שתף קטע נבחר

שנה לשביתה: העובדים הסוציאלים נשכחו

במרס שעבר, אחרי מאבק ארוך, חתמו העובדים הסוציאלים על הסכם שכר חדש. יותר מאלף מהם - המועסקים בעמותות - לא קיבלו את התוספות שהובטחו להם, בניגוד להסכם. "דבר לא השתנה", אומרת הדס צוקרט, שעובדת בהוסטל לפגועי נפש. משרד הרווחה: אנחנו עומדים בהתחייבויות

הדס צוקרט (28) היא עובדת סוציאלית המועסקת ב-60 אחוז משרה בהוסטל לפגועי נפש במרכז הארץ שמספק שירותים למשרד הבריאות. צוקרט מרוויחה עבור עבודתה 2,700 שקל לחודש. כדי לשרוד היא נאלצה לקחת עבודה נוספת. בעקבות שביתת העובדים הסוציאלים לפני כשנה נחתם הסכם עם משרד האוצר ולפיו צוקרט הייתה אמורה לקבל רטרואקטיבית 900 שקל עבור כל חודש מאז ינואר 2011. אבל זה לא קרה עדיין. חרף ההסכם וההבטחות, צוקרט עדיין ממתינה לסכום שקרוב כעת לעשרת אלפים שקל. והיא לא לבד.

  

מאבק העובדים הסוציאלים אשתקד:

מאבקם של העובדים הסוציאלים על שכרם ותנאי העסקתם הסתיים במרס שעבר בהסכם מול משרד האוצר, אולם ל-ynet נודע כי תוספות השכר שהובטחו לעובדים הסוציאליים המופרטים (העו"סים המועסקים בעמותות וארגונים המספקים שירותים למשרדי הבריאות והרווחה - ע.א.) לא הגיעו ליותר מ-1,000 מהם. 

 

הפגנת העובדים הסוציאליים, היום (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הפגנת העובדים הסוציאליים, היום(צילום: עידו ארז)
 

"משפילים אותנו ומתעלמים מאיתנו", אומרת צוקרט. "כבר שנה מסובבים אותנו על האצבע. לא סופרים אותנו וזורקים אותנו מיד ליד. אני מיואשת. אני אקדמאית שעובדת קשה רק כדי לגלות שאני עדיין צריכה להיעזר בהורים כדי לשלם את חשבון הטלפון והביטוח. כבר שנה שאנחנו צועקות, אבל אין מי שישמע אותנו. יצאנו למאבק כדי לשנות את כל זה אבל דבר לא השתנה".

 

מחאת העובדים הסוציאלים, 2011. "דבר לא השתנה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מחאת העובדים הסוציאלים, 2011. "דבר לא השתנה"(צילום: ירון ברנר)

 

מבדיקה של "עמותא" (תא העובדים הסוציאליים המופרטים באיגוד העובדים הסוציאלים) עולה כי מאות עובדים, המועסקים בעמותות שנותנות שירותים למשרדי הבריאות והרווחה, לא קיבלו מענק חד פעמי בסך 2,000 שקל, שאמור היה להינתן

כבר ביוני שעבר. על פי הערכת איגוד העובדים הסוציאלים, מדובר על יותר מ-1,000 איש שלא קיבלו בנוסף גם את תוספות השכר שהיו אמורות להינתן בשתי פעימות - באפריל וביולי 2011.

 

תוספות אלה היו אמורות להעלות את שכרם החודשי של העובדים במשרה מלאה לכ-6,400 שקל, והן הובטחו רטרואקטיבית מינואר 2011.

 

"התקציב לתוספות שלא שולמו היה אמור לעבור ממשרדי הממשלה לעמותות שמשלמות את שכרם של העובדים, ולא ברור איפה הכסף נתקע", אמרה ל-ynet יו"ר "עמותא", תא העובדים הסוציאליים המופרטים, ענבל שלוסברג. "יש כאן כאוס מוחלט והעובדים משלמים את המחיר. המשרדים טוענים שהכסף הועבר אבל חלק מהעמותות טוענות שלא קיבלו אותו או שלא קיבלו מספיק. חלק מהבעיה הוא שאין אומדן מדויק של מספר העובדים. משרדי הממשלה לא יודעים אפילו על כמה עובדים מדובר".

 

על רקע הקושי להבין בכמה עובדים מדובר, ערכו אנשי "עמותא" משאל אינטרנטי בקרב כ-300 עובדים, וממנו עלה כי יותר מ-70 אחוז מהעובדים לא קיבלו את תוספות השכר שהובטחו להם.

 

"מדובר בשערורייה וביזיון מתמשכים", אומרת שלוסברג. "זאת תעודת עניות למדינה שמפקירה את העובדים הסוציאלים שלה, ולמעשה את השירותים החברתיים שהיא אמורה לספק. היה מאבק שהסתיים בהישגים מוגבלים ועכשיו גוזלים לנו את כבשת הרש. המדינה הייתה אמורה לפקח על יישום ההסכם, אבל בפועל היא נוטשת את העובד להילחם לבדו על משכורתו מול העמותה".

 

"הזהו מנהל תקין?" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"הזהו מנהל תקין?"(צילום: עידו ארז)
 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, איציק פרי, אמר ל-ynet כי "אנחנו תובעים מהממשלה לבטל לאלתר כל התקשרות עם נותן שירותים שלא שילם לעובדים הסוציאלים את שכר המינימום הענפי ולא יישם אצלו את ההסכם. מדובר בהסכם פורץ דרך, אבל בשל ריבוי המעסיקים וההתקשרויות הממשלתיות עם אלפי נותני שירותים,

איננו יכולים להגיע לכולם. מחשש לאיבוד מקום עבודתם, אחדים מהעובדים הסוציאלים נמנעים מלדווח לנו על אי ביצוע ההסכם".

  

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "קיימנו פגישה עם נציגות העובדים הסוציאלים בהסתדרות והודענו להם שהיחידות אשר משרד הבריאות קונה מהן שירותים מחויבות לשלם על פי הסכמי השכר. בהתאם, הועבר הסיכום לידיעת היחידות שמהן קונה משרד הבריאות שירות".

 

ממשרד הרווחה נמסר: "המשרד עומד בכל ההתחייבויות שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת העובדים, היום. "משפילים אותנו ומתעלמים מאיתנו"
צילום: עידו ארז
"יש כאן כאוס מוחלט"
צילום: עידו ארז
מומלצים