שתף קטע נבחר

לקראת עימות? שדרוג לצי האמריקני במצר הורמוז

על אף שאינם צופים עימות מיידי באזור, האמריקנים לא מבזבזים זמן: על פי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", נערכים כוחות הים של ארצות הברית באזור המפרץ. בין היתר, ישודרגו מערכות הנשק ויינתן מענה לאיום הטילים וספינות התקיפה האיראניות

בעולם מתגבר החשש כי איראן מפתחת נשק גרעיני , וארצות הברית כבר חושבת שני צעדים קדימה. הפנטגון הודיע באחרונה כי בכוונתו לשדרג את מערכות הנשק וההגנה הימית והיבשתית של הכוחות האמריקניים במפרץ הפרסי כדי לסכל כל ניסיון איראני לסגור את מצר הורמוז, דרכו עוברת חמישית מאספקת הנפט לעולם.

 

המתיחות במצר הורמוז - הכותרות האחרונות:

איראן: משמרות המהפכה החלו בתרגיל בהורמוז

ארה"ב חוששת מ"סירות ההתאבדות" של איראן  

איראן נסוגה: "פעילות ארה"ב במפרץ - שגרתית"

הדולפינים האמריקנים ימנעו סגירת מצר הורמוז?

 

לפי הדיווח היום (שבת) בעיתון "וול סטריט ג'ורנל", הצבא מתכנן, בין היתר, להתאים את מערכות הנשק שעל ספינותיו כדי שיוכלו לשמש במקרה הצורך נגד ספינות איראניות מהירות ונגד טילי שיוט הנורים מהחוף. הפעולות המתוכננות מצריכות תוספת תקציבית בסך 100 מיליון דולר והפיקוד המרכזי האמריקני האחראי על גזרת איראן הגיש לפני כשבועיים בקשה בנושא לאישור הקונגרס.

 

נושאת המטוסים "אברהם לינקולן" חולפת במצר הורמוז (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נושאת המטוסים "אברהם לינקולן" חולפת במצר הורמוז(צילום: EPA)
 

העיתון אף פרסם רשימה של הציוד שמבקש משרד ההגנה האמריקני לרכוש, נוכח האפשרות לעימות אמריקני-איראני במפרץ הפרסי. לפי הדיווח, הפנטגון הצהיר על צורך בציוד לאיתור מוקשים ימיים ולפינויים, וכן בציוד שיגביר את יכולות הפיקוח והבקרה של הכוחות האמריקניים בכל אזור המצר. מהרשימה עולה כי האמריקנים אינם צופים עימות צבאי מיידי, אך הם גם לא מעוניינים לבזבז זמן ומקווים להכניס את המערכות לאיתור מוקשים לפעילות עד סוף הקיץ.

 

ההגנה על מצר הורמוז, שהינו בעל חשיבות אסטרטגית וכלכלית עצומה, נתפסת כמשימה הדחופה ביותר בהיערכות לעימות צבאי אפשרי. הנשיא אובמה וממשלו הבהירו עד כה כי הם מאמינים שסנקציות כלכליות יביאו בסופו של דבר לחידוש המשא ומתן ולזניחת תוכנית הגרעין, אבל הפנטגון נערך לכל אפשרות.

 

לפני מספר שבועות החריפה המתיחות באזור המפרץ לאחר שנושאת מטוסים אמריקנית עזבה את המפרץ הפרסי בתום שהות של חצי שנה, והאיראנים איימו על האמריקנים שלא יאפשרו להכניס ספינה אחרת במקומה. הממשל האמריקני, שהבהיר כי הוא נחוש לשמור על נתיבי הים פתוחים, הכניס למפרץ נושאת מטוסים אחרת ובמקביל קירב למצר נושאת מטוסים נוספים, עד שהאיראנים חזרו בהם מהאיום.

 

 

עם זאת, החשש המרכזי של ארצות הברית הוא יכולתה של איראן להניח מוקשים במהירות במצר הורמוז ולהפעיל בו ספינות חמושות מהירות שיוכלו לתקוף או לנגח ספינות מערביות שיינסו לנקות את הנתיב הימי. על כן, מבקשים בפנטגון לרכוש, בין היתר, אמצעים נגד טילי טורפדו וציוד לאיתור צוללות, להצטייד במערכות מזל"טים לשליטה מרחוק במוקשים ימיים ולשדרג את התותחים הימיים. הכוחות מעוניינים גם ברכישת טכנולוגיה לעצירת כלי שיט קטנים על ידי ניתוק המדחפים.

 

נשיא איראן מסייר בכור בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא איראן מסייר בכור בטהרן(צילום: EPA)
 

ברשימת הציוד נכללים גם אמצעים שנועדו להגביר את יכולת הפיקוח אחר המתרחש באזור, כמו מערכות אינפרה-אדום ומערכות בקרה אלקטרו-אופטית שיוצבו על נושאות מטוסים. למטרה זו יתרמו גם הגברת השימוש בהדמיות ברזולוציה גבוהה לזיהוי מוקשים ואיומים אחרים, וכן רכישת מטוסים ללא טייס לשיפור המעקב אחר הספינות הקטנות.

 

אתמול נשמעו קולות דאגה מצד בכירים בארצות הברית, שהתייחסו לדו"ח החדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שקבע כי איראן הגבירה את קצב העשרת האורניום לרמה

 גבוהה בארבעת החודשים האחרונים. "אם מצרפים את הדו"ח להפרעה המתמשכת לפקחים הבינלאומיים, פעולותיה של איראן מדגימות מדוע איראן נכשלה בשכנוע הקהילה הבינלאומית שתוכנית הגרעין שלה מיועדת לצורכי שלום", קבע תומאס ויטור, דובר של המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן.

 

עם זאת, לפי הפרסום אתמול ב"ניו יורק טיימס", שהתייחס לעצם הכנת הפצצה הגרעינית, גורמים בסוכנויות המודיעין האמריקניות מעריכים כי איראן עצרה לפני שנים את הפעולות לפיתוח ראש נפץ גרעיני והרכבתו. לטענת הגופים המודיעיניים, לרבות ה-CIA, אין עדות לכך שאיראן החליטה לעבור לשלב בניית הפצצה. להערכתם, היא לא החליטה עדיין אם לחדש תוכנית לעצב ראש חץ גרעיני, שנעצרה בשנת 2003 והיא מרכיב הכרחי לבניית הפצצה עצמה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיגור טיל אימונים במפרץ הפרסי
צילום: MCT
נושאת מטוסים אמריקנית עוברת במצר הורמוז
צילום: EPA
תרגיל חיל הים האיראני במפרץ
צילום: MCT
מומלצים