שתף קטע נבחר

נערה בת 14 שובתת רעב: "אין לנו כסף לכלום"

טל חג'ג', בתו של איש צד"ל לשעבר מטבריה, החליטה שהגיעה השעה לעשות מעשה. הנערה שחיה עם שני הוריה וחמשת אחיה בדירת שני חדרים עוברת לגור באוהל מחאה בי-ם, וקוראת לסיוע מרה"מ: "בחנוכה האחרון ישבתי בתנועה וארזתי ארגזי מזון למשפחות נזקקות. אחרי כמה ימים הארגזים הגיעו הביתה"

נערה בת 14 שובתת רעב בישראל שנת 2012. טל חג'ג' מטבריה, בתו של חייל צד"ל, תתגורר החל מהבוקר (יום ה') באוהל מחאה בגן סאקר בירושלים. "משפחתי זקוקה לעזרה. מצבנו הכלכלי גרוע. אני הולכת לישון עם בטן ריקה על מנת שלאחיי הקטנים יהיה מה לאכול. משפחתי תורמת למדינה ומקריבה רבות, ואיש אינו עוזר לנו", היא כתבה במכתב נרגש לראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

הכותרות האחרונות מערוץ החדשות:

 

"ישבתי לפני חודש בערך לראות טלוויזיה", סיפרה חג'ג'. "ראיתי תוכנית שבמהלכה הגיע ראש הממשלה לאדם נכה ונתן לו מלגה. בלילה לאחר מכן מצאתי את עצמי יושבת וכותבת לו מכתב. רציתי שיידע שהמצב שלנו על הפנים, אין לנו כסף לכלום, בקושי לאוכל".

 

"משפחתי תורמת למדינה ומקריבה רבות, ואיש לא עוזר" ()
"משפחתי תורמת למדינה ומקריבה רבות, ואיש לא עוזר"

 

"חסרים לנו ביגוד, חימום, מקום לישון. אנחנו שמונה נפשות בשני חדרים קטנים. אמא פנתה למשרד הרווחה וביקשה עזרה, אבל הם רק נתנו לנו תלושים באופן חד פעמי, והיה ברור שזה לא מה שיעזור, חוץ מזה אף מוסד לא עזר לנו", טענה הנערה.

  

טל היא חניכה בתנועת בית"ר בטבריה, ובמכתב היא פנתה לראש הממשלה כ"בית"ריסטית לבית"ריסט". "בתנועת בית"ר לימדו אותנו את חמשת המ"מים של ז'בוטינסקי, שהם בעצם הצרכים החשובים ביותר לקיום האדם: מזון, מעון, מלבוש, מורה ומרפא. לצערי הרב, משפחתי לא מקבלת את רובם. אני רוצה להמשיך לחיות במדינה ולגדול פה, אבל אני זקוקה לדבר קטן ומועט שיכול לשנות את חיינו – עזרה".

 

ראש הממשלה נתניהו. "רציתי שיידע שהמצב שלנו על הפנים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה נתניהו. "רציתי שיידע שהמצב שלנו על הפנים"(צילום: גיל יוחנן)

 

חג'ג' נזכרה במקרה שהמחיש את המצב שבו נמצאות היא ומשפחתה: "אני לא יודעת אם זה מצחיק או עצוב, אבל בחנוכה האחרון ישבתי בסניף של התנועה וארזתי ארגזי מזון למשפחות נזקקות לרגל החג. אחרי כמה ימים אותם ארגזים בדיוק הגיעו אליי הביתה".

  

יוסי מזרחי פגש את טל כשריכז את סניף התנועה בעיר. "לפני שנתיים פתחתי את השערים בפני צד"לניקים, וטל ואחיה הצטרפו לתנועה. כשהגעתי אליהם לביקור בית נחשפתי למצבה הקשה של המשפחה שחיה בתנאים לא תנאים".

 

"בבית"ר לימדו את 5 המ"מים. איננו מקבלים את רובם" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"בבית"ר לימדו את 5 המ"מים. איננו מקבלים את רובם"(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

מזרחי הוסיף כי חג'ג' פנתה אליו בנוגע למכתב, והוא סייע לה: "אמא שלה עובדת בשטיפת כלים בבית מלון, וכשהיא מסיימת היא ממשיכה לעבודות ניקיון בבתים פרטיים. אביה עובד בעבודות מזדמנות בשיפוצים, והמשפחה מצליחה להתקיים בקושי. כשטל פנתה אליי לעזרה בשליחת המכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, שמחתי לעזור לה".

 

סיפורם של שני משרדי ממשלה

לטענתה של טל, המצוקה שאליה נקלעה משפחתה נובעת מההבדלים בדרכי הטיפול באנשי צד"ל, ששליש מהם נמצאים באחריות משרד ראש הממשלה ושני שלישים באחריות משרד הקליטה.

"הטיפול נעשה לפי קריטריונים שאף אחד לא ממש מבין. אנחנו שייכים למשרד קליטה, אבל חוץ מעזרה קטנה בשכר דירה אנחנו לא מקבלים שום דבר, בעוד המשפחות שמטופלות על-ידי השיקום מקבלות זכויות מלאות", קבלה הנערה. 

  

ק', בכיר לשעבר בצד"ל, מסביר: "כשהצד"לניקים נכנסו לישראל, הם היו 7,900 איש. לפי החישוב שעשו אז משרד הביטחון והשב"כ, הם לא היו מוכנים למספרים האלו. אחרי שנתיים נשארו בערך 2,600 איש, שחולקו לשתי קבוצות. הקבוצה של משרד ראש הממשלה או משרד הביטחון, מורכבת מקצינים בכירים בצד"ל ואנשי מנגנוני הביטחון".

 

הפגנה של משפחות אנשי צד"ל מול משרד הביטחון, ארכיון (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
הפגנה של משפחות אנשי צד"ל מול משרד הביטחון, ארכיון(צילום: עופר עמרם)

 

מנגד, המצב בקבוצה האחרת קשה בהרבה. "כל השאר, קצינים זוטרים, חיילים לוחמים ואנשי היחידות התומכות של צד"ל עברו לטיפול משרד הקליטה. הטיפול היה מאוד לא הוגן. לדוגמה, אנשי הקבוצה הראשונה קיבלו דירות מהמדינה, משכורות, עזרה בבתי ספר ובגנים, וכל מה שנדרש לטיפול מלא. באותו זמן במשרד הקליטה נתנו סל קליטה למשך ארבעה חודשים ותמיכה מינימלית בשכר דירה.

 

"היום הסכום שהם נותנים הוא 800 שקל וזה הדבר היחידי שמקבלים. מדובר על אנשים שרוב חייהם היו חיילים והיום אין להם כלום, הוא לא יודעים לעשות דבר אחר והמצוקה היא גדולה", סיכם ק'.

 

באה בגיל שנתיים לישראל

חג'ג' הגיעה לישראל עם משפחתה בגיל שנתיים, אחרי יציאת צה"ל מלבנון. זיכרונות מהבית אין לה, והיא רואה את עצמה ישראלית לגמרי. על הבית הגדול שהיה להוריה שם שמעה רק מסיפורים, והיום היא חולמת על בית נורמלי ויציב כאן בישראל.

 

חג'ג' מדגישה שאין בכוונתה לוותר עד שמשפחתה תזכה לסיוע שמגיע לה.

"אני מאמינה שאם יש לך מטרה - צריך ללכת איתה עד הסוף, ואני מאוכזבת שראש הממשלה או איש מטעמו לא חזר אליי. לכן החלטתי ללכת אל הצעד הקשה של שביתת רעב. אני מודעת לקושי ולכל הסכנות. גם ההורים שלי קצת דואגים, אבל אני מרגיעה אותם. אני מקווה שסוף סוף מישהו יתייחס, והבעיה שלנו תיפתר".

 

מלשכת השר יוסי פלד, הממונה על הטיפול באנשי צד"ל, נמסר כי הם נמצאים בקשר עם המשפחה, ופועלים מול הגורמים הרלוונטים כדי לסייע לה ככל שניתן, לרבות בנושא הדיור הציבורי. כמו כן נמסר כי "השר מכיר את טענות אנשי צד"ל בנוגע להבדלים בדרכי הטיפול בהם, בעקבות החלטת ממשלה שהתקבלה לפני כעשור ופועל למנוע אפליה זו. מדינת ישראל פעלה למען אנשי צד"ל בתחומי הדיור, האזרוח והתעסוקה, אך מחובתה להמשיך ולסייע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוראת לרה"מ לעזור. חג'ג'
מפקד צד"ל לשעבר, אנטואן לאחד
צילום: יריב כץ
מנסה לסייע. השר פלד
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים