שתף קטע נבחר

מוריס טאון: ביקור במפקדה של ג'ורג וושינגטון

בחורף 1777 הגיע גנרל ג'ורג' וושינגטון אל העיירה מוריס טאון שבניו ג'רזי ואיתו 5,00 חיילים, והתמקמו בה וחיכו לבריטים שבוששו מלהגיע. טיול מעניין לשוחרי היסטוריה אמריקנית

מה הייתם עושים אם ביום חורפי ומושלג היה מתדפק על דלת בתיכם גנרל מפורסם בלווי 35 קצינים, ומבקש מכם להתארח למשך תקופה בלתי ברורה, וברוב אדיבותו גם היה מרשה לכם להמשיך להתגורר באחד מחדרי הבית?

 

ובכן, זה מה שאירע למשפחת ג'ייקוב פורד, שאלמנתו התגוררה בבית מרשים בעיירה מוריס טאון, המרוחקת כ-50 ק"מ מהעיר ניו יורק.

 

עוד טיולים בעולם בערוץ התיירות:

 

גנרל ג'ורג' וושינגטון הגיע בחורף 1777 אל העיירה הקטנה בניו ג'רזי, שמנתה בסך הכל כ-200 תושבים, ואיתו צבא של כ-5,000 חיילים-איכרים מזי רעב והחליט להתמקם במקום כדי שיוכל להשקיף משם על הצבא הבריטי שעלול להתקרב אליו מכיוון ניו יורק.

 

אך בעוד שגנרל וושינגטון וקציניו התמקמו ברווחה יחסית בביתה של משפחת האלמנה פורד, הרי שאלפי חייליו המסכנים נאלצו לבנות להם בקתות עץ קטנות על המורדות המושלגים של הגבעות בסביבה, כדי להשתכן ולהתארגן לקראת ההתקפה הבריטית, שלמען האמת מעולם לא הגיעה למקום. עקב כך, את המבצר המאולתר שבנו חייליו של המצביא האמריקני, נהגו לכנות בשם "Fort of Nonsence" - מבצר השטויות.

 

גנרל וושינגטון עצמו היה עסוק באותו הזמן במפקדה שהקים בבית סמוך, בהכנות להמשך הקרבות בבריטים ובקשות מהקונגרס האמריקני שישלח כסף להחזיק את הצבא בחורף הקשה של אותה שנה.

 

לתושבי מוריס טאון לא היה בכלל בטחון שאכן אותו צבא של דלפונים יצליח להכניע את צבא האימפריה הבריטית, שהיה אז בשיא תפארתו, ולמען האמת הם די חששו מנקמת הבריטים בתושבים שעזרו לצבא המורדים האמריקני. לא מעט חיילים ערקו במהלך החורף הקשה וכיום קשה להאמין שצבא איכרים זה הפך ברבות הימים למעצמה החזקה ביותר בעולם.


 

בית משפחת ג'ייקוב פורד. וושינגטון פשוט הגיע (צילומים: יוסף ג'קסון)

 

המפקדה הפכה למוזיאון

שלטים מובילים את המבקרים במוריס טאון אל הבית של משפחת פורד, שבו השתכן וושינגטון, ולבית הסמוך שהפך למפקדה ובו תוכננו הפעולות העתידיות של הצבא האמריקני. המפקדה, שלפניה ניצב פסל של גנרל וושינגטון כאשר הוא רכוב בגאון על סוסו, הפכה כיום למוזיאון המציג חפצים, מפות, מדים וכלי נשק מתקופת מלחמת העצמאות האמריקנית.

 

במוזיאון מוקרן סרט המשחזר את התקופה בבית פורד, ונערכים בו מדי יום סיורים מודרכים על ידי מתנדבים מקומיים, המסבירים למבקרים כיצד חיו חיילי הצבא האמריקני בעוני ובמחסור, בעוד שהקצינים הבכירים נהנו מרמת חיים סבירה וזכו גם לערבי בידור וריקוד בשיתוף נערות החן של העיירה מוריס טאון.

 

בין הקצינים ששירתו וישנו באותו חדר עם וושינגטון, היה גם אלכסנדר המילטון שהמציא את הדולר האמריקני כשטר המחייב את המדינה הצעירה לתשלום עבור חייליה. עד אז הם קיבלו מהקונגרס רק מעין שטרות חוב שנאלצו למכרם בשווי נמוך מאוד, על מנת לקיים את משפחתם בעת שירותם הצבאי שנמשך שנים.


רכוב בגאון על סוסו. פסלו של גורג' וושינגטון (צילום: shutterstock)

 

הדולר של המילטון

שטרות הדולר שהנפיק המילטון, שלימים הפך לשר האוצר הראשון של אמריקה הצעירה, הפכו לדולר המוכר והחביב על כולנו. אותו ברנש שנולד בעצם באי הקאריבי סט. קיט לבעלי אחוזה עשירים, הכיר במוריס טאון את אשתו לעתיד באחד מערבי הריקודים שנערכו בבית בחורף 1777, אלא שהגברת הפכה מהר מאוד לאלמנה.

 

היה זה כאשר בעלה ה"שובב" ניהל רומן עם אשתו של סגן נשיא ארה"ב והוזמן לדו-קרב על ידי בעלה, שהיה צלף הרבה יותר מיומן. המילטון היה בסך הכל בן 47 כשמת בדו-קרב ואילו והיא לעומת זאת התמידה באלמנותה עד גיל 97, וזכתה להיות האלמנה המקצועית של ארצות הברית.

 

אתרים נוספים הראויים לביקור סביב מוריס טאון, השוכן במרחק של כשעה נסיעה ממנהטן, הם הבתים המשוחזרים של ווטרלו ווילג', שם תוכלו לראות כיצד נראו בתי הכפרים בארצות הברית של המאה ה-18, החל מכנסיית הכפר וכלה בסדנת הנפח ובפונדק הכרכרות.

 

הכל שוחזר לפרטים, כאילו לא שקעה השמש על האימפריה הבריטית בארה"ב. אלו 20 בתים הפזורים לאורך תעלת מוריס, הנקראת כמו מוריס טאון כולה על שם המושל הבריטי הראשון שלה.


המפקדה הפכה לאתר המציג חפצים של המצביא. המוזיאון בבית פורד

 

ויש גם אינדיאנים

אתר נוסף בסביבה הוא הכפר ווינקונג (Winakung) שבו התגוררו אינדיאנים בני שבט לינאפי. הבתים שוחזרו כפי שנראו לפני כ-400 שנים, אך גם בעיירה מוריס טאון עצמה, המונה כיום כ-16 אלף תושבים, יש בתים הראויים לביקור, כמו בית המשפט ה"חדש" של העיירה שנבנה ב-1827 ושבו נידונו למוות לא מעט פושעים. עיניה של פסל אלת הצדק בכניסה אליו אינן מכוסות, בכדי להעיד שהצדק כאן אינו עיוור.

 

מעל לבית המשפט של העיירה, מתפתלת דרך במעלה הגבעה בתוך פארק יפהפה המובילה אל פסגת הגבעה - שם ממוקם אותו מבנה צבאי שזכה לכינוי "מבצר השטויות". סביבו תעלות ההגנה שנחפרו בהוראת גנרל וושינגטון לעצור את הסתערות החיילים הבריטים. הסתערות, שכאמור, שמעולם לא התרחשה ורק קומץ תותחים עתיקים מעידים על אותה דרמה מתוחה.

 

החיילים המותשים ראו בבניית המצודה ותעלות ההגנה מעין עבודות יזומות שנועדו להעסיק אותם בחודשים הארוכים שבהם שהו במוריס טאון. לאחר מכן נחזור לרחוב מרקט שבו נמצאים לא מעט בתים עתיקים, ביניהם של ג'ורג מקלוך שיזם את חפירתה של תעלת מוריס שקישרה את מכרות הפחם של פנסלבניה למכרות הברזל של מחוז מוריס - דבר שעזר לא מעט לפיתוח האזור בזמנו.

 

כדי להגיע למוריס טאון יש לנסוע ממנהטן בכביש I-80 לכיוון כביש 206. יורדים ביציאה 25 וממשיכים כ-4 ק"מ לדרך ווטרלו, והעיירה מוריס טאון צמודה לעיירה ווטרלו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פסל של גורג' וושינגטון ליד אחוזת פורד
צילום: shutterstock
מומלצים