שתף קטע נבחר

דו"ח: בישראל קיים מחסור של מומחי גז טבעי

עורכי הדו"ח טוענים בנוסף כי יש לייסד בהקדם האפשרי תוכניות לימודים אקדמיות כדי להכשיר את אנשי המקצוע הדרושים בייחוד דרושים מהנדסי קידוח מאגרים והפקה, גיאולוגים של נפט, גיאופיזיקאים ומדעני סביבה

דו"ח חדש של האקדמיה הלאומית למדעים בישראל קובע: מצב המחקר וההוראה על מאגרי גז ונפט טבעיים מצביע כי קיימים פערי ידע משמעותיים ביותר. הדו"ח יוצג היום (ב') בדיון אקדמי חירום שיתקיים בוועדת המדע והטכנולוגיה בראשות ח"כ רונית תירוש.  

 

 

על פי האקדמיה הלאומית למדעים, בישראל יש כיום מחסור קריטי בחוקרים מובילים במערכת האקדמית ובמוסדות המחקר הממשלתיים ועל כן נשיאת האקדמיה, פרופ' רות ארנון, זימנה ועדת יעוץ בין לאומית שבדקה את הנושא ותציג בוועדה את מסקנותיה.

 

מהדו"ח עולה כי הפוטנציאל של גז ונפט בישראל מסוגל לתמוך בפעילות ארוכת טווח של תעשיית דלקים ומחקר אקדמי בארץ במשך עשרות שנים. כמו כן היכולת הטכנולוגית הממשלתית והאקדמית בישראל בפיתוח משאבי נפט מיושנת ובפרט חסרה הבנה עדכנית בהליכי הפיתוח בים.

 

ישראל תלויה הרבה יותר מדי ביועצים זרים של התעשייה וחסרה מומחיות פנימית להעריך את עבודתם. עורכי הדו"ח טוענים בנוסף כי יש לייסד בהקדם האפשרי תוכניות לימודים אקדמיות כדי להכשיר את אנשי המקצוע הדרושים בייחוד דרושים מהנדסי קידוח מאגרים והפקה, גיאולוגים של נפט, גיאופיזיקאים ומדעני סביבה.

 

במקביל, לטענת מחברי הדו"ח יש לייסד תוכניות מחקר יישומיות המיועדות לענות על צרכי תעשיית הפקת הדלקים של ישראל וכן להקים שני מרכזים אקדמיים בעלות של כ- 5 מיליון דולר בשנה וזאת לתקופה של חמש שנים. מרכזים אלו יתמקדו בהוראה ומחקר בתחומים הרלבנטיים לפיתוח הגז והנפט בישראל ותכשיר כ- 110 אנשי מקצוע בטווח הקצר. עורכי הדו"ח ציינו ש"כיום לא קיימים חוקרים פעילים ברוב התחומים האלו המתמחים בנושאים הרלבנטיים לתעשיית האנרגיה וגם אין תשתית מדעית של מעבדות וציוד חיוני". לטענתם, במיוחד יש לציין את חוסר היכולת המדעית להתמודד עם אסונות של נזילות נפט וגז במזרח הים התיכון. "על מדינת ישראל לפתח במהירות האפשרית קהילה של מדענים המובילים  

 

תוכניות מחקר ברמה בין לאומית בתחומים האלו, שיכשירו דורות של תלמידים שימשו הן את התעשייה והן את המשך המחקר שיביא להובלה מדעית וטכנית של ישראל בתחומים אלה, כפי שקרה בתחומים עתירי ידע אחרים".

 

את הדו"ח כתב פרופסור צבי בן-אברהם, ראש בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רונית תירוש
צילום: איציק אדרי
מומלצים