שתף קטע נבחר

שיגור הטיל לחלל - מסר לארה"ב

טכנולגיות שיגור הלוויינים יכולה לשמש לשיגור טילים בליסטיים, המצוידים בראשי קרב גרעיניים. אותם טילים יכולים להגיע עד ארה"ב. הניסוי מראה שבטהרן רוצים להפוך למעצמה גרעינית

בחודשים האחרונים נחשף שהמשטר האיראני לא רק מפתח נשק גרעיני, אלא גם מתכוון להפוך למעצמה גרעינית עולמית - שיכולה לאיים לא רק על אירופה, אלא גם על ארצות הברית.

 

עוד פרשנות בנושא איראן ב-ynet:

 

שיגור הלוויין האיראני אמש באמצעות טיל שפותח ונבנה באיראן מעיד על יכולת שיגור לטווחים של אלפי קילומטרים. היכולת להציב לוויין בחלל דורשת טיל עם מנוע רב כוח, שפועל זמן רב יחסית ומרים לגובה רב של מאות קילומטרים. משימה כזאת מצריכה מנועים בעלי חוזק רב בהרבה ממה שנחוץ לטיל בליסטי כמו השיהאב 3, שיכול להגיע ל- 1,500 ואולי 2,000 ק"מ.

 

הלוויין ששוגר אתמול תודלק בדלק נוזלי, לכן הטיל שבאמצעותו שוגר הלוויין היה חשוף הרבה זמן על המשגר בחוץ, כדי לתדלקו. אם היה מדובר בטיל למטרות צבאיות החשיפה הממושכת יחסית למשך כ-40 דקות הייתה מאפשרת לפגוע בו.

 

העין המערבית פקוחה

מפני שטכנולוגית הטילים המשמשת לשיגור לוויינים יכולה, לפחות תיאורטית, לשמש לשיגור טילים בליסטיים, מצוידים בראשי קרב גרעיניים, לטווחים של 5,000 ואפילו 10,000 ק"מ. שירותי ביון במערב עוקבים בדאגה גדולה אחרי ההתפתחות של טכנולוגיה זו באיראן.

 

אתמול גילה סגן ראש הממשלה והשר לנושאים אסטרטגיים, משה (בוגי) יעלון, כי איראן ניסתה לטפח מנוע לטיל בליסטי שהטווח שלו הוא 10,000 ק"מ. המנוע אמור היה להיות מתודלק בדלק מוצק, אבל בעת הניסוי לפני כחודשיים אירע פיצוץ מסתורי במתקן הפיתוח שנמצא במחנה של משמרות המהפכה והמנוע שנוסה יחד עם טילים בליסטיים רבים אחרים, ביחד עם צוות הפיתוח הבכיר של משמרות המהפכה, הושמדו כליל. בין 17 ההרוגים נמצא גם תת אלוף חסן טהרני-מוקדם, שעמד בראש מנגנון פיתוח הטילים הבליסטיים של משמרות המהפכה.

 

אם הניסוי היה מצליח יכול להיות שלאיראן הייתה כבר יכולת התחלתית לשגר טילים בליסטיים כדי לפגוע בשטחה של ארה"ב ועל ידי כך ליצור איום ישיר על המעצמה המערבית העולמית מספר אחת.

 

העובדה שהניסוי נערך במנוע של דלק מוצק גם לה יש משמעות אסטרטגית והיא שניתן היה להחביא את הטיל ולהגן עליו, על ידי הטמנתו במעבה האדמה ושיגורו מ"סילו" תת קרקעי מבטון מזוין. במקרה כזה, כדי להשמיד את הטיל בתוכו צריך להשתמש בנשק גרעיני, בדומה למה שיש לטילים הבליסטיים המשוגרים מהיבשה של ארה"ב, רוסיה, בריטניה וצרפת. במילים אחרות גם מבחינת בניית התשתית המוגנת לטילים הבליסטיים, איראן שואפת להשתוות למעצמות העולמיות.

 

לא רק בעיה של ישראל

לא קשה לתאר איזו השפעה עשויה להיות לעובדות אלה על יכולתה של איראן לאיים על מדינות ברחבי העולם ולסחוט אותן אם תצליח לחבר את היכולת הטילית האסטרטגית שהיא מפתחת לטווחים ארוכים מאוד - עם הנשק הגרעיני שהיא מנסה לפתח.

 

עובדה זו גם מסבירה מדוע ארה"ב שואפת ועושה מאמצים ניכרים להקים מערך ליירוט טילים ולהציב אותו באירופה ובטורקיה. למערך כזה יש סיכוי ליירט את הטילים האיראנים שיכוונו לא רק לאירופה, אלא גם לארה"ב. זו גם הסיבה שארה"ב מוכנה להתעמת עם רוסיה המתנגדת להקמתו של מערך זה.

 

ארה"ב רואה במערך ליירוט טילים אינטרס של ביטחון לאומי ראשון במעלה לעצמה. העובדות שנחשפו בימים האחרונים רק מאששות תפישה זו וגם מאששות את הטענה הישראלית האומרת שאיראן גרעינית וטילית איננה רק בעיה של ישראל, אלא בעיה של העולם החופשי כולו כולל מדינות במזרח אסיה כמו הודו, פקיסטן וסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיגור לוויין איראני לחלל
צילום: AFP
מומלצים