שתף קטע נבחר

צלמו תלת ממד במצלמה רגילה

אם אתם רוצים לתפוס את הרגעים המיוחדים בחיים בתמונות תלת ממד, יש לכם שתי אפשרויות: לשלם המון על ציוד יקר - או לקרוא את המדריך הבא

אנחנו יודעים, מאז אוואטר של ג'יימס קמרון, גם אתם חולמים להמם את אורחיכם בתמונות בעלות עומק שדה שלא ייאמן. איך תעשו את זה? אתם יכולים לעשות כמו פיטר ג'קסון, שהראה לנו לאחרונה את מערך מצלמות ה-Red One הכפולות שלו, בעלות משוערת של זיליוני דולרים; או שאתם יכולים לצלם תלת ממד במצלמה רגילה, ממש כך.

 

עוד ב-ynet מחשבים:

מדריך צילום: Lightroom Masterclass

Komplete Audio 6: כרטיס קול מקצועי בתקציב נמוך

המרדף אחר התמונה המושלמת

 

אז איך זה עובד?

המוח קולט שתי תמונות נפרדות, אחת מעין ימין והשנייה משמאל. אז, המוח מבצע שילוש (טריאנגלוציה) כדי לחשב את המרחק מהאובייקט הנצפה בדיוק רב. אובייקט הנמצא במרחק רב מהעיניים יראה קטן ואובייקט הנמצא קרוב יראה גדול. אותה אשליה של עומק ניתנת לשימוש כדי ליצור סרטים ותמונות בתלת ממד.

  

תמונת תלת מימד אחת מורכבת משתי תמונות רגילות המצולמות בשתי זוויות שונות סביב אותו מוקד, ובכך מחקות את פעולת העין (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
תמונת תלת מימד אחת מורכבת משתי תמונות רגילות המצולמות בשתי זוויות שונות סביב אותו מוקד, ובכך מחקות את פעולת העין(צילום: שחר שושן)

 

כשבאים לצלם תמונת תלת ממד יש לחקות את פעולת המוח: מצלמים תמונה לכל עין. אנו נשתמש בטכנולוגיית אנאגליף (anaglyph), אולי השיטה הכי ותיקה ומוכרת, והכי שימושית לנו, היות ואין צורך בציוד מיוחד כדי לצלם. כדי לצפות, תצטרכו משקפי תלת ממד בצבע (הנפוץ) אדום וציאן. את המשקפיים ניתן להשיג באתרים כמו DealExtreme, זאת בהנחה שלא נשאר לכם זוג מהספיישל ההוא של "הישרדות". להבדיל מהאמונה הרווחת, לא ניתן להכין משקפיים כאלה מצלופן היות והגוונים של הצלופן אינם תואמים לגוונים הספציפיים של התקן.

 

כיצד מבצעים?

כדי לצלם בתלת ממד יש לדמיין את העומק שרוצים ליצור. קחו את האגודל ומצבו אותו כ-30 ס"מ מכם. כל מה שנמצא בין העיניים עד האגודל הוא החזית. כל מה שנמצא אחרי האגודל הוא הרקע. האגודל הוא המוקד.

 

 

מה שנמצא בין העיניים עד האגודל הוא החזית. כל מה שנמצא אחרי האגודל הוא הרקע. האגודל הוא המוקד. (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
מה שנמצא בין העיניים עד האגודל הוא החזית. כל מה שנמצא אחרי האגודל הוא הרקע. האגודל הוא המוקד.(צילום: שחר שושן)
 

 

החזית היא החלק הקרוב ביותר לצופה, והיא מה שיבלוט החוצה מהמסך. המוקד הוא האובייקט שנמצא בנקודת האפס ולשם העיניים ימשכו. הוא יראה כאילו הוא באותו מישור כמו המסך. הרקע בא אחרי המוקד והוא יראה כאילו הוא אי שם בתוך המסך עמוק בפנים.

 

חזית, מוקד ורקע, אבני הבניין של הממד השלישי (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
חזית, מוקד ורקע, אבני הבניין של הממד השלישי(צילום: שחר שושן)

 

בדוגמה זו ניתן לראות שהמוקד הוא החיבור של השמשה הקדמית עם הדלת. ניתן לזהות אותו לפי האפקט האדום כחול הכי פחות בולט בנקודה זו. זאת לעומת מכסה המנוע של ג'יפ המרצדס, שם האפקט מאוד בולט.

 

תפסו את המצלמה שלכם ובחרו מה אתם הולכים לצלם. שיטת אנאגליף רגישה לצבע: אם תצלמו אובייקטים בצבעים בולטים של אדום או כחול זה יפריע לאפקט, יגרום לבלבול בעיניים ואפקט התלת ממד יעבוד בשחור לבן בלבד. אם יש ברשותכם תצוגת תלת ממד אמיתית כמו Nvidia 3D או מסך מקוטב, תרגישו חופשיים לצלם כל צבע.

 

את התמונה הראשונה יש לצלם כאשר מרכז המצלמה מופנה כלפי מרכז האובייקט. עכשיו הסיטו את המצלמה ימינה ושמרו על מוקד התמונה זהה וצלמו שוב. שמירה על מוקד תמונה זהה היא קריטית להצלחת האפקט, אחרת התוצאה תהיה שקולה לפזילה. להבדיל מהמוח שמתקן את העיוות האופטי של פזילה, המחשב לא עושה זאת. הטריק שגורם לתמונה לעבוד כראוי הוא החישוב הנכון של המרחק בין עין אחת לשנייה. כלל האצבע הוא על כל מטר קדימה יש לחלק ב-30. התוצאה המתקבלת היא כמה ס"מ הצידה יש להסיט את המצלמה בין תמונות.

 

מוקד התמונה כאן הוא החיבור בין השמשה לדלת (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
מוקד התמונה כאן הוא החיבור בין השמשה לדלת(צילום: שחר שושן)

 

 

על כל מטר קדימה יש לחלק ב30, התוצאה היא המרחק בין העיניים (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
על כל מטר קדימה יש לחלק ב30, התוצאה היא המרחק בין העיניים(צילום: שחר שושן)
 

 

אם האובייקט שמיועד להיות במרכז התמונה נמצא במרחק מטר מהעין, יש להסיט את המצלמה 3.3 ס"מ ימינה ואז לצלם שוב. זכרו: חיוני להשאיר את המצלמה מכוונת לאותה נקודה. אין צורך להוציא מד זווית וסרגל כדי לחשב במדויק, נסו להעריך את המרחק. כלל שתהיו יותר מדויקים התוצאה תראה טוב יותר.

 

מרכיבים את התמונה

צלמו כמה דוגמאות והעתיקו את התמונות למחשב. במדריך זה נעבוד עם תוכנה חינמית בשם אנאמייקר שתיצור אוטומטית את התמונת תלת מימד מהמקור שצילמתם. הורידו אותה מכאן. ניתן לעבד את התמונה גם בפוטושופ או כל תוכנה אחרת אם תרצו למרות שאין צורך להתאמץ.

 

בתוך אנאמייקר לחצו על-Load left image וגשו לתיקיה שבה שמרתם את התמונות וטענו את התמונה השמאלית. חזרו על הפעולה לתמונה הימנית.

 


 

בחרו ב-Anaglyph Color Red-Cyan ולחצו על-Make 3D image. בצד שמאל תמצאו כפתורים מסודרים בצורת חיצים. השתמשו בהם כדי ליישר את התמונה כך שנקודת המוקד שלכם תראה עם מעט מאוד אפקט של אדום כחול עליה. לסיום לחצו על-Save 3D image ושמרו כ-Jpg.

 


 

המשיכו להתאמן על הטכניקה עד שתפיקו תמונות תלת מימד משכנעות ומציאותיות. זכרו שזה הכל מתמטיקה ואם תחשבו את המספרים נכון ותמנעו מצבעים בעייתיים תוכלו ליצור בעצמכם את האוואטר הבא.

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר שושן
צלמו תמונות תלת ממד משלכם
צילום: שחר שושן
מומלצים