שתף קטע נבחר

עוד מאבק בין הירוקים לכיל: הר השולחן בנגב

החברה להגנת הטבע הגישה התנגדות לתוכנית לכרות פוספטים באזור צין, בסמוך להר השולחן, שזכה לשם "הר ההר". "זוהי פגיעה בלתי הפיכה בטבע‭,"‬ טוענים בחברה. כיל: התוכנית תואמה עם ארגוני הסביבה

אחרי המאבק הציבורי הנרחב נגד תוכנית כימיקלים לישראל, שבשליטת משפחת עופר, לפתח שדה חדש לכריית פוספטים באזור ערד, גם תוכניותיה להרחיב את פעילותה באזור צין, שבחלקים ממנו היא פועלת כיום, נתקלות בהתנגדות. רותם אמרפט, מקבוצת כיל, מבקשת לאשר לה לכרות כ‭3-‬ מיליון טון פוספטים בשטח המוכר בתוכניות תחת השם "הר ההר מערב".

 

עוד בכלכלה ירוקה:

 

מדובר בשטח שנמצא בסמוך לאחד האזורים המרשימים ביותר בנגב - הר השולחן, שזכה לשם "הר ההר" - המהווה אטרקציה למטיילים. סקירה שבוצעה לפני מספר שנים על ידי רשות הטבע והגנים (רט"ג) לכלל השטחים שבהם מבקשת כיל לאשר לה אתרי כרייה חדשים, הוגדר השטח כבעל ערכיות מרבית בכל הנוגע לערכי טבע.

 

השטח הוא גם חלק מאזור שמוגדר כ"מסדרון אקולוגי ארצי‭,"‬ כלומר שטח שמיועד לשימור כשטח פתוח במטרה לאפשר לבעלי חיים לנוע בו מאזור לאזור ולצמחים לפזר את זרעיהם. המסדרונות הללו נועדו למנוע מצב שבו צמחים ובעלי חיים "ייכלאו" בשטח מצומצם ללא יכולת להתערבב עם בני מינם מאזורים אחרים, מה שעלול להביא בסופו של דבר לפגיעה בהם ואף להכחדתם.

 

"אי אפשר יהיה להשיב את המצב לקדמותו"

למרות זאת, רט"ג הגיעה להסכמה עם כיל, לפיה ניתן לאפשר את הכרייה במקום בתנאי שיבוצע בו לאחר מכן שיקום. ברט"ג טוענים כי החלופות האחרות לכרייה בשטח זה גרועות הרבה יותר. בחברה להגנת הטבע לא מסכימים עם העמדה הזו. לדברי רכז שמירת הטבע בדרום, שי טחנאי, ״שטח מדברי לא ניתן לשיקום אקולוגי ואי אפשר יהיה להשיב את המצב לקדמותו. הכרייה כאן תשנה סדרי בראשית, כל 'שיקום' יהיה קוסמטי בלבד, וערכי הטבע והנוף ייפגעו באופן בלתי הפיך‭."‬

 

בימים אלה בוחנת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בדרום את מכלול אזורי הכרייה בהם מבקשת כיל לפעול, כדי להכין תוכנית כוללת, סדרי עדיפויות ומגבלות במידת הצורך. טחנאי מוחה על כך שהתוכנית לכרייה ב"הר ההר", מקודמת על ידי הוועדה בנפרד: "חלופת הר ההר, שהיא אחת משדות הכרייה הנבחנים במסגרת התוכנית הכוללת, מקודמת כתוכנית עצמאית, ללא כל ראייה רחבה, ולכך אין כל הצדקה", הוא טוען בהתנגדות שהגיש לתוכנית.

 

מרותם אמפרט נמסר בתגובה: "אזור "הר ההר מערב" צמוד למכרה צין, שבו כורה החברה פוספטים כבר משנות ה‭.70-‬ תוכנית הכרייה תואמת את תוכניות התכנון והמתאר. הוועדה המחוזית החליטה לקדם את התוכנית שהוכנה בתיאום, בשקיפות ובשיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים הרלוונטיים, בהם גם ארגוני הסביבה, שלקחו חלק בסיורי הלימוד והבדיקה ובהגשת הערות לתוכנית, שרובן ככולן תוקנו. כך למשל קוצר משך זמן הכרייה, צומצם אזור הכרייה ועוד. החברה משקמת את אתרי הכרייה שלה בשיטות המתקדמות ביותר, בתיאום ובפיקוח של הרשויות".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים