרגע גם שעות לאחר העימותים, והצבא שלח שני מסוקים כדי לפנות את שחקני אל-אהלי, אחת הקבוצות המצליחות במצרים, שרוב הנפגעים הם אוהדיה. מוחמד אבו-טריקה, שחקן הקבוצה, אמר בעצב: "הדבר הזה אינו כדורגל. זוהי מלחמה, ואנשים מתים מול עינינו. אין אבטחה או אמבולנסים. אני קורא לבטל את הליגה. המצב נורא, ואסור שהיום הזה יישכח". שחקן אחר הוסיף: "הייתה אווירת טרור".

 

השוטרים מתעמתים עם אוהדי אל-מסרי ביציעים

 

ואכן, ההתאחדות המצרית לכדורגל הודיעה על דחיית כל המשחקים למועד בלתי ידוע, ואפשרות ביטול העונה נמצאת על הפרק.  אחד משחקני קבוצת אל-אהלי, סיד חמדי, אישר כי השחקנים והצוות הטכני בריאים ושלמים וכי הם יצרו קשר עם בני משפחתם כדי להרגיע אותם.

 

"אנשים מתו בגלל משחק כדורגל"

אנשי התקשורת ושדרני הספורט המצרים התקשו אף הם לעכל את מה שאירע בפורט סעיד. אחד ממגישי הספורט המפורסמים במדינה, אחמד שוביר, פרץ בצעקות המלווות בבכי: "יש אנשים שמתו במגרש כדורגל כתוצאה מעימותים בין מצרים למצרים".

 

שדרן הספורט המצרי הבכיר, אחמד שוביר, פורץ בבכי

 

"מדובר באנשים שמתו בגלל משחק הכדורגל, האם זה מה שרצינו?", תהה שוביר. דבריו גרמו לאורחים האחרים באולפן לפרוץ בבכי גם כן. בדבריו הקשים, ביקש שוביר מכל הספורטאים להגיע מחר למשמרת מחאה שתיערך בכיכר הספינקס בקהיר ב-12:00 בעקבות האירועים הקשים.

 

המהומות החלו ממש עם שריקת הסיום שחתמה ניצחון מפתיעה של אל-מסרי המקומית על יריבתה המרה, אל-אהלי, אחת הקבוצות הבכירות במצרים, שלאוהדיה חלק משמעותי במחאה נגד משטר מובארק והשלטון הצבאי. אוהדי אל-מסרי המשולהבים הסתערו לתוך המגרש, בעודם משליכים אבנים ומקלות.

 

אש אצטדיון בפורט סעיד. האוהדים נמלטים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אש אצטדיון בפורט סעיד. האוהדים נמלטים(צילום: רויטרס)

 

לפי עדי ראייה, הם רדפו אחרי שחקנים ואוהדים של יריבתם, שהחלו להימלט לעבר היציאות. שוטרים ניסו ליצור חוצץ בינם לבין שחקני אל-אהלי, שברחו לחדר ההלבשה. עד מהרה השוטרים נותרו חסרי אונים אל מול האוהדים הרבים. אחדים מהם הצליחו למלט מאמן של אל-אהלי מאוהדי אל-מסרי שהיכו אותו נמרצות.  

 

עיתונאי: "אלה שהידים במהפכה"

ראש המועצה הצבאית השולטת במצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, הורה על הקמת ועדת חקירה בעקבות המהומות והוסיף כי הנפגעים בעימותים יזכו לפיצויים לאחר שיתבררו עובדות המקרה. "אירועים כאלו יכולים להתרחש בכל מקום בעולם, אבל אנחנו לא ניתן לאחראים לחמוק מדין", אמר בראיון טלפוני לערוץ הטלוויזיה בבעלות קבוצת אל-אהלי. "אם מישהו מתכנן לערער את היציבות במדינה, הוא לא יצליח".

 

המועמד לנשיאות מצרים, עמרו מוסא, גינה בחריפות את האירועים: "תקריות האנרכיה הביטחונית שגברו בימים ובשבועות האחרונים עשויות להוביל לריבוי הפרות הסדר במצרים". הוא דרש מכל המצרים "להתאחד ברגעים הקשים ולגייס את כל המוסדות המצריים הנוגעים בדבר כדי לעצור את הזרם השלילי והמסוכן הזה".

 

המהומות בכר הדשא. "איפה מנגנוני הביטחון?" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המהומות בכר הדשא. "איפה מנגנוני הביטחון?"(צילום: AFP)

 

העיתונאי ואאל קנדיל קרא לציבור: "אני מבקש מכם - אל תגידו הרוגים במהומות במגרשים. אִמרו שמדובר בשהידים חדשים במהלך של המהפכה". 

 

האומן נביל אל-חלפאוי בחר דווקא להאשים את האחים המוסלמים והסלפים במה שקרה: "איפה השרשראות האנושיות של האחים המוסלמים והסלפים בפורט סעיד כדי שיאבטחו את הקהל של אל-אהלי ויאפשרו להעניק להם עזרה ראשונה? מנגנוני הביטחון חוששים להתעמת עם התוקפים".

 

אל-אהלי: היסטוריה של אלימות פוליטית

אין זו הפעם הראשונה שהכדורגל במצרים נקשר במהומות במדינה ובערעור היציבות הביטחונית בה. כלי תקשורת במדינה ובעולם סימנו כבר בשנה שעברה את אוהדי אל-אהלי, כמי שמילאו תפקיד משמעותי בהתנעת ההתקוממות נגד חוסני מובארק, שהובילה להדחתו. לפי דיווחים מסוימים, אוהדי ה"אולטרה" של אל-אהלי מילאו במחאה נגד משטר מובארק תפקיד משמעותי יותר מכל ארגון אחר.

 

שחקני אל-אהלי נמלטים לחדר ההלבשה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שחקני אל-אהלי נמלטים לחדר ההלבשה(צילום: AFP)

  

האוהדים הקיצוניים של אל-אהלי ידועים בקשיחותם ובנטייתם להפעיל אלימות, כשהם חשים כי יש בה צורך. הארגון שלהם הוקם באופן מסודר רק ב-2007, אך לאורך השנים הם ידעו עימותים קשים עם משטרת מצרים, שרק הגבירו את האיבה בין הצדדים. בהתחשב בכך שהשוטרים הם שנפרסו ברחובות בימים הראשונים של הפגנות המחאה כדי לדכא אותן, ניתן להבין אולי מדוע לאוהדי אל-אהלי הייתה מוטיבציה מיוחדת לאתגר אותם.

  

בספטמבר שעבר דיווחו כלי תקשורת בעולם כי אוהדי אל-אהלי מילאו תפקיד מרכזי במיוחד גם במהומות מול שגרירות ישראל, שבמהלכן פרצו המונים אל השגרירות, שרפו את דגל ישראל ואילצו כוח קומנדו מצרי לחלץ שישה ישראלים שנלכדו בבניין. לפי חלק מהדיווחים אז, הם היו הגורם הבלעדי שהוביל את ההתפרעויות, ולצדם התפרעו גם אוהדים של היריבה העירונית זמאלק.

 

האוהדים הבעירו חלק מהיציעים במגרש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האוהדים הבעירו חלק מהיציעים במגרש(צילום: EPA)

 

במצרים טענו אז כי רבים מהמשתתפים בהפגנות מול שגרירות ישראל היו למעשה אוהדים זועמים שכעסו על המשטרה אחרי שבעימותים בינם לבין כוחות הביטחון בתום משחק כדורגל באותו השבוע נפצעו כ-80 בני אדם.

העימותים החלו אז אחרי שבמהלך משחק, אוהדי אל-אהלי השמיעו קריאות נגד מובארק ושר הפנים לשעבר, חביב אל-עדלי.

 

כתב ה"ניו-יורק טיימס" העיד אז כי נוכחות ה"אולטרס" בהפגנות מול השגרירות הייתה בולטת, וכי הם היו כוח דומיננטי מאחורי האלימות. "הם הובילו את ההתקפות על משרד הפנים ועל בניין הביטחון שליד שגרירות ישראל. הם המשיכו את העימותים מחוץ לשגרירות הרבה אחרי שאחרים הלכו הביתה", דיווח הכתב.


פורסם לראשונה 01/02/2012 23:53

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אסור שהיום הזה יישכח"
צילום: AFP
שחקני אל-אהלי נמלטים
צילום: AP
השוטרים נותרו חסרי אונים
צילום: רויטרס
אוהדים נמלטו לחדרי ההלבשה
גינה את האירועים. עמרו מוסא
צילום: EPA
מומלצים